annonser
annons Backup
annons Vivida Assistans
annons Nordica Assistans
annons Maxia Care
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Humana Personlig assistans
annons Rehab Sation Assistans
annons JAG
annons Assistansförmedling
annons STIL


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Dokument visar hur en assistent mutas

I DN-artikeln Dokumentet avslöjar hur personlig assistent mutats går det att se hur ett assistansbolag avtalat med en assistent om att hon ska få en stor summa pengar varje månad. I gengäld anlitar assistentens dotter bolaget som anordnare.

Artiklar med samma tema: (49)

TEMA - Bidragsbrott, fusk och kriminalitet i personlig assistans

Under 2010 började fusk och kriminalitet i Halland att uppmärksammas, där personer låtsats ha funktionsnedsättningar för att få assistansersättning, och vissa assistansföretag medverkat. Försäkringskassan hävdar också att det förekommer att behov överdrivs vid biståndsbedömningar. I media florerar fördomar kring fusk och personlig assistans . Assistanskoll intervjuar alla berörda...

Assistenten som sägs vara mor till en den assistansberättigade ska enligt dokumentet få totalt 85 000 kr per månad. I den summan ingår en timlön på 190 kr som ger en månadslön på 28 000 efter skatt, att de andra assistenterna ger bort en del av sin lön samt att anordnaren ger pengar direkt i handen varje månad.

Den assistansberättigade och mamman utreds nu för grovt bidragsbrott. Företrädare för anordnaren utreds för bland annat givande av muta.

Assistansbolaget sägs vara samma bolag i Örebro som anmälts till IVO för att det tagit emot sekretesskyddade personuppgifter om assistansberättigade, vilket Assistanskoll tidigare intervjuat Försäkringskassan om.


Vidare läsning

DN: Dokumentet avslöjar hur personlig assistent mutats

Therese Karlberg, Försäkringskassan – ”Vi ser oerhört allvarligt på att sekretessbelagda uppgifter lämnats ut”

Johanna Skinnari och Nicole Thorell, Brå - ”Branschen måste ta initiativet”

Johanna Skinnari, Brå – ”Det har varit ett enkelt och lönsamt bedrägeri”

Skicka sidan till: