Indragen assistans kan ha orsakat dödsfall

För drygt en vecka sedan fastnade en kvinna på en handikapptoalett och dog under natten då vakten glömde kolla. Kvinnan hade MS och personlig assistans. Assistansen hade dock minskats ner till den grad att hon inte hade möjlighet att någon personlig assistent med sig. Dödsfallet har nu lett till en våg av kritik mot regeringen och Försäkringskassan.

Dödsfallet togs upp i P1 Morgon där bland annat den döda kvinnans assistent Cecilia berättar om hur kvinnan sökt mer assistanstimmar men istället fått minskad assistans. Assistenten menar att kvinnan inte behövt dö om hon hade haft mer assistans.

Ledarsidan på Uppsala nya tidning hävdar att kvinnan dog till följd av politiska beslut. Regeringen har bäddat för detta när den ger direktiv till Försäkringskassan om att dra ned på assistansersättningen.

Neuroförbundet, där den döda kvinnan var medlem kräver nu nödstopp på nedskärningarna av personlig assistans. RBU kräver ett möte med statsministern.

Ansvarige minister Åsa Regnér säger i en intervju Aftonbladet att tanken med Försäkringskassans hårdare tolkningar är att minska fusket. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet och säger att syftet med mer kontroll är att komma åt oseriösa aktörer i assistans.


Vidare läsning

SVT: Kvinna hittades död på varuhustoalett

P1 Morgon: Krav på nödstopp för indragen assistans

UNT: Hon dog till följd av politiska beslut

Sydsvenskan: Dödsfallet på Hansa skärper debatten om assistansen

Aftonbladet: Åsa Regnér om dödsfallet på galleriatoaletten

Neuroförbundet: Nödstopp nu Åsa, Assistans är frihet

RBU: Assistanskrisen nu även på statsministerns bord

Skicka sidan till: