1980 artiklar om personlig assistans i datumordning


2024-07-08

Patrik SilveruddPatrik Silverudd, Vårdföretag­arna – ”Vi vill ha tillståndsplikt för egna arbetsgivare”
Att egna arbetsgivare kan stämma ett bolag som gjort fel i utförandet av administrativa tjänster är ingen större trygghet, säger Patrik Silverudd.

2024-07-03

Malin DanielssonMalin Danielsson, Liberalerna – ”Vi kommer fortsätta driva på LSS-frågorna i regeringen”
Det är för tidigt att svara på vad regeringen kommer att göra för förändringar av uppräkningen av schablonbeloppet, men Liberalerna kommer att kämpa för att det indexeras, säger Malin Danielsson.
( tre kommentarer )

2024-07-01

Skylt från IVOSe vilka anordnare som har tillstånd från IVO
Se vår lista på 798 privata assistansanordnare som har tillstånd från IVO att bedriva personlig assistans den 1 juli 2024. Se även de som fått återkallade tillstånd.

2024-06-27

Bengt WesterbergBengt Westerberg – ”Flera tusen personer har utestängts från personlig assistans”
Ursprunget till den hårda rättspraxisen är att grundläggande behov infördes 1996, och att både S- och M-ledda regeringar har accepterat situationen, säger Bengt Westerberg som vill skärpa lagen.
( en kommentar )

2024-06-26

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Indexreglera assistans­ersättningen innan det är för sent”
Årets Fremiabarometer visar att 50 % av anordnarna drar ner på fortbildning och 40 % anställer assistenter till lägre ingångslön. Tidpunkten när det inte längre går att bedriva verksamhet kryper närmare, säger Henrik Petrén.

2024-06-21

Bengt WesterbergBengt Westerberg – ”Schablon­beloppet måste följa assistenternas löneutveckling”
Det är orimligt att tänka att det går att öka produktiviteten i personlig assistans. Eftersom 90 % är lönekostnader är det enda rimliga att schablonbeloppet följer assistenternas löneutveckling, säger Bengt Westerberg.
( fyra kommentarer )

mynthögKommunalt anställda assistenters löner högre än privatanställdas
2023 hade kommunalt anställda assistenter 26 800 kr i månadslön jämfört med 25 700 för privatanställda. Skillnaden ökar år för år.

2024-06-19

Karin SundinKarin Sundin, Socialdemokraterna – ”Dan Hovskär gömmer sig bakom socialtjänstministerns kjolar”
Dan Hovskär, KD, har sagt att landets ekonomiska förutsättningar är det största hotet mot en förstärkning av assistansersättningen. Isåfall borde regeringen inte heller ha råd med ytterligare jobbskatteavdrag, säger Karin Sundin.
( en kommentar )

2024-06-18

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "LSS är en förebild om lagen tillämpas som det var tänkt"
Assistansreformen är ett föredöme för övriga EU-länder. Problemet är att den inte längre tillämpas efter de ursprungliga intentionerna, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( två kommentarer )

2024-06-17

graf med antal assistansberättigade person från fkAntalet assistans­berättigade ökade i maj
Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan ökade med 31 personer under maj 2024. Sedan mars månad är ökningen 58 personer. Det återstår dock att se om det är ett trendbrott.

Christofer BergenblockChristofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Regeringen ger bortförklaringar om schablon­beloppet”
Christofer Bergenblock förväntar sig en motivering redan i höstbudgeten av uppräkningen av schablonbeloppet och att arbete påbörjas med en ny indexbaserad uppräkningsmodell.

2024-06-16

Dan HovskärDan Hovskär, Kristdemokraterna – ”Vi reserverade oss eftersom frågan bereds av regeringen”
Regeringen bereder förändringar av schablonbeloppet, men Dan Hovskär kan inte säga vad de leder till eller när det kommer en proposition. Han vill se en indexering som förstärker assistansersättningen, men säger att det finns hinder.
( tre kommentarer )

2024-06-13

Johan KlinthammarJohan Klinthammar, RBU – ”förväntar mig inget resultat av regeringens analys av föräldraavdraget”
Det är positivt att riksdagen igår röstade för åtgärder för uppräkningen av schablonbeloppet, men det är mycket tyst från regeringen, säger RBUs ordförande Johan Klinthammar.
( en kommentar )

2024-06-12

riksdagenRiksdags­debatt om schablon­beloppet
Se riksdagsdebatten före riksdagens beslut där S, V, MP , C och SD idag gav tillkännagivanden till regeringen med krav på åtgärder för uppräkningen av schablonbeloppet och ledsagning för synskadade.
( tre kommentarer )

2024-06-11

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Ju större behov, desto mer kostnads­effektivt är personlig assistans”
Grant Thorntons rapport ger bra argument mot besparingsivern, säger Cecilia Blanck som vill använda rapporten internationellt.

2024-06-09

Johan KlinthammarJohan Klinthammar, RBU – ”Barn ska bo hemma hos sina familjer, punkt!”
Grant Thorntons rapport bekräftar vad RBUs ordförande Johan Klinthammar redan vet. Personlig assistans är kostnadseffektivt jämfört med barnboende och familjehemsvård.

2024-06-04

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”Hoppade högt när jag läste Socialdemokraternas svar om institutioner”
De mest insatta svaren kommer från Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet och Karin Karlsbro, Liberalerna. De mest intetsägande svaren kommer från Moderaterna som bara lämnat partisvar, anser Jonas Franksson, ordförande i STIL.

Idag är det assistansens dag
Den 4 juni är assistansens dag. IfA firar med ett kostnadsfritt webbinarium mellan 11-12 om assistansens framkomst, utveckling och framtid. 

2024-06-03

partiernas loggorEU-val 2024 - Välj med Assistans­koll
Är den svenska modellen med personlig assistans ett föredöme? Vad behöver göras åt att många i EU fortfarande bor på institutioner? Assistanskoll har ställt tio frågor till partierna inför EU-valet.

2024-05-31

Ulrika WesterlundTillkännagivanden om schablon­beloppet och ledsagning
Redovisa hur schablonbeloppet räknas fram. Utred avgiftsfri ledsagning och reglera den i en särskild lag. Det uppmanade en majoritet i Socialutskottet regeringen den i två tillkännagivanden.
( en kommentar )

2024-05-29

Sophie KarlssonSophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Om ett administrativt bolag är oseriöst kan det gå riktigt illa”
Att egna arbetsgivare skulle ha skydd mot återkrav genom att stämma ett administrativt bolag som förvaltat deras assistansersättning tycker inte Sophie Karlsson låter som en bra säkerhet.

2024-05-28

AssistansaBästa Assistans­tipsen - Rådgivning med Assistansa
(Denna artikel är betald av en annonsör) Tips, råd och stöd - Assistansanvändarnas resa av missnöje, lärdomar och erfarenheter har resulterat i oberoende assistans-rådgivning för andra.

2024-05-27

Joakim RunnerströmJoakim Runnerström, jurist, Alberum AB – ”Egna arbetsgivare kan köpa tjänster på samma sätt som en tandläkarklinik”
Alberum AB har 80 egna arbetsgivare som kunder som de säljer administrativa tjänster till. Joakim Runnerström avfärdar kritik om att denna typ av bolag är som assistansanordnare utan tillstånd.
( tre kommentarer )

Humana kräver skadestånd från staten
Förra året återkallade IVO Humanas tillstånd att bedriva personlig assistans. Efter att ha vunnit i Förvaltningsrätten kräver Humana nu ett skadestånd på drygt 225 miljoner kr.

2024-05-24

Anna TenjeRegeringen försvarar snabb återbetalning av återkrav
Socialförsäkringsminister Anna Tenje försvarar den ettåriga återbetalningstid Försäkringskassan infört på återkrav av assistansersättning.

2024-05-21

Martine EliassonKompetenscenter ska hjälpa nordiska IL-organisationer med politisk påverkan
Den 6 - 7 maj i Drammen möttes Independent Living-organisationer från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island för att skapa ett Kompetenscenter för personlig assistans.

mynthögUppdaterade siffror för assistentlöner
Privatanställda assistenters medellön var 152,30 kr/timme i sep 2023, en ökning med 3,1 % från året innan. Medelmånadslönen för kommunanställda steg med 3,9 % till 26 800 kr.

2024-05-15

P4 JönköpingInhyrd konsult träffade inte personer som föreslogs få indragen assistans
SR-Jönköping har gjort en reportageserie om att flera personer förlorat sin assistans efter att Gnosjö kommun hyrt en konsult från ett bemanningsföretag.

Annika WallenskogAnnika Wallenskog, chefsekonom, SKR – ”En bra och faktabaserad rapport från Grant Thornton”
Kortare arbetstid, högre jourersättning och så kallad tomtid där anställda inte arbetar är några orsaker till kommunernas högre kostnader för personlig assistans, säger Annika Wallenskog.

2024-05-14

lagens klubbaDom i Kammarrätten om bolag som säljer tjänster till egna arbetsgivare
Kammarrätten i Göteborg anser att det administrativa bolaget Alberum AB kan sälja tjänster som schemaläggning, och förvalta den egna arbetsgivarens assistansersättning.

Patrik SilveruddPatrik Silverudd, Vårdföretag­arna – ”Vi ville krossa myten om att personlig assistans är dyrt”
Nu finns det inga ekonomiska skäl för politikerna att hålla nere antalet assistansanvändare, säger Patrik Silverudd efter att ha tagit del av Grant Thorntons rapport.
( en kommentar )

2024-05-07

Sophie KarlssonSophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Bra ekonomisk rapport om personlig assistans”
IfA välkomnar Grant Thorntons rapport om kostnadseffektivitet i personlig assistans. Men egentligen tycker inte Sophie Karlsson att man ska behöva prata rättigheter utifrån ett ekonomiskt fokus.

2024-05-02

Kommunal loggaJosefine Granath, Kommunal – ”Finns tillräcklig vila och återhämtning är det fullt möjligt att arbeta 24 timmarspass”
Om det finns vila med 11 tim innan och 24 tim efter, är det från Kommunals sida fullt möjligt för personliga assistenter att arbeta dygnspass med inkluderad jourtid, säger Josefine Granath, Förbundsombudsman på avtalspolitiska enheten.

2024-04-30

boken Jämlikhet och värdighetIfA ger ut jubileumsbok om assistans­reformen
I IfA:s bok "Jämlikhet och värdighet" berättar assistansanvändare hur assistansen infördes i Sverige för trettio år sedan och vad den betytt för dem sedan dess.

2024-04-29

Emelie KagartEmelie Kagart, Grant Thornton – ”Vinstnivån i assistans­branschen ligger på cirka tre procent”
Assistansanordnarna får en mycket svår situation om schablonuppräkningen fortsätter vara låg. Assistentlönerna pressas ner och assistansberättigade med risker väljs bort, säger Emelie Kagart.
( en kommentar )

2024-04-26

Mats FagerlundMats Fagerlund, Grant Thornton – ”Personlig assistans är mest kostnads­effektivt vid stora behov”
Alternativa insatser som boende och hemtjänst/ledsagning kan i vissa fall kosta mindre än assistans, men till priset av stora sociala konsekvenser, säger Mats Fagerlund, Partner på Grant Thornton.

2024-04-25

mynthögNytt kollektivavtal SKR/Sobona och Kommunal
Löner, OB och lägstalöner höjs med i snitt med 3,3 procent  i ett ettårigt avtal mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR/Sobona och Kommunal. En arbetsgrupp tillsätts för att ta fram ett nya former för löneavtal.

2024-04-24

Adam GrabavacAdam Grabavac, CJ Advokatbyrå – ”Egna arbetsgivare måste kunna köpa administrativa tjänster på samma sätt som alla andra arbetsgivare”
Varför ska inte egna arbetsgivare i personlig assistans, precis som alla andra arbetsgivare, få köpa tjänster för tex rekrytering och anställningsprocesser, undrar Adam Grabavac.
( två kommentarer )

2024-04-18

Grant ThorntonAssistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt?”
Personlig assistans är generellt en kostnadseffektiv insats, andra insatser kan vara något billigare men med stora sociala konsekvenser som följd. Det är några slutsatser i en rapport från Grant Thornton.

2024-04-17

Antalet assistans­berättigade ökade i mars
Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan har ökat med 31 personer under mars 2024. Det är den största ökningen som skett på en månad sedan antalet assistansberättigade började minska i slutet av 2015.

2024-04-16

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ”Vi vill att brukarrörelsen ska kunna uttala sig via oss”
Högsta Förvaltningsdomstolen ska pröva när återkrav kan ställas på en assistansanordnare. Jessica Gustavsson vill att det klarläggs att anordnaren inte har ansvar att övervaka assistansberättigade.

2024-04-10

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Egna arbetsgivare har ett mycket stort eget ansvar”
Fremia oroas av administrativa bolag som säljer tjänster som om de vore assistansanordnare. Egna arbetsgivare kan inte överlåta arbetsgivaransvaret till ett bolag, säger Henrik Petrén.
( en kommentar )

2024-04-09

Carina Ståhl HerrstedtCarina Ståhl Herrstedt, Sverigedemokraterna – ”Ministern har lovat en skyndsam hantering av föräldraavdraget”
Regeringens analys av föräldraavdraget är en bättre väg att gå än ett tillkännagivande från Socialutskottet, säger Carina Ståhl Herrstedt.
( tre kommentarer )

2024-04-05

Danica KragicDanica Kragic, professor, computer science, KTH – ”Robotarna måste likna oss om de ska fungera i vår miljö“
Det kommer dels finnas robotar som självständigt kommunicerar med och hjälper funktionshindrade, dels robotar som funktionshindrade själva styr med sina tankar, säger Danica Kragic. Hon hoppas att hennes son som har personlig assistans kan ha en egen robot inom tio år.
( tre kommentarer )

2024-04-04

Allt färre har kommunalt beviljad assistans
Antalet assistansanvändare med kommunalt beviljad assistans har minskat med 678 personer sedan okt 2020, en minskning med 13 procent. Även antalet assistansberättigade på Försäkringskassan fortsätter minska.
( en kommentar )

Malin DanielssonMalin Danielsson, Liberalerna – ”Jag har uppfattat att statsrådet är mån om att hitta en lösning om föräldraavdraget”
Malin Danielsson känner tillförsikt om regeringens analys kommer att leda till åtgärder mot dubbla föräldraavdrag.
( en kommentar )

2024-04-02

FN-flagganFN kritiserar Sverige för assistans­bedömningar
FN oroas över ökade restriktioner för personlig assistans, att 1500 personer med funktionsnedsättning mellan 2015 - 2022 förlorat sin assistans och att personer över 66 år inte kan söka assistans. FN rekommenderar att detta åtgärdas.
( en kommentar )

2024-04-01

isf logotypISF - Försäkrings­kassan har infört striktare avbetalning av återkrav
Försäkringskassan har på eget initiativ bestämt att återkrav av assistansersättning ska vara återbetalda inom ett år.

2024-03-27

Henrik WredeFörsäkrings­kassan, Henrik Wrede – ”Egna arbetsgivare får inte lägga ut arbetsgivar­uppgifter till andra bolag”
Flera assistansföretag som förlorat tillståndet fortsätter sälja tjänster till egna arbetsgivare som om de vore assistansanordnare, säger Henrik Wrede.
( tre kommentarer )

2024-03-25

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Utan stöd från Arvsfonden skulle utveckling av personlig assistans stanna av”
En mängd arvsfondsprojekt har både lagt grund för assistansreformen och därefter utvecklat den, säger Sophie Karlsson.

2024-03-21

Jessica Eriksson och Anna Barsk holmbomÅrets vinnare i Höströst intervjuas
"En röst att räkna med" lyder titeln på det vinnande bidraget till årets upplaga av skrivartävlingen Höströst. Den är skriven av Jessica Eriksson och handlar om att få kommunikationen med omvärlden att fungera med hjälp av personlig assistans.

2024-03-19

Hans KuntssonHanna Egard och Hans Knutsson – ”Försäkrings­kassan skapar en egen logik för att reducera antalet assistans­timmar”
Integritetsnära delar av grundläggande behov och dubbla föräldraavdrag är exempel på hur Försäkringskassan skapar en egen logik med syftet att reducera antalet assistanstimmar, säger Hans Knutsson.
( fem kommentarer )

2024-03-14

riksdagenRiksdags­debatt idag om föräldraavdraget
Idag någon gång efter KL 12 blir det riksdagsdebatt om eventuella åtgärder mot hur Försäkringskassan hanterar bedömningen av det schabloniserade föräldraavdraget.
( en kommentar )

2024-03-13

Hanna EgardHanna Egard och Hans Knutsson – ”Vårdinsatser i personlig assistans är en del i att kunna leva som andra”
Att få personlig assistans för behov som är kroppsnära är centralt för att kunna leva som andra, styra sitt liv och utöva självbestämmande, säger Hanna Egard som bemöter en tidigare intervju av Helene von Granitz.

2024-03-12

Christofer BergenblockChristofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Tidöpartierna sviker om föräldraavdraget”
Socialutskottet har idag avslagit de motioner som krävde snabba åtgärder mot föräldraavdraget. Regeringen och SD hänvisar till Försäkringskassans och regeringens egen utredning. C, S, V och MP reserverade sig mot beslutet.
( två kommentarer )

2024-03-11

Sobonas KFS-avtal upphör 31 mars 2024
KFS(eller PASS-avtalet) upphör den 31 mars och återstående företag flyttas över till Sobonas PAN-avtal.

Sophie KarlssonSophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Agera istället för att skylla på varandra”
Politikerna verkar vara medvetna om problemet, men regeringen väljer att inte agera snabbt, säger Sophie Karlsson. Hon säger att det intressanta nu är vilka partier som handlar. 
( en kommentar )

2024-03-08

Nadja AwadNadja Awad, Vänsterpartiet – ”Regeringen vill utreda återinförande av regelbundna omprövningar”
Regeringen säger sig bereda flera rekommendationer från ISF och har fortsatt fokus på överutnyttjande. Detta anser Nadja Awad visar att de vill utreda regelbundna omprövningar av assistansersättning.
( fyra kommentarer )

2024-03-05

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Orimligt att kommuner inte accepterar vårt kollektivavtal”
Flera kommuner vägrar betala ut ersättning för utförd assistans och sjuklönekostnader om schemaläggningen inte följer deras tolkning av EU:s arbetstidsdirektiv, säger Henrik Petrén.

2024-02-29

Cecilia BlanckCecilia Blanck, JAG – ”Partierna verkar tycka olika om hur bråttom det är att åtgärda föräldraavdraget”
Riksdagspartierna verkar vara överens om att Försäkringskassans tolkning går emot LSS intentioner, men de verkar tycka olika i hur bråttom det är att rätta till det, säger Cecilia Blanck som har ett kort budskap.
( en kommentar )

Riksdagspartiernas loggorVad vill riksdags­partierna göra med föräldraavdraget?
Alla partier är oroade över situationen. S, V, C, MP och SD vill se snabba åtgärder, redan under våren. L och KD säger att de vill att regeringen agerar men M vill avvakta Försäkringskassans utredning som ska vara klar 2 sep i år.

2024-02-26

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ”Nödstoppet får inte tas bort förrän det kommit ny lagstiftning”
Exemplet med Madeleine Palmgren visar hur Försäkringskassan efter nödstoppet 2018 försökt påvisa "väsentligt ändrade förhållanden" och "oriktiga uppgifter" på ett alltmer aggressivt sätt, säger Jessica Gustavsson.

2024-02-20

Helene von GranitzHelene von Granitz, doktor i medicinsk vetenskap – ”Försäkrings­kassan inledde indelningen i integritetsnära delar”
Att grundläggande behov delades in i integritetsnära delar och att minuträkning infördes var ett avgörande skifte i personlig assistans och hade flera orsaker, säger Helene von Granitz.
( tre kommentarer )

2024-02-16

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ”HFD-domen bekräftar den praxis som redan råder”
Den nya HFD-domen innebär inte att Försäkringskassan nu kan ta bort redan beviljad assistansersättning från den som söker fler timmar, säger Jessica Gustavsson.

Helene von GranitzHelene von Granitz, doktor i medicinsk vetenskap – ”Personlig assistans har blivit en insats som alltmer avlastar sjukvården”
Assistansersättningen har medikaliserats och präglas alltmer av vård och omsorgsinsatser. Orsaken är att rättspraxis skapas främst utifrån de grundläggande behoven i stället för intentionerna för lagstiftningen, säger Helene von Granitz.
( fyra kommentarer )

2024-02-15

lagens klubbaHFD-dom - Helt ny bedömning av rätten till assistans ska göras vid ansökan om fler timmar
Det kan bli svårare att beviljas fler timmar för den som redan har assistansersättning. Detta efter att HFD sagt att den som söker fler timmar måste kvalificera sig för assistansersättning enligt dagens rättspraxis.
( tre kommentarer )

2024-02-08

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ”Problemet JO kritiserat finns kvar på Försäkrings­kassan”
Det sker fortfarande att handlingar i kontrollärenden som rör samma person ligger på olika avdelningar på Försäkringskassan, säger advokaten Jessica Gustavsson.
( en kommentar )

2024-02-06

mynthög692 miljoner lägre kostnad än planerat 2024
Assistansersättningen beräknas kosta 692 miljoner mindre än planerat under 2024. Dessutom har staten sparat 36 miljoner under 2023. 

2024-02-05

Lilly KeyLilly Key, IfA – ”JO:s kritik av Försäkrings­kassan måste få konsekvenser”
JO:s kritik bör leda till att Försäkringskassan går igenom alla berörda beslut. De som misstänker att de drabbats bör begära ut dokumentationen och kontrollera den, säger Lilly Key, verksamhetsansvarig på IfA.
( två kommentarer )

2024-02-01

Bild på en klockaVissa kommuner tillåter dygnspass, andra inte
Det är fritt för kommunala arbetsgivare att tillåta dygnspass med inkluderad jourtid för personliga assistenter, men alla tillåter det inte. Nybro tillåter medan Helsingborg och Knivsta inte tillåter.

2024-01-31

Christofer BergenblockChristofer Bergenblock, Centerpartiet – ”ISF:s rapport ger fullt stöd för en förändring av föräldraavdraget”
Centerns utskottsinitiativ om att sänka föräldraavdraget och ändra lagen röstades ner av Tidöpartierna M, KD, L och SD..

Bild på FörsäkringskassanUtrikes födda söker oftare assistans-ersättning och får oftare avslag
Sju av tio får avslag för att grundläggande behov bedöms vara under 20 tim/vecka. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.
( två kommentarer )

2024-01-29

Helena PoirierISF, Helena Poirier – ”Regeringens proposition ger dubbla budskap om från vilka hjälpbehov föräldraavdraget ska dras”
Kraven för att beviljas tid för de nya grundläggande behoven är högt ställda med tanke på att lagändringarna skulle innebära en utvidgning av personlig assistans, säger projektledaren Helena Poirier på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
( två kommentarer )

2024-01-26

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Rätten till schemalagda dygnspass är oerhört viktig"
Rätten till dygnspass är hotad och därmed även rätten till en personlig assistans enligt lagens intentioner, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.

2024-01-25

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”ISF ser problemet med kassans tolkning av föräldraavdraget”
ISF:s analys att Försäkringskassans tolkning föräldraavdraget kan leda till att det blir för stort är helt korrekt, säger Cecilia Blanck. Hon anser dock inte att det var oklart vad lagstiftaren ville med föräldraavdraget.

2024-01-23

ISF rapportens framsidaISF - "oklart hur föräldraavdraget ska tolkas"
Försäkringskassans tolkning gör att föräldravdraget blir för stort. Kraven för att beviljas tid för de nya grundläggande behoven är höga. Det visar ISFs första granskning av lagändringarna 1 jan 2023.

2024-01-22

Anders LindbergAnders Lindberg, Aftonbladet – ”Funktionshindrade måste protestera kraftigare mot vad som sker”
Sedan 2007 har Försäkringskassan tolkat rätten till assistans restriktivt och politikerna har inte satt stopp. Hanteringen av föräldraavdraget är det senaste exemplet, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.
( sju kommentarer )

2024-01-19

Linn AugustssonLinn Augustsson, enhetschef, Nybro Kommun – ”Brukarens önskan väger tungt i vår bedömning”
Personliga assistenter hos nio assistansanvändare(brukare) som har kommunen som anordnare kan fortsätta arbeta dygnspass med inkluderad jour efter 1 februari. Detta efter att Kommunstyrelsen beviljat dispens.

2024-01-18

Thomas NorlingJO - "det framstår som att myndigheten undanhåller underlag och verkar i det fördolda"
JO har kritiserat Försäkringskassan för att fram till feb 2022 haft en felaktig rutin som gjort det möjligt för handläggare att "gömma" delar av utredningsunderlaget i en assistansutredning.
( en kommentar )

2024-01-16

Johan PehrsonJohan Pehrson, Liberalerna – ”Glad att timbeloppet i svåra ekonomiska tider höjdes med 2,5 %”
En ny LSS-insats, utredning av behovsbedömningarna och en LSS-inspektion är några saker Liberalerna vill driva. Johan Pehrson har ännu inte tagit ställning till åtgärder mot föräldraavdraget.
( en kommentar )

graf med antal assistansberättigade person från fk127 färre assistans­berättigade under 2023
Antalet assistansberättigade fortsatte minska i december och har minskat med 127 personer under 2023. Den väntade ökningen efter lagändringarna 1 jan 2023 syns inte till.

2024-01-09

Nadja AwadRegeringen vill ännu inte agera mot föräldraavdraget
Vänsterpartiets Nadja Awad kräver åtgärder mot dubbla avdrag för föräldraansvar. Men Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall vill avvakta en rapport från ISF den 23 januari.

2024-01-04

Martin KlepkeMartin Klepke – ”Jag är övertygad om att det skickas politiska signaler till Försäkrings­kassan”
Att föräldraavdraget, som skulle ge fler barn assistans, haft motsatt effekt visar på ett demokratiproblem, säger Martin Klepke, ledarskribent på tidningen Arbetet.
( fyra kommentarer )

2023

2023-12-27

Madeleine PalmgrenMadeleine Palmgren, assistans­användare – ”Det kan ju inte gå mer åt helvete”
Madeleine Palmgren fick sin assistans indragen feb 2022 efter att ha haft den sedan 1995. Hon anklagades för att ha lämnat oriktiga uppgifter och utreddes för ett återkrav på miljonbelopp. Hon levde med hemtjänst i två omgångar innan hon vann i både Förvaltningsrätt och Kammarrätt.
( en kommentar )

2023-12-20

lagens klubbaKammarrättsdom går emot Försäkrings­kassans tolkning
En dom i Kammarrätten i Sundsvall innebär att det inte ska göras dubbla avdrag för föräldraansvar utan att hela hjälpbehovet ska beaktas innan föräldraavdraget görs, säger Advokat Emilia Lidbeck till Hejaolika.

2023-12-19

Magnus von ZweigbergkMagnus von Zweigbergk, assistans­användare – ”Är det överhuvudtaget möjligt att få dispens för dygnspass?”
Magnus von Zweigbergk vill ha dygnspass och hänvisar till sina rättigheter och friheter i LSS. Hans assistenter vill ha dygnspass för att få längre ledigheter, färre arbetsresor och bättre återhämtning. Men kommunen säger nej.
( en kommentar )

2023-12-15

graf med antal assistansberättigade person från fkNy minskning i november
Antalet assistansberättigade minskade med ytterligare 23 personer i november och har nu minskat med 90 personer sedan juni.

Lena HallengrenLena Hallengren – ”Tanken var att föräldraavdraget skulle dras från barnets totala hjälpbehov”
Socialdemokraterna stödjer Centerns utskottsinitiativ om föräldraavdraget. Karin Sundin och fd Socialministern Lena Hallengren är eniga om att föräldraavdraget skulle dras från barnets totala hjälpbehov.
( tre kommentarer )

2023-12-05

Christofer BergenblockCentern lägger utskottsinitiativ om föräldraavdraget
Sätt ner föräldraavdraget till noll och verka för en lagändring i LSS om föräldraavdraget. Det vill Centern att riksdagen tillkännager för regeringen.

2023-12-04

Florian SandenFlorian Sanden, ENIL – "Fuskdebatt om personlig assistans gynnar elitens ekonomiska intressen"
Fuskretorik kan ofta vara en ursäkt för att avskaffa sociala rättigheter som tillgång till personlig assistans, och därigenom säkra elitens privilegier, säger Florian Sanden, Policykoordinator på ENIL.
( två kommentarer )

2023-12-01

Lovisa ErikssonLovisa Eriksson, CJ Advokatbyrå – ”Viktig dom för synen på om/när en person lämnar oriktiga uppgifter”
Uppgifter i en assistansbedömning kan uppfattas som överdrivna utan att de är oriktiga, säger Kammarrätten i Stockholm.

2023-11-27

Bengt EliassonBengt Eliasson, fd talesperson Liberalerna – ”Lagstiftningen har malts ner till sand av Försäkrings­kassan”
Att det görs dubbla avdrag för föräldraansvar är ett övergrepp av Försäkringskassan där lagstiftaren väljer att inte reagera, säger Bengt Eliasson som var med och skapade Stärkt assistanslagstiftningen.
( fem kommentarer )

2023-11-23

Anna TenjeAnna Tenje, Äldre- och socialförsäkringsminister – ”Utredningen syftar till att de som kommer till Sverige anstränger sig för att bli självförsörjande”
Kvalificeringen till socialförsäkringsförmåner ska vara förenlig med EU-rätten och andra bindande internationella åtaganden, säger Anna Tenje.
( två kommentarer )

2023-11-22

lagens klubbaHFD-dom stoppar assistans­ersättning på komvux
Högsta förvaltningsdomstolen har i domen Mål nr 7294-21 gett Försäkringskassan rätt i att neka assistansersättning för tid i kommunal vuxenutbildning (komvux).
( en kommentar )

2023-11-21

Margareta PerssonMargareta Persson, författare – ”Rörelsen borde tydligare attackerat den kriminalitet som finns i assistansen"
Funktionsrättsrörelsen hade fått ökad respekt och förståelse för sina krav kring personlig assistans om man tydligare erkänt kriminalitet som ett problem som finns och tydligare gått till attack mot det, säger Margareta Persson.
( en kommentar )

Sara PerssonSara Persson, Ekobrottsmyndigheten – ”Viktigt med dialog med assistans­användarnas organisationer”
Det behövs åtgärder mot tex vilande tillstånd på IVO som kan aktiveras, säger Sara Persson.

2023-11-19

Sara PerssonSara Persson, Ekobrottsmyndigheten – ”Kriminella kan använda assistans­anordnare som brottsverktyg”
Det förekommer att kriminella utnyttjar och skaffar sig hållhakar på assistansanvändare tex genom att låna ut pengar, säger Sara Persson. Ibland blir fd kunder egna arbetsgivare efter att deras anordnare förlorat tillståndet.

2023-11-14

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Sätt ner föräldraavdraget till 0 timmar i Förordningen”
Försäkringskassans rapport om lagändringarna ger inte hela bilden, de flesta som fått bifall skulle fått det även tidigare, säger Cecilia Blanck.
( två kommentarer )

2023-11-11

Carina Ståhl HerrstedtCarina Ståhl Herrstedt, SD – ”Känner mig lurad om föräldraavdraget”
Mitt parti hade aldrig röstat för att införa föräldraavdraget om vi vetat att det skulle tolkas som det nu görs av Försäkringskassan, säger Carina Ståhl Herrstedt.
( sex kommentarer )

2023-11-10

Andreas PetterssonAndreas Pettersson, Juris doktor – ”Är det en SWEXIT man siktar på?”
Rättsordningen med EU-rätten tillåter inte att man skiljer personer åt som bor i landet utifrån medborgarskap, för rätt till tex barnbidrag eller assistansersättning, anser Andreas Pettersson.
( en kommentar )

2023-11-02

Florian SandenFlorian Sanden, ENIL – ”Vissa länder går framåt, andra bakåt”
ENIL jämför assistanssituationen i 46 länder, och ger stöd till pilotprojekt i Grekland och Portugal.

2023-10-31

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan kan inte säga vilken effekt föräldraavdraget haft
I en uppföljning av Stärkt assistans-lagändringarna säger Försäkringskassan att lagen säger att föräldraavdraget ska göras från de hjälpbehov som beror på barnets funktionsnedsättning. Om lagstiftarens intention är något annat krävs lagändringar.

Åsa StrahlemoÅsa Strahlemo, ordförande DHR – ”Vi är emot utredningar som inte tar avstamp i mänskliga rättigheter”
Personer med funktionsnedsättning nämns inte ens i direktiven till utredningen med målet att nyanlända och icke medborgare ska kvalificera sig till svensk välfärd. Åsa Strahlemo befarar ett Moment 22 för funktionsnedsatta.
( fem kommentarer )

2023-10-26

JAG protesterar mot planer på ny utredning
Nya omprövningar, begränsad anhörigassistans, gps-övervakning är några åtgärder som regeringen överväger att utreda. Det hävdar JAG som skrivit ett protestbrev till regeringen.
( åtta kommentarer )

2023-10-24

Fremia, KommunalNytt kollektivavtal Fremia - Kommunal
Avtalet innebär 7,4 % lönehöjning under två år. Uppsägningstid för personliga assistenter som varit anställda mer än 10 mån utökas 1 sep 2024 från två veckor till en månad. Nya regler för dygnsvila/dygnspass börjar gälla tidigast 1 sep 2024.
( en kommentar )

2023-10-23

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan tonar ner ökning av assistans­berättigade
I en utgiftsprognos för budgetåren 2023–2027 tror Försäkringskassan inte längre att antalet assistansberättigade ska öka snabbt pga lagändringarna 1 jan 2023.

2023-10-20

L+M+KD+SDVilka nyanlända och icke svenska medborgare ska kunna söka assistans­ersättning?
M-KD-L-regeringen som stöds av SD har beslutat att en kommitte ska utreda hur nyanlända och icke svenska medborgare ska kvalificera sig för att kunna söka socialförsäkringsförmåner som tex assistansersättning. Utredningens förslag ska vara klart 30 sep 2024.
( tre kommentarer )

2023-10-19

SVT-reportage om indragen LSS i Österåkers kommun
I SVT-Stockholms reportage finns Johan som fått indragen personlig assistans och Tim som fått indragen LSS-bostad. Fd folkpartiledaren Bengt Westerberg säger att LSS-lagen urholkats och kritiserar Österåker för en alltför snäv tillämpning av LSS.
( två kommentarer )

2023-10-18

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”Tolkningen av föräldraavdraget visar på ett demokratiskt problem”
Att Försäkringskassan tolkar föräldraavdraget på ett helt annat sätt än vad intentionen med lagändringen är visar på ett demokratiskt problem, säger Jonas Franksson.
( tre kommentarer )

2023-10-12

Florian SandenFlorian Sanden, ENIL – ”Dålig utveckling med minskande antal assistans­användare”
Sverige är fortfarande ett föredöme, men utvecklingen går bakåt med ett minskande antal assistansanvändare, säger Florian Sanden. Han kritiserar 66-årsgränsen och indelningen i grundläggande behov.

ENIL logotyp - vit sol mot blå med ENIL text på ENIL - European Network on Independent Living
ENIL grundades 1989, när funktionshindrade från hela Europa samlades i Strasbourg. De enades då om att skapa en politisk organisation för funktionshindrades rättigheter. 

2023-10-09

klubbaFMF Assistans vann i Kammarrätten
Feb 2022 återkallade IVO tillståndet för FMF Assistans, IVO vann i Förvaltningsrätten men FMF fick inhibition att driva verksamheten vidare. Den 6 oktober 2023 vann FMF sitt överklagande i Kammarrätten.
( en kommentar )

graf med antal assistansberättigade person från fkNy minskning i september
Antalet assistansberättigade minskade med ytterligare 24 personer i september. Den efterlängtade ökningen efter Stärkt rätt till assistans verkar inte komma, tvärtom minskar antalet.

2023-10-05

Bild på riksdagenÅrets riksdags­motioner om personlig assistans
C, MP och SD motionerar om att alla grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet. Andra motionerar om att bevara dygnspassen i assistans och att ta bort 66-årsgränsen för att beviljas assistans.

mynthögVad partierna budgeterar till assistans­ersättning 2024
Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill satsa mest och höja timbeloppet med 5 % respektive 4,1 %. M-KD-L-regeringen, som stöds av SD vill höja timbeloppet med 2,5 %. Socialdemokraterna höjer lika mycket som regeringen.

2023-10-04

Margareta PerssonMargareta Persson, författare – ”Rättighets­perspektiv i assistans har ersatts av kostnads­perspektiv”
Sedan 90-talet har diskurser om rättigheter ersatts av diskurser om kostnader i statliga utredningar om personlig assistans. Margareta Persson ser orsaken i förändrade politiska åsikter.

2023-09-26

KlockaNär och hur förändras arbetstidsreglerna för personliga assistenter?
Den 1 okt börjar en skärpt tillämpning av dygnsvila gälla. Men för personliga assistenter dröjer det innan reglerna börjar gälla. Assistanskoll intervjuar de tre stora arbetsgivarorganisationerna.
( en kommentar )

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan, Katarina Granath – ”Antalet egna arbetsgivare har ökat sedan lagändringen 1 nov 2021”
Egna arbetsgivare får använda assistansersättningen till köp av administrativ hjälp. Att köpa alltför omfattande tjänster från en anordnare utan tillstånd kan dock innebära en risk, säger Katarina Granath.

2023-09-22

Mari HuupponenKommunal och Fremia – ”Timbeloppet ska följa kostnads­utvecklingen”
Kommunal och Fremia är överens om att assistansersättningens timbelopp ska räknas upp med kostnadsutvecklingen och indexeras. Men de har olika syn om kampanjen "Rimliga villkor".
( en kommentar )

2023-09-20

Protester mot 2,5 % höjning av timbeloppet
Funktionsrättsorganisationer som STIL och JAG protesterar mot att regeringen inte höjer timbeloppet med mer än 2,5 %.

2023-09-19

mynthögTimbeloppet höjs med 2,5 %
Assistansersättningens timbelopp föreslås höjas med 2,5 % till 332,60 kr för 2024. För 2023 blir statens kostnad för assistansersättning 100 miljoner lägre än planerat. Det framgår av regeringens budget för 2024.
( en kommentar )

mynthögHur mycket höjs timbeloppet?
Imorgon ger regeringen besked om hur mycket assistansersättningens timbelopp räknas upp.

2023-09-18

Dan HovskärDan Hovskär, Kristdemokraterna – ”Vi inväntar Försäkrings­kassans redovisning i oktober”
Även Kristdemokraterna anser att syftet med föräldraavdraget var att fler barn skulle beviljas personlig assistans. Dan Hovskär, KDs talesperson i funktionshinder frågor, vill dock avvakta Försäkringskassans redovisning.

2023-09-15

Fredrik MalmbergFredrik Malmberg, fd statlig utredare – ”Vår utredning föreslog inte dubbla avdrag för föräldraansvar”
Tanken i utredningen Stärkt rätt till assistans var att föräldraavdraget skulle dras från barnets totala hjälpbehov oavsett om dessa beror på en funktionsnedsättning eller inte, säger Fredrik Malmberg.
( en kommentar )

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan, Katarina Granath – ”Kammarrättsdomen har inte gjort att Försäkrings­kassan ser frågan på ett annat sätt”
Arbetstiden för en assistent kan fortfarande regleras i kollektivavtal även om lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete annars skulle vara tillämplig, säger Katarina Granath.

2023-09-12

Jasmina HelanderJasmina Helander, Fremia – ”Vi vill teckna ett kollektivavtal anpassat för egna arbetsgivare”
En kammarrättsdom från juni 2022 kräver att alla egna arbetsgivare följer lagen om arbetstid i husligt arbete. Då Fremias kollektivavtal bygger på bland annat arbetstidslagen, kan avtalet inte längre tillämpas för egna arbetsgivare.
( en kommentar )

2023-09-08

Webbinarium om Stärkt rätt till assistans
Antalet assistansberättigade minskade med 24 personer under augusti. Det nya föräldraavdraget verkar gjort det svårare att beviljas assistans. Den 11 sept anordnade HejaOlika ett webbinarium om hur det gått med lagändringarna 1 jan 2023.

2023-09-07

Ulrika WesterlundUlrika Westerlund, Miljöpartiet – ”Problematiskt att det finns olika bilder av vad som hänt”
Flera funktionsrättsorganisationer anser att Försäkringskassan göra dubbla avdrag för föräldraansvar sedan föräldraavdraget infördes 1 jan 2023. Ulrika Westerlund tar kritiken på allvar.
( tre kommentarer )

graf med antal assistansberättigade person från fkAntalet assistans­berättigade minskade igen i augusti
Antalet assistansberättigade minskade med 24 personer under augusti. Det innebär att antalet ökat med bara tre personer sedan april. Den efterlängtade stora ökningen efter Stärkt rätt till assistans har ännu inte kommit.

2023-09-06

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Ytterligare en uppräkning med 1,5 % vore ett dråpslag”
Det behövs en uppräkning med 40 kr (12,5 %) av schablonbeloppet om de senaste 10 årens urholkning ska åtgärdas, säger Henrik Petrén.
( två kommentarer )

2023-09-05

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Staten har sparat miljarder på schablon­ersättningen"
Staten har sparat många miljarder i det tysta genom alltför låga höjningar av schablonbeloppet, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( fyra kommentarer )

2023-09-01

Cecilia BlanckCecilia Blanck, JAG – ”Provocerande att Försäkrings­kassan kräver att omprövningarna återinförs”
Försäkringskassan borde avhålla sig från att föra fram åsikten att omprövningarna kan återupptas, utan att lagen dessförinnan ändrats, säger Cecilia Blanck.

personer skriver svarNya frågor i Assistans­kolls jämförelsetjänst
Vi har infört tre nya frågor och förtydligat ansvarsförhållanden vid tex anställning av assistenter och assistenters arbetsuppgifter.

2023-08-31

Christofer BergenblockChristofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Det verkar som att Försäkrings­kassan faktiskt gör dubbla avdrag”
Tanken med föräldraavdraget var att fler barn skulle få assistans, inte färre, säger Christofer Bergenblock, som tycker är helt orimligt om det nu görs dubbla avdrag för föräldraansvar.
( en kommentar )

2023-08-29

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Regeringen måste inse att detta inte kan fortsätta”
Den personliga assistansen är hotad om den låga uppräkningen av schablonbeloppet fortsätter, säger Sophie Karlsson, ordförande i IfA.
( tre kommentarer )

2023-08-27

Bengt WesterbergBengt Westerberg, författare till LSS förarbeten – ”Den låga schablon­uppräkningen är i praktiken en nedskärning”
Indelningen i grundläggande behov borde slopas, och kommunerna borde kunna fortsätta bevilja assistans efter ett förstatligande, säger Bengt Westerberg.

2023-08-25

Anna VibergAnna Viberg, Försäkrings­kassan – ”Omprövningar av assistans­ersättning bör återinföras”
Anna Viberg avfärdar rädsla från STIL att Försäkringskassan kan komma att införa en hård gräns för att beviljas assistansersättning om huvudförslaget i Lars Lööws utredning genomförs.
( en kommentar )

2023-08-24

Lilly KeyIfA, Lilly Key – ”Risken är att andra kommuner följer efter”
Mölndals åtgärder mot anhörig- och PAN-anställningar begränsar det fria valet, säger Lilly Key. Samtidigt anser hon att det alltid ska säkerställas att anställningar sker efter assistansanvändarens önskan.

2023-08-21

Bo ÖhlénBo Öhlén, journalist – ”Domstolarna har tillåtits underminera LSS-lagstiftningen”
I filmen Fru Schledermann visade Bo Öhlén 1995 vilken revolution personlig assistans var när den infördes. Efter detta har han skildrat hur det blivit allt svårare att beviljas assistans och han är mycket kritisk mot politikerna.
( två kommentarer )

2023-08-14

graf med antal assistansberättigade person från fkLiten ökning av antalet assistans­berättigade...
Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan har ökat med 27 personer under maj-juli. Frågan är om den efterlängtade stora ökningen verkligen kommer.

2023-07-08

IVO överklagar inte - Humana behåller tillståndet
IVO har meddelat att de inte överklagar förvaltningsrättens beslut att Humana Assistans AB ska behålla sitt tillstånd att bedriva personlig assistans.
( nio kommentarer )

2023-07-06

Nytt avtal Kommunal - Vårdföretag­arna
Lönerna höjs med 7,4 % fram till 30 sep 2025. Uppsägningstiden förlängs från två till fyra veckor för assistenter som arbetat längre än 10 månader. Läs det nya avtalet i sin helhet på Assistanskoll.
( fyra kommentarer )

2023-07-03

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ”Barn är i ett klart sämre läge efter att föräldraavdraget infördes”
Efter att föräldraavdraget infördes görs dubbla avdrag för föräldraansvar. Det som skulle bli ett lyft för barn med funktionshinder, har blivit det motsatta, säger Jessica Gustavsson, advokat specialiserad på LSS-frågor.
( två kommentarer )

2023-06-28

JAG intervjuar riksdags­partier i Almedalen
Under Almedalsveckan intervjuar Riksföreningen JAG Socialtjänstministern samt representanter för riksdagspartier om personlig assistans. Se intervjuerna i sin helhet.
( tre kommentarer )

2023-06-27

Mölndals StadMölndals stad, Marja Hedin – ”Nackdelarna överväger fördelarna med PAN-anställningar”
Från 1 sep förbjuder Mölndals Stad nyanställningar av anhörigvårdare och PAN-anställningar tillåts bara i undantagsfall. Detta trots att IVO 2019 dömde ut ett liknande beslut för personlig assistans i Östersund.

2023-06-21

Humana vann i Förvaltningsrätten
Den 31 jan i år återkallade IVO tillståndet för Humana Assistans AB. Idag vann Humana sitt överklagande i Förvaltningsrätten. Det är ännu oklart om IVO överklagar beslutet till Kammarrätten.
( tre kommentarer )

2023-06-20

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan vill ha tillbaka omprövningarna
Förstatligandet kan inte börja den 1 januari 2026 säger Försäkringskassan i sitt remissvar. Det kan tidigast ske 2 år efter att lagstiftningen är på plats.
( en kommentar )

mynthögHögre månadslöner för kommunalt anställda assistenter
2021 hade kommunalt anställda assistenter 25 300 kr i genomsnittlig månadslön jämfört med 24 600 för privatanställda. Skillnaden ökar för varje år.

2023-06-15

Helena Molker LovénHelena Molker Lovén, FUB Mölndal – ”Mölndals förbud mot anhöriganställningar skadar självbestämmandet”
Från 1 sep förbjuds anställningar av anhöriga som personliga assistenter i Mölndals kommun. PAN-anställningar ska bara tillåtas i undantagsfall.  Detta trots att IVO 2019 kritiserade Östersunds kommun för ett liknande beslut.
( tre kommentarer )

2023-06-14

Malin DanielssonMalin Danielsson, Liberalerna – ”Syftet med föräldraavdraget var att fler skulle beviljas personlig assistans”
Malin Danielsson är oroad över tecken på att Försäkringskassans hantering av föräldraavdraget leder till att det tvärtom blivit svårare att beviljas assistans. Det var inte intentionerna i utredningen säger hon.
( tre kommentarer )

2023-06-12

personer som skriverRemissvar till "Statligt huvudmannaskap för personlig assistans"
Alla stödjer ett statligt huvudmannskap även om Kommunal är lite tveksamma. Funktionsrättsrörelsen är mycket positiva till kvalitetskrav som utgår från assistansanvändares självbestämmande, IVO varnar däremot för detta.
( två kommentarer )

Jessica GustavssonJessica Gustavsson, CJ Advokatbyrå – ” HFD-domen leder troligtvis till att Försäkrings­kassan stramar åt beviljandet av förhöjt timbelopp”
Det räcker inte längre att ha mycket assistans på OB-tid för att få förhöjt timbelopp. Efter en ny HFD-dom måste särskilda behov beräknas och redovisas.

2023-06-07

Har vändningen kommit nu?
Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan ökade i maj med tre personer till 13 338. Det är första gången på mycket länge som antalet inte minskar.

2023-06-02

Jasmina HelanderFremia och Kommunal intervjuas om Arbetsdomstolens dom
Lia Scheding på Kommunal säger att domen om visstidsanställningar tydligt visar att brukarnas rättigheter väger tyngre än de anställdas. Jasmina Helander på Fremia ser däremot domen som en vinst för den svenska modellen.
( två kommentarer )

2023-05-31

Arbetsdomstolen godkänner visstidsanställningar i personlig assistans
Arbetsdomstolen meddelade idag att visstidsanställningar i personlig assistans är förenliga med LAS. Anställningsformen blir därmed kvar i personlig assistans.
( en kommentar )

Cecilia BlanckCecilia Blanck, JAG – ”Försäkrings­kassan bekräftar att de nu gör dubbla avdrag för föräldraansvar”
I två exempel visar Cecilia Blanck att barn fått färre assistanstimmar efter 1 jan 2023 jämfört med före årsskiftet. Orsaken är att fler timmar dras av efter att föräldraavdraget infördes.

2023-05-29

Margareta PerssonMargareta Persson, författare – ”Många är inte medvetna om att synen på personer med funktionsnedsättning förändrats”
Personlig assistans kunde införas på nittiotalet eftersom tidsandan var i exakt rätt läge, säger Margareta Persson. I dagens tidsanda tror hon inte assistansen hade kunnat införas.
( nio kommentarer )

2023-05-27

IVOHumanas dom i Förvaltningsrätten meddelas 21 juni
31 januari återkallade IVO Humana Assistans tillstånd att bedriva personlig assistans. Humana överklagade och fick inhibition att driva verksamheten vidare. 21 juni kommer Förvaltningsrättens dom.

2023-05-26

Anna VibergAnna Viberg, Försäkrings­kassan – ”Föräldraavdraget ska göras från de hjälpbehov som beror på barnets funktionsnedsättning”
Enligt JAG beviljas barn nu färre assistanstimmar, eftersom kassan felaktigt drar av tid som inte har med funktionsnedsättningen att göra innan de gör föräldraavdraget. Försäkringskassan bemöter kritiken.

Karin SundinSocialdemokraterna, Karin Sundin – ”Det vi tagit ställning till är att vi vill införa ett statligt huvudmannaskap”
Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till gränsen för att beviljas personlig assistans eller om kvalitet i assistans ska förtydligas i lag utifrån assistansanvändares självbestämmande.

2023-05-23

Lena HallengrenSocialdemokraterna vill införa statligt huvudmannaskap
Ett statligt huvudmannskap skulle ge bättre möjligheter att bekämpa välfärdskriminalitet och klara situationer där behovet av eller kostnaderna för personlig assistans ökar mycket eller oväntat, säger Socialdemokraterna.
( två kommentarer )

2023-05-22

Per ÖstlundPer Östlund, Vårdföretag­arna – ”24-timmarspass har fördelar för både personal och verksamhet”
Till skillnad från de flesta andra yrkesgrupper finns det inte bara fördelar för assistenterna utan även verksamhetsskäl att jobba 24-timmarspass, säger Per Östlund,Vårdföretagarna.
( en kommentar )

2023-05-17

mynthögNya lönesiffror för personliga assistenter
Privatanställda assistenters medeltimlön var 147,70 kr i sep 2022, en ökning med 1,3 % från året innan. Medelmånadslönen i kommunerna steg med 2,0 % till 25 800 kr.

2023-05-14

Johan KlinthammarJohan Klinthammar, RBU – ”Ser med stor oro på hur Försäkrings­kassan tolkar föräldraavdraget”
Johan Klinthammar undrar om domstolarna påverkas av yttre faktorer som fuskdebatten eller om de tar de ekonomiska aspekter i sina assistansbeslut.
( en kommentar )

2023-05-12

Jeanette HedbergFrån 1 feb 2024 kan arbetsgivare i personlig assistans besluta om 24-timmarspass
Från 1 feb 2024 ska arbetstid inklusive jour vara högst 20 timmar. Arbetsgivare i personlig assistans kan dock under vissa omständigheter tillåta 24-timmarspass med inkluderad jourtid, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.
( tre kommentarer )

2023-05-06

Dygnspass kan tillåtas i assistans
Det blir möjligt att söka undantag fär att arbeta 24 timmarspass i bland annat personlig assistans och räddningstjänst. Det har Kommunal och SKR/Sobona kommit överens om.

2023-05-04

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Försäkrings­kassan vantolkar föräldraavdraget”
Föräldraavdraget görs nu efter att tid som inte anses ha med funktionsnedsättningen dragits bort, vilket innebär att barn får färre timmar än före lagändringarna, säger Cecilia Blanck.

2023-05-03

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Kommunerna alltmer motvilliga att bevilja assistans”
Kommunerna har själva drivit på en mer restriktiv rättspraxis. Genom att tidsbegränsa alla beslut, kan de hela tiden göra nya bedömningar, säger Cecilia Blanck.

2023-05-02

mynthögLöneökningar, OB och lägstalöner i HÖK och PAN
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR/Sobona och Kommunal har förhandlat om löneökningar för perioden 1 april 2023 - 31 mars 2024. Lönerna höjs med 4,1 % i linje med "märket" i industrin.

2023-04-24

Göran KecklundGöran Kecklund, professor, SFI – ”Viktigt att även riskbedöma alternativet till dygnspass med sovande jour”
Dygnspass med 5-6 timmar sovande jour, och utan alltför hög arbetsbelastning, behöver inte ge några allvarliga hälsorisker, säger stressforskaren Göran Kecklund.
( sex kommentarer )

2023-04-21

Karin FlycktKarin Flyckt, Socialstyrelsen – ”Kan inte uteslutas att ett flertal i gruppen står utan stöd”
Antalet med kommunalt beviljad assistans har minskat med 11 procent senaste två åren. Runt hälften verkar ha få statlig assistansersättning istället, men det är oklart vilket stöd alla de övriga fått, säger Karin Flyckt.
( en kommentar )

2023-04-20

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Oerhört tufft klara löneökningar i nivå med märket”
Industrins löneökningar på 4,1 % är en indikation för assistansbranschens kommande avtalsförhandlingar. Henrik Petrén fruktar konsekvenserna av detta när assistansersättningen höjs med bara 1,5%.
( två kommentarer )

2023-04-16

31 maj kommer domen om visstidsanställningarna
Den 31 maj kommer Arbetsdomstolen att ta beslut om visstidsanställningar i personlig assistans är förenliga med Lagen om anställningsskydd.

2023-04-14

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Dygnspass fungerar ofta bra i personlig assistans”
Dygnspass fungerar bra om det är jourtid på natten, men 24 timmar aktiv arbetstid i sträck är inte lämpligt, säger Sophie Karlsson, Ordförande i IfA.

2023-04-13

Jeanette LiljekvistJeanette Liljekvist, personlig assistent – ”Jag är oerhört besviken på Kommunal”
Jeanette Liljekvist var med och startade namninsamlingen "Rädda dygnspassen". På måndag 17 april går hon i demonstrationståg från Sergels torg till Kommunal på Hagagatan i Stockholm.
( sju kommentarer )

2023-04-06

Nya lägstanivåer av assistans­användare
Antalet assistansanvändare i kommunerna har minskat med 153 personer på ett år. Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan når en ny lägstanivå på 13 335 personer.

2023-04-05

Helena Karnström och Linnea JämtinHeléna Karnström – ”Dygnspassen ger frihet till mig och mina assistenter”
Dygnspass ger en möjlighet att leva ett mer normalt liv, säger Heléna Karnström. Hennes assistent Linnea Jämtin beskriver hur dygnspass ger bra återhämtning, färre arbetsresor och mer tid med familjen.
( sex kommentarer )

2023-04-03

Susanne BergSusanne Berg, STIL – ”En behovsbedömning ska bygga på den sökandes egen berättelse”
I LSS 2.1 beskriver STIL en behovsbedömning med ett grundbeslut av timmar plus en buffert för behov som inte är regelbundna men som kan förutses. Det främsta rättskriteriet ska vara målsättningen med lagstiftningen
( en kommentar )

2023-03-27

Jasmina HelanderJasmina Helander, Fremia – ”För tidigt att säga hur vi påverkas av SKR och Sobonas överenskommelse”
Det går inte att uttala sig ännu om möjlighet att arbeta dygnspass eller total arbetstid för arbete plus jour i Fremias kollektivavtal från 1 okt 2023, säger Jasmina Helander.
( fyra kommentarer )

2023-03-22

Kommunals loggaKommunal – ”Dygnsvila och arbetspass måste alternera”
Arbetspass kan inte längre läggas intill varandra. Maxlängden för arbetspass plus jour blir 20 timmar. Det gäller i HÖK/AB från 1 oktober, men det är för tidigt att svara på hur detta exakt kommer att utformas i Fremias och Vårdföretagarnas kollektivavtal, säger David Atterling.
( nio kommentarer )

2023-03-21

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”I den bästa av världar har Lars Lööw rätt”
Med tanke på hur grundläggande behov bedömts de senaste 15 åren behövs det en revolution på Försäkringskassan om utredningens huvudförslag utan en fast gräns ska fungera, säger Jonas Franksson.

2023-03-19

IVOFMF Assistans får inhibition i Kammarrätten
Förra veckan förlorade FMF sitt överklagande av IVOs beslut i Förvaltningsrätten. Nu har företaget fått prövningstillstånd i Kammarrätten och inhibition att driva verksamheten vidare.

2023-03-15

Namninsamling vill rädda dygnspassen
Från 1 okt 2023 kan EU-kommissionens hårdare krav på dygnsvila göra det omöjligt att arbeta dygnspass i personlig assistans. Nu har 13 personliga assistenter startat en namninsamling.
( fem kommentarer )

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör – ”Det finns mycket positivt i Lars Lööws utredning”
Utredningen har bra förslag men behovsbedömningarna och schablonbeloppet måste åtgärdas, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.

2023-03-13

"Huvudmannaskapsutredningen" går på remiss
Utredningen "Ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans" går nu ut på remiss till den 9 juni 2023.

Ida NorbergIda Norberg, PhD, Social & Political Sciences – ”De allt hårdare bedömningarna kan liknas vid byråkratiskt våld”
Ett typiskt svenskt sätt att göra åtstramningar är att politikerna säger att välfärden ska värnas och att alla som behöver stöd ska få det, samtidigt som de skickar motsatta signaler till myndigheterna.
( tre kommentarer )

2023-03-08

Susanne BergSusanne Berg, STIL – ”Vid fusk ska fokus vara på läkarintyget, inte tiden på toaletten”
Åtgärder mot fusk i personlig assistans måste ändamålsenliga och effektiva, säger Susanne Berg. Hon vill se mer granskning av läkarintyg och åtgärder mot felaktiga arbetstillstånd.
( två kommentarer )

2023-03-06

Lars LööwLars Lööw, statlig utredare – ”Vi ger ett genomförbart förslag på förstatligande av all personlig assistans”
Huvudförslaget innebär att Försäkringskassan ska fortsätta med samma praxis som görs i kommunerna men med en individuell bedömning utan en fast tidsgräns med grundläggande behov. Funktionsrätt kräver dock, i ett särskilt yttrande, garantier mot försämringar.

2023-03-01

Uppslagen bokUtredningen om statligt huvudmannaskap presenterades
Vi har nu för första gången ett konkret och genomförbart förslag på hur ett statligt huvudmannaskap ska genomföras, sade Lars Lööw när utredningen presenterades.
( två kommentarer )

Idag kommer utredningen om statligt huvudmannaskap
Idag KL 13 lämnar Lars Lööw sitt betänkande till regeringen om statligt huvudmannskap för personlig assistans. Se Presskonferensen på riksdagans Youtubekanal.

2023-02-22

mynthögStaten sparade 944 miljoner på assistans­ersättningen
Försäkringskassan använde bara 24,099 miljarder jämfört med de 25,043 miljarder som budgeterats för assistansersättning 2022.
( en kommentar )

Karin SundinKarin Sundin, Socialdemokraterna – ”Vi har en positiv grundhållning till statligt huvudmannaskap”
Det behövs ingen förändring av behovsbedömningarna för grundläggande behov just nu, först måste de senaste lagändringarna utvärderas, säger Karin Sundin, ny S-talesperson för funktionshinderfrågor.
( två kommentarer )

2023-02-17

Förbud mot arbetskraftsinvandring av personliga assistenter utreds
Regeringen har gett "Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring" ett tilläggsdirektiv om att utreda ett förbud mot arbetskraftsinvandring personliga assistenter.
( fyra kommentarer )

2023-02-16

Robin BankelRobin Bankel, doktor i företagsekonomi – ”Hanteringen av undanlagda assistans­omkostnader skadar självbestämmandet”
Sättet som undanlagda medel för assistansomkostnader hanteras ger inlåsningseffekter och försvårar byte av anordnare. Problemen blir extra påtagliga idag när stora anordnare förlorar sina tillstånd, säger Robin Bankel.
( tre kommentarer )

2023-02-14

Anna Barsk HolbomAnna Barsk Holmbom – ”Nu är det extra viktigt att veta när du behöver läkarintyg eller ADL-intyg”
Assistanskoll har intervjuat Anna Barsk Holmbom om vad den som söker personlig assistans bör tänka på efter lagändringarna 1 jan 2023.

2023-02-13

Sophie KarlssonSophie Karlsson, ordförande IfA – ”Bra att Försäkrings­kassan tydliggör en frihet i att använda assistans­timmar”
Sophie Karlsson välkomnar att Försäkringskassan förtydligar att assistansanvändaren kan använda sina timmar till det hen själv vill. Samtidigt vill hon stoppa återkrav bakåt i tiden om det finns assistansbehov men skett missförstånd.

2023-02-09

Jeanette HedbergDygnspass kan bli otillåtna i personlig assistans 1 okt 2023
Efter kritik från EU-kommissionen har Sveriges kommuner och Regioner(SKR), Sobona och fackföreningen Kommunal kommit överens om att skärpa reglerna för dygnsvila mellan arbetspass.
( 43 kommentarer )

2023-02-07

Försäkrings­kassan stoppar utbetalningar till Humana
Försäkringskassan stoppar utbetalning av assistansersättning till Humana Assistans och betalar istället pengarna direkt till de assistansberättigade som anlitar Humana.
( tre kommentarer )

Humana beviljas inhibition
Humana Assistans AB fick idag inhibition att driva verksamheten vidare i väntan på dom. Förvaltningsrätten säger att utgången i målet är oviss och att IVOs beslut att återkalla tillståndet är mycket ingripande och att det är av stor betydelse för Humana att beslutet skjuts upp.

2023-02-04

Camilla Waltersson GrönvallCamilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister – ”Regeringen vill att staten ska vara huvudman för personlig assistans”
Regeringen återkommer i frågan om grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet. Det ska utredas om det är förenligt med EU-rätt att svenskt medborgarskap ska vara förutsättning för att söka assistans.
( två kommentarer )

2023-02-03

Camilla Waltersson GrönvallCamilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister – ”Mina tankar går till alla brukare som drabbas och är oroliga”
Det måste finnas en väl avvägd balans mellan brukarnas integritet och möjligheten att kontrollera att skattepengarna går till dem som verkligen behöver det, säger Camilla Waltersson Grönvall.
( två kommentarer )

2023-02-02

Sophie karlssonSophie Karlsson, ordförande IfA – ”Det är orimligt att anordnaren ska veta allt om assistans­användarens liv”
Återkallandet av Humanas tillstånd kan få stora följder för alla assistansanvändare, säger Sophie Karlsson. Hon välkomnar krav på kvalitet men ser med oro på hur anordnarna förväntas ha mer och mer kontroll över assistansanvändarnas liv.
( åtta kommentarer )

2023-01-31

IVO återkallar Humanas tillstånd
Humana Assistans, Sveriges största assistansanordnare, fick idag sitt tillstånd att bedriva personlig assistans återkallat. Bolaget som har 1900 kunder och 9000 anställda assistenter, uppger att de ska överklaga domen till Förvaltningsrätten.
( 18 kommentarer )

2023-01-30

FörsäkringskassanFörsäkrings­kassan intervjuas om lagändringarna
1 jan i år infördes två nya grundläggande behov, kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser blev grundläggande med mera... Assistanskoll har intervjuat Anna Viberg, områdeschef på Försäkringskassan.

2023-01-27

Anna VibergFörsäkrings­kassan, Anna Viberg – ”Vi har inget förbud mot att assistenter kör assistans­användarens bil”
Assistansanvändaren får använda sina beviljade assistanstimmar till det hen själv vill så länge det används till personlig assistans och följer lag och annan författning, säger Anna Viberg.

2023-01-24

Assistanskolls behovsräknareAssistans­kolls behovsräknare uppdaterad
Nya grundläggande behov och föräldraavdraget är nu införda i Assistanskolls behovsräknare. Använd den inför din bedömning.

2023-01-20

Skövde kommun backar
Förbudet för personlig assistenter att köra assistansanvändares bilar hävs med omedelbar verkan. Skövde kommun står dock fast vid att det inte ingår i insatsen personlig assistans.

2023-01-16

Daniel SirénDaniel Sirén, RBU - Skaraborg – ”Orimligt att assistenterna inte får köra assistans­användarens bil”
Om du har Skövde kommun som anordnare får din assistent inte längre köra din bil. Daniel Sirén ser det som ett ingrepp i självbestämmandet och är rädd för att det ska sprida sig till fler anordnare.
( fyra kommentarer )

2023-01-11

Susanne BergSusanne Berg, STIL – ”Alltmer restriktiva bedömningar kan liknas vid byråkratiskt våld”
Susanne Berg är mycket kritisk till att en person som aldrig träffar den sökande tar det yttersta beslutet om att bevilja assistansersättning.
( fem kommentarer )

2023-01-10

Nu gäller 66-årsgränsen
Sedan 1 januari 2023 gäller 66-årsgränsen för att söka personlig assistans. Men den som hunnit fylla 65 år före 1 januari kommer inte kunna ansöka efter nyåret.

2022

2022-12-30

lagens klubbaNy lagstiftning 1 januari 2023
Två nya grundläggande behov, schablonavdrag för föräldraansvar. Lagändringarna som införs 1 jan 2023 beräknas ge assistans till 2000 fler personer, främst barn och personer med psykisk funktionsnedsättning.

2022-12-23

Regleringsbrevet för 2023
Analysera timutvecklingen och utvecklingen av egna arbetsgivare. Det är några uppdrag Försäkringskassan fick i regleringsbrevet för 2023.  

2022-12-19

Vad säger funktionsrättsrörelsen om den nya regeringen?
Det finns en stor besvikelse i funktionsrättsrörelsen om hur den nya M-KD-L-regeringen som stöds av SD hittills agerat. Assistanskoll har ställt frågor till 11 organisationer om allt från timbeloppet och svenskt medborgarskap till grundläggande behov.

2022-12-17

Carina Ståhl HerrstedtCarina Ståhl Herrstedt, Sverigedemokraterna – ”Vi beklagar att timbeloppet höjdes med bara 1,5 %”
Att Sverigedemokraterna drog tillbaka sin motion om förbättringar i assistansen betyder inte att partiet slutat driva frågorna, säger Carina Ståhl Herrstedt.
( sex kommentarer )

2022-12-13

Dan HovskärDan Hovskär, Kristdemokraterna – ”Vi fortsätter driva frågan om grundläggande behov”
Dan Hovskär tillbakavisar kritik om svek efter att timbeloppet höjdes med 1,5 %. Han säger att KD inte nådde ända fram men att mandatperioden precis börjat och mycket arbete återstår.
( fyra kommentarer )

2022-12-05

Antalet assistans­berättigade fortsätter minska...
Antalet assistansberättigade fortsätter att minska månad för månad. Antalet har nu minskat med 2767 sedan oktober 2015. 

2022-12-03

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Regeringens budget visar fortsatt låg ambition för schablon­beloppet"
En närmare granskning av budgeten visar att det inte finns ambitioner på högre höjningar av schablonbeloppet fram till 2025, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( en kommentar )

2022-11-30

Nora EklövNora Eklöv, Krönikör - "Går vi från dåligt till sämre?"
Det byggs institutioner i Europa, och i Sverige ifrågasätts våra rättigheter, säger Assistanskolls krönikör Nora Eklöv.
( tre kommentarer )

2022-11-25

Bengt EliassonBengt Eliasson, fd talesperson, Liberalerna – ”Oerhört besviken på nya regeringens politik för personlig assistans”
Regeringen sviker när de höjer timbeloppet med bara 1,5 %, och ansvarige ministern duckar i frågan när hon hänvisar till Lars Lööws utredning, säger Bengt Eliasson.

2022-11-23

Bild på riksdagenHöstens riksdags­motioner om personlig assistans
Antalet motioner om personlig assistans var i år rekordlågt. C, MP och V motionerar dock om förbättringar, tex att alla grundläggande behov ska assistansgrundande i sin helhet.

mynthögVad partierna budgeterar till assistans­ersättning 2023
Miljöpartiet vill höja timbeloppet med 5 % och budgeterar 25,15 miljarder. M-KD-L-regeringen och SD budgeterar 24,59 miljarder och vill höja med 1,5 %. Vänsterpartiet vill höja 2,2 %. Centerpartiet och Socialdemokraterna lägger lika mycket som regeringen.

2022-11-22

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”Det finns risker med utredningens huvudförslag”
Det är riskfyllt att låta Försäkringskassan och förvaltningsdomstolar avgöra gränsen för att bevilja assistans i ett statligt huvudmannaskap, säger Jonas Franksson, expert i utredningen.
( två kommentarer )

2022-11-20

Thomas HammarbergThomas Hammarberg, – ”Tidöavtalet bryter mot Funktionsrättskonventionen”
Det är inte acceptabelt att assistansersättning bara ska kunna beviljas svenska medborgare och att rätten till medborgarskap ska påverkas av om man har arbete och betalar skatt, säger Thomas Hammarberg, fd människorättskommissionär i Europarådet.
( två kommentarer )

2022-11-18

Camilla Waltersson GrönvallCenterpartiet pressar ansvarig minister om förstatligande
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall sade att målsättningen är ett förstatligande av personlig assistans, men regeringen måste invänta förslagen från utredningen. Christofer Bergenblock, (C) tyckte inte det var ett tillräckligt tydligt besked.
( en kommentar )

2022-11-12

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”En moderat ansvarig minister kan ses som en broms mot assistans­reformer
Timbeloppet höjs med 1,5 % och Tidöavtalet säger inget om grundläggande behov. KD, L och SD står inte längre för reformer av grundläggande behov och höjda schablonbelopp som de gjorde före valet.
( fyra kommentarer )

2022-11-10

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Låt inte Försäkrings­kassan pröva de kommunala besluten mot ändrade förhållanden”
Lars Lööws huvudförslag för förstatligande kan leda till att Försäkringskassan sätter en alltför hög gräns för att bevilja assistans, säger Sophie Karlsson, expert i huvudmannaskapsutredningen.

2022-11-08

Cecilia Blanck”Ett svek mot de assistans­berättigade”
Höjningen av timbeloppet med 1,5 % täcker troligen knappt hälften av assistenternas kommande löneökningar. Henrik Petrén på Fremia och Cecilia Blanck på JAG talar om ett svek.
( två kommentarer )

2022-11-07

mynthögTimbeloppet räknas upp med 1,5 %
Assistansersättningens timbelopp föreslås höjas med 1,5 % till 324,5 kr för år 2023. Det framgår av regeringens budget för 2023.

mynthögHur mycket höjs timbeloppet?
Imorgon ger regeringen besked om hur mycket assistansersättningens timbelopp räknas upp. Funktionsrättsrörelsen, Fremia och Kommunal kräver en kraftig höjning.
( en kommentar )

2022-11-03

Ulrika WesterlundUlrika Westerlund, Miljöpartiet – ”Djupt ovärdigt koppla rätt till assistans till svenskt medborgarskap”
Det är oklart om M-KD-L-regeringen vill ha statligt huvudmannaskap och en reform av grundläggande behov verkar bortprioriterat, säger Ulrika Westerlund.
( två kommentarer )

2022-11-02

Lars LööwLars Lööw, statlig utredare – ”Huvudförslaget är att dagens praxis i kommunerna fortsätter att gälla”
Statligt huvudmannaskap föreslås vara infört 1 jan 2026. Utredningen ger ett huvudförslag men även alternativ för hur kvalificering till personlig assistans ska se ut i ett statligt huvudmannaskap. Det blir sedan upp till politikerna att välja.

2022-11-01

Malin DanielssonLiberalerna, Malin Danielsson – ”Vi kommer driva statligt huvudmannaskap och högre schablon­belopp”
Att svenskt medborgarskap ska vara en förutsättning för att kunna söka assistansersättning är ingen fråga Liberalerna drivit, säger Malin Danielsson, riksdagsledamot och ny funktionshinderpolitisk talesperson.

2022-10-28

Kommer staten ta över ansvaret för personlig assistans eller inte?
Den interpellationsfrågan fick ansvarige minister Camilla Waltersson Grönvall idag av Christofer Bergenblock, Centerpartiets talesperson i funktionshinderfrågor.

2022-10-27

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Regeringens ambitioner är för låga i Tidöavtalet"
Flera förslag i Tidöavtalet bryter mot Funktionsrättskonventionen, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( en kommentar )

2022-10-25

Maj KarlssonMaj Karlsson, Vänsterpartiet – ”Nu är det upp till bevis för KD, L och SD”
Sverigedemokraterna har ett enormt inflytande på regeringens politik och måste ställas till svars för sitt agerande i assistansfrågan, säger Maj Karlsson.
( en kommentar )

2022-10-24

Ingeborg Watz ForslundFörsäkrings­kassan, Ingeborg Watz Forslund – ”Vanligaste orsak till avslag är att man hamnar under 20 timmarsgränsen”
Att avslag på förstagångsansökningar ökat från 50 till 80 % sedan 2008 beror till stor del på den förändrade rättspraxisen. Det skapar en osäkerhet som inte är bra, säger Ingeborg Watz Forslund.

2022-10-21

Christofer BergenblockChristofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Försörjningskrav för medborgarskap riskerar slå hårt mot funktionshindrade”
Att M, KD, L och SD säger att ett förstatligande av personlig assistans ska "övervägas" är ett svek, säger Christofer Bergenblock, Centerpartiets nya talesperson i funktionsrättsfrågor.

2022-10-20

Jonas FrankssonJonas Franksson - Har KD, L och SD glömt löftet?
Har KD, L och SD glömt sina löften om grundläggande behov, undrar Jonas Fanksson efter att ha läst Tidöavtalet och regeringsförklaringen.
( fyra kommentarer )

2022-10-18

Camilla Waltersson GrönvallCamilla Waltersson Grönvall ansvarig minister för LSS
I den nya M-KD-L regeringen (stödd av SD) som presenterades idag är moderaten Camilla Waltersson Grönvall socialtjänstminister, ansvarig för frågor som rör LSS och personlig assistans.
( en kommentar )

2022-10-14

Tidöavtalet mellan M, SD, KD och L
Statligt huvudmannaskap för personlig assistans. Begränsa möjlighet att få assistansersättning för icke svenska medborgare. Införande av tjänstemannaansvar på myndigheter. Hårdare bekämpning av bidragsbrott.

2022-10-13

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Kommande regering måste öka rättssäkerheten vid återkrav”
Fremia kräver lagändringar och styrning av Försäkringskassan för att öka rättssäkerheten vid återkrav av assistansersättning.
( en kommentar )

2022-10-05

avslagsklubba80 procent får avslag vid förstagångsansökan
Antalet avslag vid förstagångsansökan har ökat från 77 till 80 procent i aug 2022. Det totala antalet beviljanden minskade.
( två kommentarer )

2022-10-02

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Återkrav ska bara kunna ske vid bedrägerier”
Idag kan ett förbiseende, en missuppfattning eller en anonym anklagelse leda till återkrav på miljonbelopp, säger Cecilia Blanck.
( en kommentar )

2022-09-27

FörsäkringskassanÖver hälften av alla omprövningar leder till indragen assistans­ersättning
Drygt 90 % av alla omprövningar innebär indragen eller sänkt assistansersättning, visar en analys från Försäkringskassan. Orsaken är oftast att person fått annat stöd, tex kommunalt boende.

2022-09-26

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Det krävs en rejäl återställare av schablon­beloppet”
Höjning av schablonbeloppet, assistans i skola/daglig verksamhet, ny behovsbedömning, differentierat timbelopp. JAG har många krav på kommande regering.

2022-09-22

Sophie KarlssonSophie Karlsson, ordförande IfA – ”Man ska inte behöva be om statens godkännande för att byta hobby”
Det är orimligt att assistansberättigade riskerar återkrav om assistanstiden används till något annat assistansbehov än exakt det som räknats upp i Försäkringskassans utredning och beslut säger Sophie Karlsson.
( två kommentarer )

2022-09-21

Rimliga villkorBlixtaktion vid Riksdagen
Kampanjen Rimliga villkor genomför en blixtaktion torsdag den 22 sep KL 14-16 vid Mynttorget. De kräver att kommande regering gör en rejäl höjning av schablonbeloppet.
( tre kommentarer )

2022-09-20

Jasmina HelanderFremia svarar Kommunal om visstidsanställningar
Rättighetslagstiftningen i LSS måste ha företräde i förhållande till LAS säger Fremia, som försvarar  visstidsanställningarna i personlig assistans.

2022-09-19

Fredrik FalkFörsäkrings­kassan, Fredrik Falk – ”Återkrav behandlas nu som allmänna mål hos Kronofogden”
Sedan 1 sep 2022 kan återkrav av assistansersättning inte överklagas till allmän domstol, utan enbart till förvaltningsdomstol. Försäkringskassan avvisar kritik från bland annat Fremia om att detta skapar rättsosäkerhet.
( en kommentar )

2022-09-13

Och antalet assistans­berättigade fortsätter minska...
Antalet assistansberättigade minskar stadigt med ca 20 personer varje månad. I augusti 2022 hade 2690 färre assistansersättning jämfört med oktober 2015. 

2022-09-08

Sofia NilssonSofia Nilsson, Centerpartiet – ”Alla grundläggande behov ska vara assistans­grundande i sin helhet”
Centern vill att nästa regering tillsätter en utredning som ger lagförslag om hur grundläggande behov ska räknas i sin helhet och utreder åldersgränsen för att beviljas personlig assistans.
( en kommentar )

Nora EklövNora Eklöv, Krönikör - "Politikerna glömmer bort självbestämmandet"
Minuträkning av behov går emot självbestämmandet. Det borde vara ett tema i valrörelsen, säger Assistanskolls krönikör Nora Eklöv.
( en kommentar )

2022-09-07

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Två statsministerkandidater utan intresse för personlig assistans"
I praktiken är Socialdemokraterna och Moderaterna eniga om att inte återställa intentionerna i personlig assistans, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.

2022-09-05

Jonas FrankssonJonas Franksson, Ordförande STIL – ”Värsta alternativet för personlig assistans vore en S-M regering”
Det optimala för den personliga assistansen är en regering bestående av flera av de mindre partierna  säger Jonas Franksson. Han oroas särskilt av att Moderaterna säger att assistansen ska prioriteras som vilken annan budgetfråga som helst.
( två kommentarer )

2022-09-03

Bengt WesterbergBengt Westerberg, författare till LSS förarbeten – ”Liberalerna borde hållit fast vid Januariavtalet”
Bengt Westerberg röstar på Centerpartiet i årets riksdagsval. Han tycker dock att både Centern och Liberalerna har en bra politik vad gäller LSS och personlig assistans.
( en kommentar )

2022-08-29

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Visstidsanställningarna förverkligar intentionerna i personlig assistans”
Assistansanvändare och assistenter kan tvingas in situationer de inte mår bra av om visstidsanställningar förbjuds och ersätts av fasta anställningar, säger Sophie Karlsson.
( fem kommentarer )

2022-08-26

Lia SchedingLia Scheding, Kommunal – ”Djävligt olyckligt att det infördes visstidsanställningar i personlig assistans”
Kommunal har gjort en stämningsansökan till Arbetsdomstolen om att stoppa anställningsformen "för viss tid så länge uppdraget varar".
( tre kommentarer )

2022-08-24

IVOLystra assistans i konkurs
Företagen Lystra Assistans och Melius Assistans går i konkurs efter att deras tillstånd dragits in och de inte fått inhibition att driva verksamheten vidare. UPPDATERING 30/8: Livihop, Svea o Atlas Assistans går i konkurs

2022-08-12

Mikael AnderssonMikael Andersson – ”Det finns en oerhörd rädsla för Försäkrings­kassan”
Mikael Andersson är administratör för en av de större Facebookgrupperna om personlig assistans. Han startade gruppen efter att han förlorat sin assistans i en tvåårsomprövning.
( fem kommentarer )

2022-08-06

Birgitta LindgrenFörsäkrings­kassan, Birgitta Lindgren – ”Lagstiftningen hindrar oss att fullt ut ta bort integritetsintrånget i bedömningarna”
Att utgå fullt ut från WHO:s klassifikation ICF för vad som ska ge rätt till personlig assistans vore ett alternativ till dagens bedömningar, säger Birgitta Lindgren.
( två kommentarer )

2022-07-07

Kim E LindbergKim E Lindberg – ”Vi lever ständigt med en klump i magen”
Kim E Lindberg är administratör för en av de största debattgrupperna på Facebook om personlig assistans. Han vill kunna påverka politiker och ge sin dotter en bättre framtid.
( fem kommentarer )

2022-07-06

Antalet assistans­berättigade nu 13 521
Antalet med statlig assistansersättning fortsätter minska, månad för månad. I juni 2022 hade 2658 färre assistansersättning jämfört med oktober 2015. 

2022-07-04

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Det behövs fler perspektiv i fuskdebatten"
Jakten på kriminella får inte leda till att vi offrar assistansreformens humanistiska värden, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( en kommentar )

2022-07-01

Bild på Försäkringskassan"nuvarande lagstiftning hinder för mindre integritetskränkande bedömningar"
Nuvarande lagstiftning är ett hinder för att göra assistansbedömningar mindre integritetskränkande, säger Försäkringskassan i en rapport till regeringen. De säger att man istället skulle kunna utgå från ICF i assistansbedömningarna.
( två kommentarer )

2022-06-30

Rimliga villkorHöj timbeloppet till 350 kr
Det kräver tolv organisationer av assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare i kampanjen Rimliga villkor.

2022-06-28

Riksdagspartiernas loggorRiksdagsval 2022 - Välj med Assistans­koll
Om några veckor är det val. Vilka partier vill att grundläggande behov ska räknas i sin helhet? Vilka vill införa ett statligt huvudmannaskap? Vilka vill utreda eller ta bort åldersgränsen på 65 år?

2022-06-23

Ola LinderOla Linder, Funktionsrätt Sverige – ”Positivt om utredningen lägger förslag som möter riksdagens krav”
Lars Lööw har sagt att han kan komma att lägga förslag som innebär att alla moment i grundläggande behov räknas som grund för assistans. Detta välkomnas av Ola Linder, expert i huvudmannaskapsutredningen.

2022-06-22

IVOLystra assistans får återkallat tillstånd
IVO har återkallat tillstånden för Lystra Assistans, Ellas Assistans och Melius Assistans, alla dotterbolag till Curira AB. Besluten är överklagade till Förvaltningsrätten. 
( en kommentar )

2022-06-21

Stärkt assistans propositionerna antagna i riksdagen
Idag antog riksdagen regeringens två propositioner om Stärkt rätt till personlig assistans. Lagändringarna börjar gälla 1 januari 2023.
( två kommentarer )

mynthögLägre månadslöner för privat anställda assistenter
2021 hade kommunalt anställda assistenter 25 300 kr i genomsnittlig månadslön jämfört med 24 600 för privatanställda. Skillnaden ökar för varje år.

2022-06-15

Bengt EliassonBengt Eliasson, Liberalerna – ”Försäkrings­kassans bild av assistans­marknaden stämmer inte”
Generaldirektör Nils Öbergs bild av en bransch i allmänt förfall stämmer inte. Den kommer ur en fuskdebatt som inte har sin grund i verkligheten, säger Bengt Eliasson.
( fem kommentarer )

2022-06-14

Mer kritik mot Försäkrings­kassans generaldirektör
IfA säger att Försäkringskassan ifrågasätter assistansanvändares behov och gör anordnarna till kontrollanter. Liberalerna vill att Försäkringskassan fråntas uppgiften att göra återkrav av assistansersättning.
( en kommentar )

2022-06-13

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Riksföreningen JAG – ”Försäkrings­kassan verkar inte längre vilja försvara assistans­reformen”
Generaldirektör Nils Öbergs uttalanden om att individens rätt att välja anordnare riskerar att försvinna på grund av kriminaliteten är mycket oroande, säger Cecilia Blanck.
( sex kommentarer )

2022-06-09

Nils Öberg"Individens rätt att själv välja vem som utför assistansen kommer i värsta fall helt försvinna"
Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, riktar mycket hårda ord mot assistansbranschen på DN-Debatt. Han säger att en tredjedel av alla assistansberättigade kommer behöva hitta nya anordnare.
( tre kommentarer )

Pia SteenslandVarför säger S nej till rätt till assistans under ett helt toalettbesök?
Det frågade Pia Steensland Socialministern i riksdagens frågestund. Lena Hallengren svarade att regeringen gjort stora reformer men att man kan återkomma till en diskussion om frågan.
( fyra kommentarer )

2022-06-08

LSS får en 66-årsgräns 1 januari 2023
Dagens 65-årsgräns ersätts av en 66-årsgräns 1 jan 2023, och en 67- årsgräns från 1 jan 2026. Men den som hunnit fylla 65 år före 1 januari kommer inte kunna söka efter nyåret.
( två kommentarer )

2022-06-03

Riitta Leena KarlssonRiitta Leena Karlsson – ”gruppbostäder är nutidens små institutioner”
De gamla institutionerna är stängda men institutionstänkandet lever trots detta kvar i Sverige. Nedskärningar av personlig assistans och ledsagning gör att särskilda boenden såsom gruppbostäder ökar i antal, säger Riitta Leena Karlson.

2022-06-02

Jessica SmaalandJessica Smaaland, STIL – ”Försäkrings­kassan har skapat en process som gör det lätt att göra avslag”
Jessica Smaaland är kritisk till att den som prövas för assistansersättning inte får träffa den så kallade "beslutsfattaren", som tar det definitiva beslutet om assistanstimmarna.

2022-06-01

FörsäkringskassanAnna Viberg, Försäkrings­kassan – ”Beslutsfattaren kan göra en annan bedömning än handläggaren”
Läs om hur en assistansbedömning genomförs med minuträkning, hur behoven rimlighetsbedöms och hur beslutet tas på Försäkringskassan.

2022-05-31

Vibeke Marøy MelstrømVibeke Marøy Melstrøm, krönikör - Kamp om fremtidens personliga assistanse i Norge
Uloba og norske funktionshindrade står inför en avgörende kamp om fremtidens assistans, säger Assistanskolls krönikör, Vibeke Marøy Melstrøm.

2022-05-30

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Vi överväger att erbjuda visselblåsarfunktion som tjänst”
Från 17 juli i år ska assistansanordnare med mer än 250 anställda ha en intern visselblåsarkanal där anställda kan rapportera missförhållanden.
( en kommentar )

2022-05-23

Adolf RatzkaKrönika, Adolf Ratzka, Sitter integriteten i skinnet?
Varför är hjälp för att gå på toaletten mer integritetskänsligt än ett familjegräl, undrar Assistanskolls krönikör Adolf Ratzka.
( åtta kommentarer )

2022-05-22

FörsäkringskassanAssistans­berättigade minskar, men något färre avslag
Antalet assistansberättigade fortsatte minska under 2021. Samtidigt ökade beviljade förstagångsansökningar, främst för barn.

2022-05-17

mynthögNya siffror för assistentlöner
Privatanställda assistenters medeltimlön var 145,80 kr år 2021, en ökning med 1,0 % från året innan. Medelmånadslönen i kommunerna steg med 2,4 % till 25 300 kr.
( en kommentar )

Andreas PeterssonAndreas Pettersson, juris doktor – ”Har politikerna lämnat över sitt ansvar till HFD?”
Socialministern tar stöd på en tvivelaktig tolkning av Regeringsrätten (HFD) när hon säger att behov i personlig assistans måste vara integritetskänsliga, säger Andreas Pettersson. 
( tre kommentarer )

2022-05-13

Gustav LindkvistGustav Lindkvist, juris doktor– ”Assistans­berättigade riskerar bli förlorare”
Det är inte acceptabelt att beslut om återkrav från Försäkringskassan kan användas av kronofogden för verkställighet, vilket kan bli resultatet av regeringens förslag, säger Gustav Lindkvist.
( fyra kommentarer )

2022-05-12

Jonny CatoJonny Cato, Centerpartiet – ”Viktigt att individen själv får välja vem man vill ha som personlig assistent”
Centerpartiet vill behålla en fri arbetskraftsinvandring där assistansanvändare är fria att välja assistenter i andra länder.
( tre kommentarer )

2022-05-10

Lars LööwLars Lööw, statlig utredare – ”Riksdagens vilja kan komma att tas upp även utan tilläggsdirektiv”
Riksdagens vilja att grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet kan delvis komma att tas upp i huvudmannaskaps-utredningen, säger Lars Lööw.
( tre kommentarer )

2022-05-09

"Försäkrings­kassan drar felaktigt in assistans"
SR-Ekot har talat med fem jurister som anser att Försäkringskassan drar in assistans på bristfälliga grunder.
( tre kommentarer )

2022-05-06

Johanna AnderssonJohanna Andersson, Neuroförbundet – ”Det är en förlust av människor som kan bidra till samhället”
Regeringen behöver återupprätta LSS intentioner så att alla grundläggande behov blir assistansgrundande i sin helhet, säger Johanna Andersson. 

Proposition klar med nytt grundläggande behov
Regeringen presenterade idag en proposition med ett nytt grundläggande behov för stöd vid medicinska tillstånd som kräver ständig beredskap av en assistent. Två propositioner har nu lagts fram med lagändringar som börjar gälla 1 januari 2023.

2022-04-28

Lena HallengrenLena Hallengren - "De behov som ska tillgodoses ska vara av den karaktären att de är integritetskänsliga"
I en interpellationsdebatt med Pia Steensland (KD) sade socialminister Lena Hallengren att LSS förarbeten innebär att behov i assistans ska vara integritetskänsliga. Pia Steensland svarade att Bengt Westerberg som skrev förarbetena inte håller med. 
( fem kommentarer )

2022-04-26

Drygt tre gånger högre dödlighet bland assistans­användare i Covid 19
16,7 % av alla assistansanvändare har bekräftats smittade av Covid 19. Antalet avlidna var 116 personer eller 0,58 %, vilket innebär drygt tre ggr högre dödlighet jämfört med befolkningen generellt.

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”en mycket oroande utveckling”
Antalet assistansanvändare minskar nu i både kommuner och på Försäkringskassan. Det är en mycket oroande utveckling, säger IfAs ordförande Sophie Karlsson.

2022-04-21

Hanna ÖforsHanna Öfors, Funktionsrätt Sverige – ”Sexualitet handlar om otroligt mycket mer än sexuell praktik”
Hur ska stöd för sexualitet i personlig assistans utformas så det fungerar för alla parter? Kan sexualitet tas upp i behovsbedömningen? Det är några av de frågor Hanna Öfors tar upp i projektet Min sexualitet - Min rätt.
( en kommentar )

2022-04-18

Sofia NilssonSofia Nilsson, Centerpartiet – ”Uppdelningen i grundläggande behov och övriga behov bör slopas”
Dagens behovsbedömningar med minutbedömning in i minsta detalj och uppdelning av behov måste ersättas av ett nytt system, säger Sofia Nilsson.

2022-04-10

Karin FlycktAntalet assistans­användare minskar starkt
Antalet assistansanvändare i kommunerna har minskat med 431 personer på ett år. Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan når en ny lägstanivå på 13 574 personer.
( två kommentarer )

2022-04-07

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Rättsosäkerheten kommer att öka”
Från 1 sep kan Försäkringskassan kräva in återkrav av assistansersättning utan prövning i allmän domstol. Detta kan göra att anordnare inte längre vill vara mottagare av assistansersättning.
( en kommentar )

2022-04-04

Pia SteenslandPia Steensland, Kristdemokraterna – ”Anmärkningsvärt, men inte förvånande”
Regeringen borde tänka om och omgående ge huvudmannaskapsutredningen tilläggsdirektiv att alla grundläggande behov ska räknas i sin helhet, säger Pia Steensland.

2022-03-31

Så blir föräldraavdraget 1 januari 2023
1 januari 2023 vill regeringen införa ett schablonavdrag för föräldraansvar inom personlig assistans. Ju äldre barnet är ju mindre avdrag. I en artikel på Hejaolika beskrivs villkoren.

2022-03-30

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Nu är grundläggande behov högaktuellt för Lars Lööws utredning”
Det är beklagligt att regeringen inte följer riksdagen och ger Lars Lööws utredning tilläggsdirektiv om att grundläggande behov ska räknas i sin helhet. Men utredningen kan trots detta ta upp frågan, anser Sophie Karlsson.

2022-03-27

Jonas FrankssonJonas Franksson, STIL – ”Lars Lööws utredning måste förhålla sig till riksdagens tillkännagivande”
Riksdagens tillkännagivande om grundläggande behov är ett genombrott. Även om Lars Lööws utredning inte får tilläggsdirektiv måste den ändå förhålla sig till tillkännagivandet, anser Jonas Franksson.
( en kommentar )

2022-03-25

Lena HallengrenLena Hallengren, Socialminister – ”Det är inte aktuellt att ge huvudmannaskaps-utredningen något tilläggsdirektiv”
Regeringen kommer inte att ge Lars Lööws utredning något tilläggsdirektiv om att utreda lagförslag om att alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans i sin helhet.
( två kommentarer )

Lena HallengrenLena Hallengren, socialminister – ”Totalt beräknas 2 000 fler personer kunna få rätt till assistans­ersättning”
I en ny lagrådsremiss föreslås "Egenvård vid medicinska tillstånd" bli nytt grundläggande behov. Regeringen vill däremot inte genomföra förslaget att sjukvårdande insatser ska kunna beviljas som personlig assistans.

2022-03-22

Barbro LewinBarbro Lewin, funktionsrättsforskare – ”Hur väcker man en politisk vilja att följa LSS goda intentioner?”
LSS goda intentioner började begravas när de grundläggande behoven infördes 1996 säger Barbro Lewin. Hon anser att det från början saknats en statlig styrning av hur LSS intentioner ska genomföras.
( två kommentarer )

2022-03-17

bild på RiksdagenRiksdagen röstade för att grundläggande behov ska räknas i sin helhet
En riksdagsmajoritet bestående av C, L, KD, V, SD och MP röstade idag för att huvudmannaskapsutredningen bör få ett tilläggsdirektiv om att utarbeta lagförslag som gör att alla grundläggande behov bli assistansgrundande i sin helhet. 

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Bättre en halvbra lösning än dagens orättvisa”
Olika timbelopp behövs för att kompensera högre kostnader av skillnader i OB-ersättning, behov av arbetsledning eller utbildning. Cecilia Blanck tror det är enklare att ta hänsyn till behov pga diagnoser än tex livsstilsfaktorer.
( en kommentar )

Riksdagspartiernas loggorSka riksdagens beslut om grundläggande behov genomföras?
Assistanskoll har frågat samtliga riksdagspartier varför de röstade som de gjorde och vad de anser bör hända nu.

2022-03-14

Anna barsk HolmbomAnna Barsk Holmbom – ”Anordnaren förutsätts kontrollera assistans­användarnas liv”
Idag hålls assistansanordnarna ansvariga för vad deras kunder gör, vilket kan skapa ohållbara relationer mellan assistansberättigad och utförare. Många assistansanvändare förstår inte heller när de ska anmäla väsentligt ändrade förhållanden.
( tre kommentarer )

2022-03-10

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Ge utredningen tilläggsdirektiv!”
Efter Socialutskottets beslut bör regeringen så fort som möjligt ge direktiv till huvudmannaskapsutredningen om att skapa lagförslag om att grundläggande behov ska räknas i sin helhet.
( en kommentar )

2022-03-08

Pia SteenslandPia Steensland, Kristdemokraterna – ”Hoppas regeringen respekterar Socialutskottets beslut”
Socialutskottet har röstat för att alla grundläggande behov ska räknas i sin helhet. Pia Steensland hoppas att regeringen nu låter Lars Lööws utredning arbeta med detta.
( en kommentar )

2022-03-04

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Ukrainakriget - Hur påverkas personlig assistans?"
Tre viktiga frågor för personlig assistans bör prioriteras när hela samhället nu påverkas av kriget i Ukraina, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
( en kommentar )

2022-03-03

Socialutskottet röstade för att grundläggande behov ska räknas i sin helhet
Riksdagens socialutskott röstade idag för att huvudmannaskapsutredningen bör få ett tilläggsdirektiv om att utarbeta lagförslag som gör att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans.
( en kommentar )

Lars LööwLars Lööw, statlig utredare – ”Utredningen kommer inte lägga fram kommunalt huvudmannaskap som ett alternativ”
Lars Lööw säger att utredningens uppdrag är att föreslå hur ett statligt huvudmannaskap ska kunna genomföras. Han ser inga möjligheter för att ett kommunalt huvudmannaskap skulle kunna genomföras.

2022-03-02

Suzanne ElmqvistSuzanne Elmqvist, assistans­användare – ”Bra rekrytering en väg till självbestämmande”
En grupp erfarna assistansanvändare har tittat närmare på relationen mellan självbestämmande och personlig assistans. Med hjälp av peer support har gruppen samtalat och samlat information om rekryteringsprocessen i en PA-guide.
( två kommentarer )

2022-03-01

Cecilia BlanckCecilia Blanck, Riksföreningen JAG – ”Omprövningsstoppet måste vara kvar även efter lagändringarna”
Cecilia Blanck är positiv till regeringens lagförslag om nya grundläggande behov och schabloniserat föräldraavdrag. Samtidigt varnar hon för att självbestämmandet hotas när sjukvårdande insatser kan beviljas som assistans i nästa proposition.

2022-02-28

IVOVH Assistans förlorar i Kammarrätten
Kammarrätten i Stockholm har gett IVO stöd i att återkalla tillståndet för VH Assistans. VH assistans överklagar nu till HFD. FMF assistans har fått tillståndet återkallat av IVO, men har fått inhibition att driva assistansen vidare efter överklagande till Förvaltningsrätten. Anna Barsk Holmbom har analyserat situationen på Heja Olika.
( två kommentarer )

2022-02-23

Sophie KarlssonSophie Karlsson, IfA – ”Det vi sett hittills har för medicinskt fokus”
En matematisk modell med AI som räknar ut assistansberättigades timbelopp kan vara en väg framåt, men allt hänger på vilka parametrar som används och att det inte blir en "medicinsk modell", säger Sophie Karlsson.
( en kommentar )

2022-02-20

Anders WesterdAnders Westgerd, GIL – “Prata med politiker är som att slå sig trött på en kudde”
Personlig assistans ses ofta som en vårdinsats, trots att det handlar om att leva som andra i samhället. Grundproblemet i assistansen idag är behovsbedömningarna, säger Anders Westgerd.

2022-02-17

Johan KlinthammarDebatt: RBU - Ska barn med funktionsnedsättning äntligen få tillbaka rätten till personlig assistans?
Ett schabloniserat föräldraansvar är bra men assistansen är långtifrån räddad. Försäkringskassan måste ändra attityd från en misstänkliggörande myndighet till en hjälpande myndighet, säger Johan Klinthammar.

2022-02-16

IfA intervjuar Miljöpartiets partiledare
Märta Stenevi, Miljöpartiet, intervjuas den 16 februari KL16:30 i IfAs intervjuserie om personlig assistans med riksdagspartiernas partiledare.

2022-02-15

Bengt EliassonBengt Eliasson, Liberalerna – ”Tillsätt en kriskommission för personlig assistans”
Det är inte acceptabelt att antalet assistansberättigade fortsätter minska till slutet av 2023, vilket Försäkringskassan förutspår, säger Bengt Eliasson.
( fyra kommentarer )

2022-02-14

"Tvingas flytta till gruppboende"
Efter att assistansen minskats från 15 timmar till 15 minuter per dag tvingas Hanna Grahn flytta till ett gruppboende rapporterar SVT Jönköping. Detta efter att ha bott 15 år i egen lägenhet med personlig assistans.
( en kommentar )

2022-02-12

Lena HallengrenRegeringen föreslår nytt grundläggande behov och föräldraavdrag
Regeringen vill utifrån utredningen "stärkt rätt till assistans" stärka rätten till assistans för tillsyn och föräldraansvar. Och det planeras att ytterligare en proposition om egenvård.

2022-02-09

Caroline IngreCaroline Ingre, överläkare, ME Neurologi, Karolinska – ”Svårt för patienter över 65 år att få stöd med andningshjälp i hemmet”
Patienter med neuromuskulära sjukdomar, tex ALS, som är över 65 år och behöver andningshjälp i hemmet får inte alltid stöd till detta, och riskerar då avlida i förtid. Möjlighet att söka personlig assistans efter 65 skulle ändra på situationen, säger Caroline Ingre.
( tre kommentarer )

2022-02-07

mynthögStaten sparade drygt 340 miljoner på assistans­ersättningen
Försäkringskassan använde bara 24,13 miljarder jämfört med de 24,48 miljarder som tilldelats för assistansersättning 2021. Största orsaken är att antalet assistansberättigade minskar, en minskning som antas fortsätta till slutet av 2023.

2022-02-06

Adolf Ratzka"Låt livshjälp gå före dödshjälp"
I en debattartikel i Sydsvenskan säger Adolf Ratzka att han skrivit ett intyg om att han så långt det är möjligt vill ha livsuppehållande behandling.
( en kommentar )

2022-02-04

Jessica SmaalandJessica Smaaland, STIL – ”Försäkrings­kassans omprövningar har fortsatt, men i smyg”
Jessica Smaaland välkomnar Försäkringskassans förslag att omprövningarna ska utredas, men hon anser att de själva skapat en ohållbar situation med stark oro bland assistansberättigade.
( en kommentar )

2022-02-03

Marie AxelssonMarie Axelsson, Försäkrings­kassan – ”Assistans­berättigade känner oro kring omprövningarna av assistans­ersättning”
Dagens regler är otydliga och leder till onödigt omfattande omprövningar av assistansersättning, anser Försäkringskassan.
( en kommentar )

2022-02-02

Thomas JuneborgThomas Juneborg, Krönikör - "Jag är mycket skeptisk att använda AI i behovsbedömning"
Att låta datorer, med hjälp av algoritmer, bestämma priset på assistanstimmargår emot målet med LSS, anser Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.

2022-01-29

Henrik PetrénHenrik Petrén, Fremia – ”Vänner och anhöriga får rycka in som assistenter”
Den höga sjukfrånvaron pga Covid 19 gör det nu mycket ansträngt i personlig assistans. Ibland får anhöriga och vänner rycka in som en sista utväg, vilket kan leda till Försäkringskassan ifrågasätter assistansbehovet, säger Henrik Petrén.
( en kommentar )

2022-01-27

Lise LidbäckLise Lidbäck, Neuroförbundet – ”Hur skulle personlig assistans värderas i ett samhälle som tillåter aktiv dödshjälp?”
Skulle ett samhälle som tillåter aktiv dödshjälp samtidigt vilja utveckla personlig assistans, undrar Lise Lidbäck som vill att debatten istället ska handla om utökad rätt till livshjälp.
( en kommentar )

2022-01-26

avslagsklubbaRekordlågt antal förstagångsansökningar
Antalet förstagångsansökningar av assistansersättning var rekordlåga 1063 personer under 2021. Av dessa fick 77 % avslag jämfört med 83 % för ett år sedan.

2022-01-24

Anna WestinAnna Westin, doktor i offentlig förvaltning, Åbo Akademi – ”Kommunalt självstyre är i konflikt med brukarens rättigheter”
Assistansen bör förstatligas, brukar- och branschråd bör införas och behovsbedömningar bör utgå mer från den sökandes mål och önskningar, säger Anna Westin.
( fem kommentarer )

2022-01-19

Anna WestinAnna Westin, doktor i offentlig förvaltning, Åbo Akademi – ”Störst egenmakt i svenska brukarkooperativ”
I Sverige har assistansanvändare högst egenmakt i brukarkooperativ, lägst i kommuner, företag ligger däremellan. I Finland är egenmakten större för egna arbetsgivare än för de som anlitar ett företag.

2022-01-17

IfA intervjuar riksdags­partiernas partiledare
Centerpartiets partiledare Annie Lööf är först ut den 20 januari när IfA under våren intervjuar riksdagspartiernas partiledare om personlig assistans.
( en kommentar )

2022-01-12

Anna Barsk HolmbomAnna Barsk Holmbom– ”Vilka andra behov än de rent medicinska kommer att accepteras?”
Den matematiska modell som utvecklas för att räkna ut timbelopp i personlig assistans riskerar bli alltför medicinsk, säger Anna Barsk Holmbom, Men framför allt ifrågasätter hon antagandet att assistansberättigade med "dyra" behov vältras över till kommunerna.
( två kommentarer )

2022-01-05

Assistans­bolag avskedar ovaccinerade assistenter
Lystra personlig assistans avskedar assistenter som vägrar vaccinera sig mot Covid 19. Den assistansberättigade avgör dock om assistenten kan fortsätta arbeta.
( två kommentarer )

Tommy AnderssonTommy Andersson, professor, Lunds universitet – ”Flera olika timbelopp kan lösa problem med övervinster i assistansen”
Tommy Andersson utvecklar en matematisk modell som ska räkna ut priset på assistanstimmar utifrån den assistansberättigades behov. Vilka behov som ska styra priset är inte klart ännu, med det vill han få hjälp av sakkunniga.
( fyra kommentarer )

Skicka sidan till: