Hur mycket höjs timbeloppet?

mynthögImorgon ger regeringen besked om hur mycket assistansersättningens timbelopp räknas upp. Fremia och IfA varnar för att en låg uppräkning vore förödande för den personliga assistansen.

Imorgon, 20 september, lämnar regeringen statsbudgeten för 2024. Där kommer de att framgå hur mycket timbeloppet räknas upp. Förra årets uppräkning var 1,5 %.

Fremia: "1,5 % vore ett dråpslag"

Fremia säger i en intervju på Assistanskoll att ytterligare en uppräkning med 1,5 % vore ett dråpslag för den personliga assistansen.
– Konsekvensen av en höjning på 1,5 % skulle bli att man får dra ner på det som skapar kvalitet i assistansen, säger Henrik Petrén.

IfA: "Regeringen måste inse..."

Sophie Karlsson, Ordförande i IfA, säger i en annan intervju att regeringen måste inse att de inte kan fortsätta med en låg uppräkning av schablonen.
– Om uppräkningen blir 1,5 % i år igen skulle det få allvarliga konsekvenser, då de avtalade löneökningarna ligger mellan 3-4 %, säger Sophie Karlsson.

Rimliga villkor har krävt höjning på drygt 12 %

I kampanjen Rimliga villkor kräver en rad funktionsrättsorganisationer och arbetsgivarorganisationen Fremia en höjning till 365 kr per assistanstimme, vilket skulle innebära en höjning med 39,50 kr eller drygt 12 %

Text: Kenneth Westberg


Skicka sidan till: