annonser
annons JAG
annons Maxia Care
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons STIL
annons Backup
annons Humana Personlig assistans
annons Rehab Sation Assistans
annons Vivida Assistans
annons Assistansförmedling
annons Nordica Assistans


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Indragen assistans kan ha orsakat dödsfall

För drygt en vecka sedan fastnade en kvinna på en handikapptoalett och dog under natten då vakten glömde kolla. Kvinnan hade MS och personlig assistans. Assistansen hade dock minskats ner till den grad att hon inte hade möjlighet att någon personlig assistent med sig. Dödsfallet har nu lett till en våg av kritik mot regeringen och Försäkringskassan.

Artiklar med samma tema: (215)

TEMA - Försäkringskassans hårdare bedömningar för assistansersättning

I november 2007 började Försäkringskassan hävda att enbart sk integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning, Försäkringskassan fick stöd i Regeringsrätten 2009. En ny dom 2015 begränsade det femte grundläggande behovet. 2016 sade ytterligare en dom att egenvård inte räknas som grundläggande behov. Hårdare bedömningar har gjort att alltfler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas.

Dödsfallet togs upp i P1 Morgon där bland annat den döda kvinnans assistent Cecilia berättar om hur kvinnan sökt mer assistanstimmar men istället fått minskad assistans. Assistenten menar att kvinnan inte behövt dö om hon hade haft mer assistans.

Ledarsidan på Uppsala nya tidning hävdar att kvinnan dog till följd av politiska beslut. Regeringen har bäddat för detta när den ger direktiv till Försäkringskassan om att dra ned på assistansersättningen.

Neuroförbundet, där den döda kvinnan var medlem kräver nu nödstopp på nedskärningarna av personlig assistans. RBU kräver ett möte med statsministern.

Ansvarige minister Åsa Regnér säger i en intervju Aftonbladet att tanken med Försäkringskassans hårdare tolkningar är att minska fusket. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet och säger att syftet med mer kontroll är att komma åt oseriösa aktörer i assistans.


Vidare läsning

SVT: Kvinna hittades död på varuhustoalett

P1 Morgon: Krav på nödstopp för indragen assistans

UNT: Hon dog till följd av politiska beslut

Sydsvenskan: Dödsfallet på Hansa skärper debatten om assistansen

Aftonbladet: Åsa Regnér om dödsfallet på galleriatoaletten

Neuroförbundet: Nödstopp nu Åsa, Assistans är frihet

RBU: Assistanskrisen nu även på statsministerns bord

Skicka sidan till: