”Statsministerns uttalande gör oerhörd skada för alla med behov av personlig assistans”

Rapporten verkar gjord av personer som har en stark övertygelse av att assistansen är genomsyrad av brottslighet och som sedan försöker belägga den bilden med siffror, säger Henrik Petrén på Fremia.
Rapporten "Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten och hur den verkar inom assistansersättning" av Nationellt underrättelsecentrum har analyserat kopplingar mellan organiserad brottslighet och assistansersättning. Den säger tex att det fanns personliga assistenter aktiva i och kopplade till organiserad brottslighet på samtliga 62 av de största assistansbolagen. Henrik Petrén är inte förvånad över de uppgifterna.
– Den grupp som av polisen definieras som kopplad till organiserad brottslighet uppgår till cirka 62 000 personer i Sverige. I en så stor grupp är det inte förvånande att en del, drygt 2000 personer, av dessa har arbetat som personliga assistenter under den tvåårsperiod man har tittat på. För att ge perspektiv så finns det omkring 100 000 personliga assistenter i Sverige och under en tvåårsperiod torde det vara ännu fler som har arbetat som personlig assistent vid något tillfälle.
Statsministerns uttalande gör oerhörd skada
Ulf Kristersson har kommenterat rapporten och sade följande i en TT-intervju som publicerats i bland annat Aftonbladet Det här är otroligt allvarligt. Jag är tyvärr inte helt förvånad över de här resultaten. Men att det är fullt så illa tror jag inte någon visste, att alla de stora företagen var kapade i praktiken av kriminalitet, säger Ulf Kristersson.
Är inte detta en något överdriven bild?
– Alla som är insatta i personlig assistans vet att det är en enormt överdriven bild. Ett sådant uttalande från statsministern, som förstås påverkar allmänhetens uppfattning, gör oerhörd skada för alla med behov av personlig assistans eller som verkar i personlig assistans.
Den tidigare statliga utredaren av assistanskriminalitet, Stig Svensson, säger i en intervju på Assistanskoll att det är en felaktig bild att de större assistansföretagen är kapade av kriminalitet och att Ulf Kristerssons uttalande är fullständigt absurt…
– Jag håller med honom om det, säger Henrik Petrén.
Sensation om det inte funnits assistenter kopplade till brottslighet
Det skulle snarare varit en statistisk sensation om man inte hade funnit personliga assistenter kopplade till kriminalitet, säger Henrik Petrén som inte heller är förvånad över en viss överrepresentation.
– Det har bland annat att göra med socioekonomiska faktorer och att det successivt blivit allt svårare att rekrytera och behålla personliga assistenter, framför allt på grund av urholkningen av assistansersättningen som pågått i mer än ett decennium. Dessutom har en assistansanordnare inga möjligheter att ta reda på om en anställd eller arbetssökande figurerar i polisens kartläggning av organiserad brottslighet.
Behövs det krav på registerutdrag från Polisen för alla som anställs?
– Att ge arbetsgivare verktyg för att få en bra bild inför en anställning är bra. Men obligatoriska registerutdrag skulle inte vara heltäckande eftersom många i gruppen som definieras som kopplade till organiserad brottslighet inte är dömda för brott.
Oseriöst sätt att använda statistik
Rapporten mäter även förekomsten av nära familjemedlemmar inom personlig assistans fast de kanske inte är dömda för brott. Henrik Petrén tycker det tyder på att de som ligger bakom rapporten har en stark övertygelse om att assistansen är genomsyrad av kopplingar till brottslighet, och att man försöker belägga den bilden med siffror.
– Men jag anser att det är både oseriöst och cyniskt att använda statistik på det här sättet. Vad man säger implicit är ju faktiskt att en skötsam syster till någon som befinner sig i utkanten av ett kriminellt gäng skulle vara olämplig att arbeta som personlig assistent. Jag tycker att det är ganska olustigt och det är något som ligger långt från mina egna värderingar.
Saknas analys i rapporten
En rimlig slutsats av rapporten från Nationellt underrättelsecentrum är enligt Henrik Petrén att Sverige har allvarliga problem med organiserad brottslighet och att varken socialförsäkringen, arbetsmarknaden i stort eller personlig assistans är fredad.
– Jag reagerar framför allt på avsaknaden av just analys. Vad jag ser är resultatet av samkörningar av olika register, men väldigt lite diskussion om varför det ser ut som det gör eller statistiska sannolikheter för ett visst utfall.
Hur ser du på den förekomst som anges av aktiva, kopplade samt familjemedlemmar bland personliga assistenter och assistansföretag?
– Det är uppenbart att Sverige har stora problem med organiserad brottslighet. Branschen personlig assistans är tyvärr inte förskonad.
Lämplighetsprövning och tillsyn fungerar inte
Av rapporten framgår att 7 bolag hade företrädare som av polisens bedömts vara aktiva inom organiserad brottslighet. Att personer kopplade till organiserad brottslighet är med och driver assistansföretag, är ett problem och visar att myndigheternas arbete med lämplighetsprövning och tillsyn inte fungerar tillräckligt bra, säger Henrik Petrén.
– Att personer med brottsligt uppsåt söker sig till den personliga assistansen, som omsätter relativt stora belopp, är varken förvånande eller okänt. Men det är minst sagt beklagligt att rättsvårdande myndigheter och tillsynsmyndigheten inte har lyckats bättre med att hålla dem borta.
Ge myndigheterna mer resurser
Henrik Petrén anser att kontrollen från tillsynsmyndigheten IVO inte fungerar tillfredställande och behöver förbättras.
– IVO ska i sin tillsyn göra fortlöpande lämplighetsprövning av ledning, styrelse och ägare för verksamheter som bedriver personlig assistans. I lämplighetsbedömningen ska viljan och förmågan att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse beaktas.
Vilka åtgärder vill du se från Försäkringskassan?
– Att exempelvis inför ett beslut om assistansersättning alltid träffa den som ansöker borde vara en självklarhet, så är det vad jag förstår inte idag. Jag tror också mycket skulle vara vunnet om Försäkringskassan kunde bli bättre på att identifiera risk för bedrägerier och att rikta utredningsresurserna dit riskerna är som störst.
Vilka åtgärder vill du se från riksdag/regering?
– Framför allt handlar det om att ge myndigheterna nödvändiga befogenheter och avsätta de resurser som krävs för att på allvar bekämpa brottslighet som riktar sig mot den personliga assistansen. Ett konkret exempel på åtgärd är att ge myndigheterna legala förutsättningar att kunna dela relevant information mellan sig.
Seriösa assistansanordnare drabbas
Assistansbranschen i stort är brottsoffer när brottslighet riktar sig mot den personliga assistansen. Den stora majoriteten, som består av mycket seriösa och hårt arbetande assistansanordnare drabbas, säger Henrik Petrén.
– Assistansanordnare i Fremia förväntas följa våra egna etiska riktlinjer och vi arbetar på olika sätt med att lyfta fram vad som kännetecknar kvalitativ personlig assistans samt att skapa förutsättningar för sådan. Men det är orimligt att förvänta sig att branschen själv ska kunna bekämpa organiserad brottslighet som riktar sig mot den, säger Henrik Petrén.