Anna Barsk Holmbom, Hjärnkraft – ”Kognitivt funktionsnedsatta har knuffats ut från assistansen”
Personer med kognitiva funktionsnedsättningar har oerhört svårt att beviljas assistans och Stärkt Assistans har överhuvudtaget inte varit till hjälp, säger Anna Barsk Holmbom, ny ordförande i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
– Jag känner många fall där anhöriga fått gå in eller där personen fått flytta till ett särskilt boende.
Vid årsstämman 19-20 oktober valdes Anna Barsk Holmbom till ordförande i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft som företräder och organiserar personer med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga.
Oklar rätt till assistans
Rätten till personlig assistans för personer med förvärvade hjärnskador med kognitiva funktionsnedsättningar är idag mycket oklar, säger Anna Barsk Holmbom.
– Personkrets 2 i LSS som man kanske direkt tänker på omfattar ”personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.”
Barn som fått en förvärvad hjärnskada, oavsett vilka konsekvenser den medfört, räknas alltså inte till Personkrets 2, säger Anna Barsk Holmbom.
– Inte heller vuxna som ”bara” får kognitiva funktionsnedsättningar räknas dit eftersom man måste ha fått en begåvningsmässig funktionsnedsättning.
Kan teoretiskt beviljas personlig assistans…
I personkrets 2 har knappt 250 personer kommunalt beviljad personlig assistans och 550 har assistansersättning från Försäkringskassan. Av de 70 000 personer per år som får förvärvade hjärnskador är de flesta övergående eller ger mindre allvarliga konsekvenser medan 10 – 20 % är måttliga till svåra hjärnskador.
– Med det i åtanke är det tragiskt att så få som 550 personer har assistansersättning, inte 550 per år alltså utan sammanlagt.
Assistansen drogs tvärtom in…
En person med omfattande kognitiva funktionsnedsättningar kan teoretiskt beviljas personlig assistans men det beviljas nästan aldrig idag, säger Anna Barsk Holmbom. Tvärtom har denna grupp fått det allt svårare att beviljas personlig assistans. I en intervju på Assistanskoll 2014 beskrev Per Hamid Ghatan hur assistans drogs in redan på nittiotalet för personer med förvärvade hjärnskador med kognitiva funktionshinder efter domen RÅ 1997:28 i dåvarande Regeringsrätten som sade att ”behov av daglig hjälp med motivation och aktiveringsinsatser för att äta, klä sig och sköta sin hygien” inte berättigade till assistansersättning. Problemet har även tagits upp i tex Läkartidningen. Anna Barsk Holmbom bekräftar bilden.
– Precis så är det, jag känner till många fall där anhöriga fått gå in eller där personen fått flytta till ett särskilt boende. Det hänger på hur mycket anhöriga orkar kämpa och så borde det absolut inte vara.
Svårt att hitta i bostaden eller organisera sin vardag
Personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan ha oerhört omfattande problem med sin vardag. Det kan vara svårt att tex genomföra en tandborstning eller duschning eftersom man har tappat sin förmåga att organisera, planera och genomföra aktiviteter, säger Anna Barsk Holmbom.
– Det kan vara svårt att hitta i sitt eget hem, för att inte tala om att ta sig utanför hemmet. Det kan även vara svårt med matsituationen eftersom man inte kom ihåg när man åt sist, hur man lagar maten eller hur man gör för att äta den.
Kvalificerar inte för ”Förebyggande stöd”
I Stärkt rätt till assistans 1 jan 2023 sades det att behov av kvalificerat motiverande eller vägledande stöd som är en förutsättning för att den enskilde ska klara sina grundläggande behov ska ses som en del i det grundläggande behov som ska tillgodoses. Detta har dock inte hjälpt denna grupp, säger Anna Barsk Holmbom.
– Eftersom personerna vanligtvis inte är aggressiva eller skadar sig själva räknas de inte till den grupp som får ”förebyggande stöd”. De behöver inte heller alltid aktiva assistansinsatser.
Stärkt Assistans har överhuvudtaget inte hjälpt
Anna Barsk Holmbom berättar att hon försökte lyfta rätten till assistans för denna grupp till utredningen Stärkt assistans.
– Jag försökte påtala att personer med förvärvade hjärnskador som inte har ett utmanande beteende också behöver assistans. Utredningen intervjuade ett antal personer om de svårigheter som fanns men mig veterligen uppfattade man inte att uppdraget berörde den här gruppen.
Har stärkt rätt till assistans överhuvudtaget hjälpt personer med kognitiva funktionshinder?
– Nej, jag upplever inte att det finns någon som helst underlättnad för den gruppen. De anses inte ha tillräckligt omfattande grundläggande behov. Eller så beviljas de assistans, om de samtidigt har fysiska funktionsnedsättningar, men får otillräckligt med timmar.
Kognitiva funktionsnedsättningar måste inkluderas
Anna Barsk Holmbom vill att regeringen ser över personkretsarna och inkluderar personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
– Det borde vara självklart i ett modernt välfärdssamhälle att alla personer med förvärvade hjärnskador hör till samma personkrets. Rätten till assistans måste också omfatta den som har grundläggande behov av stöd på grund av kognitiva skador. Om du inte äter för att du inte hittar köket spelar det ju ingen roll om du kan föra maten till munnen eller inte, säger Anna Barsk Holmbom.
Anna Barsk Holmbom intervjuades av Kenneth Westberg 2025-01-07
Vidare läsning
Per Hamid Ghatan, läkare och forskare – ”Försäkringskassan sätts medvetet i en svår sits”