Helena Karnström, assistansanvändare – ”Jag blir rädd när jag ser Ulf Kristerssons uttalande”

Är detta en förberedelse för att ge sig på assistansreformen, göra besparingar eller andra åtgärder, undrar Helena Karnström, när hon ser den bild som målas upp i rapporten om organiserad brottslighet i personlig assistans.
– Det skulle vara en katastrof för mig om de begränsar anhörigassistans.
Helena Karnström har assistans dygnet runt och hennes man Mats är en av hennes personliga assistenter. Hon har haft personlig assistans sedan 1986 och var en pionjärerna i Assistanskooperativet STIL som blev modell för LSS-lagstiftningen.
Utredningen om välfärdsbrott
Regeringen har nyligen presenterat en utredning om bland annat begränsningar av anhörigassistans, att återinföra uppföljningar/omprövningar och in och utcheckning av personliga assistenter. Helena Karnström beskriver det som en stor stress att höra om en sådan utredning.
– Att leva med ständiga omprövningar är oerhört stressande när man har ett behov som aldrig förändras. Det orsakar stress och får ohälsosamma effekter, man blir sjuk av oro.
Straffa inte oskyldiga kollektivt
Utredningen ska ge förslag till begränsningar av anhörigassistans. Detta anser Helena Karnström vore förödande för många assistansberättigade.
– En av grundidéerna med personlig assistans är att du får bestämma vem du vill ska arbeta. Vad är det som säger att min anhörige är kriminell och ska begränsas. Sätt åt de som är verkligt kriminella. Sluta straffa oskyldiga kollektivt.
Vilka konsekvenser skulle det få för dig personligen?
– När jag inte hittar folk som kan hoppa in, då ställer Mats upp och han har inte alltid tyckt om att rycka in när någon sjukskriver sig KL 18 på kvällen kan jag säga. Jag skulle vilja beskriva mig som ett korthus, jag riskerar att dö om den som jobbar inte har tillräckliga kunskaper om mig, min stressnivå är alltid på högsta nivå när jag lär upp nya assistenter.
Camilla Waltersson Grönvall sade i en intervju att anhörigassistans gör att barn riskerar isoleras från samhället och ses som en inkomst för föräldrarna…
– Ja det finns en risk för det, men att begränsa anhörigassistans på grund av detta är förödande för alla de som sköter sig. Camilla Waltersson säger att vi som sköter oss inte ska vara oroliga men det är klart att vi är oroliga, när alla misstänkliggörs, säger Helena Karnström.

Som att ge assistansberättigade en fotboja
In och utcheckning av personliga assistenter låter som ett oerhört ingrepp i den personliga integriteten, fortsätter Helena Karnström.
– Skulle det innebära att myndigheten alltid skulle veta var jag och mina assistenter befinner oss? Kan det verkligen vara förenligt med GDPR? Jag vet att man jobbar på system med GPS och ansiktsigenkänning, det är som att alla assistansberättigade är kriminella och behöver ha en fotboja på sig.
De kanske vill ge sig på assistansreformen?
Rapporten Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten och hur den verkar i assistansersättning från Nationellt underrättelsecentrum har analyserat kopplingar mellan organiserad brottslighet och assistansersättning. Rapporten säger tex att det fanns personliga assistenter aktiva i och kopplade till organiserad brottslighet på de 62 största assistansbolagen. När statsminister Ulf Kristersson kommenterade den i en TT-intervju sade han: Det här är otroligt allvarligt. Men att det är fullt så illa tror jag inte någon visste, att alla de stora företagen var kapade i praktiken av kriminalitet.
Är inte detta en något överdriven bild?
– Att Ulf Kristersson säger att alla stora assistansbolag var kapade av kriminella är extremt överdrivet och saknar ju uppenbarligen stöd i rapporten. Och den tidigare statlige utredaren av assistanskriminalitet Stig Svensson säger att Kristerssons uttalande överdrivet och ger en felaktig bild, säger Helena Karnström.
Vad tänker du kan ligga bakom statsministerns uttalande?
– Kanske vår regering ser detta som en möjlighet att få ge sig på assistansreformen i stort? Regeringen kanske vill spara eller göra några åtgärder som man vet att de assistansberättigade inte tycker om.
Anna Dahlberg är Kristerssons statssekreterare
Helena Karnström undrar om det kan spela in att Ulf Kristerssons statssekreterare Anna Dahlberg tidigare var politisk redaktör på Expressen, där hon skrev bland annat följande om den svenska assistansreformen.
Inget annat europeiskt land är i närheten av de svenska ambitionerna på detta område. Medan Sverige lägger 2,3 procent av BNP på omsorgen om funktionshindrade ligger snittet inom EU på 0,5 procent. Inte ens våra nordiska grannländer förmår matcha den svenska nivån. "Sverige har blivit ett avskräckande exempel internationellt", konstaterar en expert på området som vill förbli anonym. (2013-06-06 ”Varningslamporna blinkar om assistansersättningen)
Vad behöver då göras? Till att börja med behöver lagen ändras och ett tak införas för det som kallas övriga personliga behov (såsom inköp, träning och fritidsaktiviteter). Anhörigassistansen måste begränsas. … En åldersgräns bör införas, exempelvis vid 80 år. (2018-09-01 ”Assistansen är den nya migrationsfrågan i debatten)
– Detta skrämmer mig oerhört mycket. Vi har ju följt henne och hur hon skrivit om personlig assistans genom åren, och upplevt henne som en kritiker inte bara till kriminaliteten, vilket jag till stor del håller med henne om, utan till hela assistansreformen, som den är utformad i Sverige, säger Helena Karnström.
Menar du att Ulf Kristerssons uttalande är färgat av Anna Dahlbergs åsikter?
– Det vet jag inte, men att han har en nära rådgivare med den här bakgrunden gör mig extremt orolig.
”Anhöriga framställs som potentiellt kriminella”
Den förre statlige utredaren av assistanskriminalitet Stig Svensson har i en intervju på Assistanskoll sagt att den bild rapporten ger är överdriven och felaktig. Helena Karnström reagerar tex på att rapporten mäter förekomsten av nära familjemedlemmar till kriminella bland personliga assistenter fast de inte är dömda.
– De framställs som potentiellt kriminella för att de är anhöriga, det är ju inte praxis i samhället i övrigt att bli dömd för att man är anhörig till någon. Är det bara i personlig assistans som man mäter den förekomsten?
Spegelbild av hur samhället ser ut
Helena Karnström anser att förekomsten av personer kopplade till organiserad kriminalitet i assistansersättning speglar hur det ser ut i hela samhället.
– Det är ju en stigande organiserad kriminalitet generellt i vårt samhälle. Det är omöjligt att helt undvika personer med koppling till organiserad kriminalitet.
Hur ser du på att det är en viss överrepresentation inom assistentyrket?
– Det är inte konstigt eftersom det är ett yrke med brist på folk, det krävs inte utbildning och man kan inte kräva registerutdrag om det inte är barns assistans.
Borde det vara krav på registerutdrag från Polisen?
– Jag själv skulle inte ha några problem med införandet av registerutdragskrav och arbetsgivare skulle definitivt kunna få göra det på alla.
Varför agera man inte om man vet vilka det är?
Helena Karnström säger att det låter i rapporten som att man känner till aktiva kriminella personer, och hon undrar varför inte myndigheterna agerar, mot de aktiva kriminella som beskrivs som risker i rapporten.
– Ska det vara så att de är kända och år efter år och fortsätter plundra. Det är det här eviga daltandet, de roffar ju åt sig i andra delar av välfärden också.
Tvinga alla att redovisa sina kostnader
Helena Karnström ser problemet med organiserad brottslighet i assistans som något som ofta beror på att en klan eller släkt har hand om arbetsledningen i en assistentgrupp och anställer andra släktingar.
– Jag ser det här som ett problem som har mycket med vissa klaner och släkter att göra, det är ju inget problem i normala assistansgrupper.
Vilka åtgärder vill du se?
– Låt alla redovisa vad pengarna går till precis som när man har förhöjd ersättning. Då kan man se att pengarna går till rätt poster. Jag har förhöjt belopp och redovisar allt varje månad, det borde alla göra. Men det finns ju bolag som helst inte vill ha de som redovisar sina kostnader, de vill bara ha de med schablonbelopp, säger Helena Karnström.