Analys pekar på koppling mellan organiserad brottslighet och personlig assistans
Av 699 granskade privata assistansbolag, hade 83 en särskilt nära koppling till organiserad brottslighet. Det sägs i en analys från Nationellt underrättelsecentrum. Överrepresentation av personer kopplade till kriminalitet är dock högre på många andra förmåner på Försäkringskassan.
Analysen "Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten och hur den verkar inom assistansersättning" är gjord av Nationellt underrättelsecentrum där Försäkringskassan är en av de myndigheter som medverkar. Rapporten har analyserat kopplingar mellan organiserad brottslighet och assistansersättning under åren 2022 – 2023.
Aktiva och kopplade i kriminella nätverk
I rapporten talas det om personer som är aktiva eller kopplade till organiserad brottslighet. I Sverige bedöms det finnas 14 000 aktiva i kriminella nätverk och 47 000 personer som kopplade till dessa kriminella nätverk. Utöver detta bedöms det finnas 240 000 nära familjemedlemmar till dessa personer.
Resultat i rapporten
- Koppling till Assistansbolag: Av de 699 granskade privata assistansbolagen, bedöms 83 ha en särskilt nära koppling till organiserad brottslighet.
- Aktiva och Kopplade som Assistenter: Under 2022–2023 arbetade aktiva och kopplade individer som personliga assistenter på samtliga 62 av de största assistansbolagen. I genomsnitt hade dessa bolag 22 aktiva eller kopplade individer anställda som personliga assistenter.
- Företrädare för Assistansbolag: 108 av de 699 privata assistansbolagen hade aktiva, kopplade individer eller deras familjemedlemmar som företrädare i huvudfunktion. Av dessa hade 7 bolag aktiva individer som huvudföreträdare och 27 bolag hade kopplade individer som företrädare.
- Assistenter på Företrädarbolag: En stor andel, 80 av de 108 företrädarbolagen, hade aktiva eller kopplade individer som personliga assistenter.
- Större Assistansbolag: De 62 största assistansbolagen, som omfattar 50% av brukarna, hade i genomsnitt 22 aktiva eller kopplade personliga assistenter. Samtliga av dessa bolag hade varit föremål för Försäkringskassans kontrollutredningar, med i genomsnitt 22 kontrollutredningar per bolag. Mer än hälften (56%) av dessa bolag hade blivit polisanmälda för misstänkt bidragsbrott, och de felaktiga utbetalningarna uppgick till totalt 756 miljoner kronor, med ett medelbelopp på 16 miljoner kronor per bolag.
Högre överrepresentation i andra förmåner
Assistansersättning är dock inte den förmån som enligt rapporten har högst koppling till kriminalitet. Överrepresentation av aktiva och kopplade till organiserad brottslighet är högst inom Aktivitetsstöd, Underhållsstöd, Bostadsbidrag och Sjukersättning. Detsamma gäller om man jämför överrepresentation av familjemedlemmar till aktiva och kopplade. Assistansersättning har här en överrepresentation på 1,2 – 1,7 för familjemedlemmar till aktiva och kopplade, jämfört med tex Aktivitetsstöd som hade en överrepresentation på 2 - 2,9 och bostadsbifdrag som hade 2,7 - 3,7. (se sid 20 i rapporten)
Text: Kenneth Westberg
Vidare läsning
"Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten och hur den verkar inom assistansersättning" Delanalys från Nationellt underrättelsecentrum 2025-04-08