”Vi vill kunna ta reda vilka anställda som har koppling till kriminalitet”

Vårdföretagarna
Regelbundna registerutdrag från Polisen för alla anställda, in- och utchecknings-system för assistenter, kontroll av ledning och ägare när bolag byter ägare och tillståndsplikt för egna arbetsgivare. Det är några åtgärder Patrik Silverudd, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, vill se mot kriminalitet i personlig assistans.
Rapporten "Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten och hur den verkar inom assistansersättning" av Nationellt underrättelsecentrum har analyserat kopplingar mellan organiserad brottslighet och assistansersättning. Den säger tex att Av 699 granskade privata assistansbolag, hade 83 en särskilt nära koppling till organiserad brottslighet. Patrik Silverudd säger att uppgifterna i rapporten är mycket allvarliga.
– Samtidigt kan vi konstatera att riskerna för olika former av välfärdskriminalitet skulle kunna ha minskats om riksdag och regering vidtagit tydligare åtgärder långt tidigare. Från Vårdföretagarnas sida har vi i åratal jagat på för en lång rad åtgärder som faktiskt skulle kunna minska den risken.
Vill inte recensera hur man uttrycker sin oro
Ulf Kristersson sade följande i en Epoch Times intervju” Jag är tyvärr inte helt förvånad över de här resultaten. Men att det är fullt så illa tror jag inte någon visste, att alla de stora företagen var kapade i praktiken av kriminalitet”.
Är inte detta en något överdriven bild?
– Jag tycker att det är bra att alla tar problemen på stort allvar, men det är inte min roll att recensera exakt hur man uttrycker sin oro, säger Patrik Silverudd.
Vill kunna få registerutdrag regelbundet för alla anställda
Patrik Silverudd beklagar att Vårdföretagarnas medlemmar saknar legala möjligheter att kunna kontrollera om anställda personliga assistenter har en kriminell koppling.
– Idag får vi bara ta utdrag ur belastningsregistret på de som ska arbeta med barn. I de utdragen står dessutom inte något om misstänkt brottslighet och vi får inte begära nya utdrag regelbundet. Så om någon döms till brott under tiden man är anställd är det ingenting vi får reda på.
Behövs det krav på registerutdrag från Polisen för alla personliga assistenter?
– Ja, vi anser det. Och att dessa får upprepas regelbundet under anställningstiden.
Pröva ledning och ägare när bolag byts ut
Rapporten säger att personer kopplade till organiserad brottslighet är med och driver assistansföretag, detta är helt oacceptabelt, säger Patrik Silverudd.
– Vårdföretagarna vill tex se en automatisk ägar- och ledningsprövning vid försäljning av bolag, så att man inte kan runda IVO:s tillståndsplikt genom att ta över ett bolag med tillstånd.
Hårdare krav från IVO alltså?
– Jag skulle vilja att IVO fokuserade på rätt saker. Varför gör man inte redan automatiskt ägar- och ledningsprövning vid ägarskiften?
Särskilt allvarligt i personers hem
Assistanskoll frågar Patrik Silverudd om inte förekomsten av personer kopplade till organiserad kriminalitet inom assistans speglar hur det ser ut i hela samhället.
– Kriminaliteten är naturligtvis ett problem i hela samhället. Men jag tycker att det är särskilt allvarligt om människor med koppling till kriminalitet arbetar med särskilt utsatta personer i deras egna hem.
Hur ser du att rapporten mäter förekomsten i personlig assistans av nära familjemedlemmar till personer i organiserad brottslighet (varav det bedöms finnas 240 000 i samhället totalt) fast de kanske inte är dömda för brott?
– Jag uppfattar att myndigheterna ser detta som en riskfaktor och jag utgår ifrån att man kommer att fördjupa sig i detta framåt.
Välkomnar regeringens utredning
Samma dag som rapporten om kriminalitet i assistans kom tillsatte regeringen en utredning som till 8 jan 2027 ska föreslå åtgärder mot välfärdsbrottslighet. Utredningen ska både lämna förslag på reglering av anhörigassistans och uppföljningar(omprövningar) och utreda begränsningar för egna arbetsgivare och in- och utcheckningssystem för personliga assistenter. Patrik Silverudd välkomnar utredningen.
– Det är utmärkt att myndigheter i allt större utsträckning samverkar, men det räcker inte. Vi vill gärna se att utredningen skyndas på och att det kommer delbetänkanden under utredningens gång så att vissa frågor kan hanteras snabbare.
Vill införa in- och utcheckning av assistenter
Utredningen har en rad förslag som Vårdföretagarna skulle velat se införas snarast, säger Patrik Silverudd.
– Exempelvis införande av tillståndskrav för alla utförare inklusive egna arbetsgivare, stopp för försäljning av tillstånd utan ordentlig ägar- och ledningsprövning och ett obligatoriskt check-in/check-outsystem för personliga assistenter.
Ska in/utcheckning kunna ske även på andra platser än i bostaden?
– De bör vara platsoberoende, det ska inte spela någon roll om brukaren är hemma, på jobbet, på ICA eller i skogen. Assistans utförs ju där brukaren befinner sig. Det finns tekniska lösningar redan idag där man kan säkra upp att både assistent och brukare befinner sig på samma ställe.
Hur ser du på om assistansberättigade tycker detta är ett integritetsproblem?
– Jag förstår att brukarna tycker detta är ytterligare en belastning. Men i grunden handlar det om att arbetsgivaren kan säkerställa att arbetet faktiskt sker. Många arbeten har olika former av digital incheckning även utanför assistansen.
Försäkringskassan bör utse läkare för intygsskrivning
Patrik Silverudd vill även att Försäkringskassan får utse läkare för intygsskrivning när man ansöker om personlig assistans.
– Försäkringskassan skulle även kunna ha en viktig roll i system för check in-check ut och vara med och kravställa för att detta ska fungera bra och effektivt.
”skulle inte fungera utan anhörigassistans”
Utredningen kommer även att utreda begränsningar av anhörigassistans och ett återinförande av regelbundna uppföljningar/omprövningar av assistansersättning. Patrik Silverudd säger att personlig assistans inte skulle fungera utan anhörigassistans.
– Men vi ser att det finns problem med tex inlåsningseffekter för anhöriga där det kan vara mycket svårt för brukare att frigöra sig efter barndomen. I Norge har man inte denna problematik på samma sätt. Det är bra att man utreder frågan på ett brett sätt.
Anser du att det behöver införas uppföljningar av assistansersättning?
– Ja, det gör jag, men en återgång till den gamla tvåårsomprövningarna skulle vara katastrofala. Det behövs individuellt anpassade uppföljningar där eventuella neddragningar av timmar baseras på faktiska förändringar av den enskildes behov, inte ändrad praxis i behovsbedömningen och att besluten gäller från beslutsdatumet och inte leder till långa återkrav, säger Patrik Silverudd.