Lyssna

Bo Gunnar Karlsson – ”Vansbro kommun visar att rättspraxis spårat ur helt”

Bo Gunnar Karlsson
Bo Gunnar Karlsson

I Vansbro kommun har en inhyrd konsult dragit in personlig assistans för flera personer, ofta utan att träffa de dem. Gustav Sixtensson förlorade all sin assistans och blev erbjuden ett gruppboende 16 mil från hemorten.
– Hans gamla föräldrar jobbar nu skift i hans lägenhet för att han ska kunna bo kvar, säger Bo Gunnar Karlsson som är ombud till Gustavs familj.

Det som sker i Vansbro kommun visar hur situationen för personer med behov av personlig assistans spårat ur helt, säger Bo Gunnar Karlsson som är ombud till en familj vars son, Gustav Sixtensson, fick all assistans indragen.
– Utvecklingen i kommunerna är ett resultat av att Försäkringskassan haft ett tyst mandat av riksdag och regering att själva, med stöd av förvaltningsdomstolar, skapa den rättspraxis som råder idag.
Hur påverkar det kommunerna?
– Kommunerna får radikalt ökade kostnader då många med stora omsorgsbehov landat där när Försäkringskassan dragit in eller nekat personlig assistans. För att klara detta har kommunerna successivt anammat Försäkringskassans rättspraxis.

Konsult drog in Gustavs assistans

Assistanskoll har tidigare skrivit om Gustav Sixtensson som i maj 2024 blev av med den assistans han haft hela sitt vuxna liv. Bo Gunnar Karlsson berättar att assistansbeslutet följts upp i alla år av kommunens behovsbedömare med samma resultat: Gustav Sixtensson har rätt till assistans dygnet runt. Vid omprövningen våren 2024 tar kommunen in en konsult som handläggare och därefter inleds det kommunala assistanshaveriet i Vansbro, säger Bo Gunnar Karlsson.
– På delegation av kommunstyrelsen beslutas det att Gustav Sixtensson inte längre är berättigad assistans. Den inhyrda konsulten kom fram till detta utan att ha träffat honom, utan att prata med anhöriga, assistenter eller ta in relevanta läkarintyg.

Gustavs föräldrar går i skift dygnet runt

Från att i mer än ett decennium haft assistans dygnet runt och kunnat bo i egen lägenhet lämnas nu Gustav Sixtensson med ett assistansbeslut med noll tim/vecka. Kommunens alternativa ”erbjudande” till omsorg var att, samma dag som assistenterna försvann, flytta till ett gruppboende mer än 16 mil från hemorten, familj och tryggheten i den egna lägenheten, säger Bo Gunnar Karlsson.
– Detta var naturligtvis inte relevant och sedan mer än 6 månader, sköts omsorgen av Gustavs äldre föräldrar som går i skift dygnet runt sju dagar i veckan.

Fler fall av indragen assistans

I ett annat fall i Vansbro kommun har en 65-årig man, svårt förlamad efter en stroke, utan rörelseförmåga eller talförmåga och ett omfattande tillsynsbehov, förlorat den dygnet runtassistans han tidigare hade, berättar Bo Gunnar Karlsson.
– Han hänvisas nu enligt kommunens förslag till hemtjänst med 7 besök om dagen och 3 på natten. Det finns även fler fall på gång där assistans riskerar att dras in.

Brister i handläggningen

Förutom de rent inhumana slutsatserna av beslutsfattandet finns det stora brister i handläggning och hantering, säger Bo Gunnar Karlsson.
– För Gustav Sixtensson cirkulerar två olika beslut som är tagna 2022, varav det ena beslutet är ett tillsvidarebeslut som skickades ut till honom. Detta beslut ändrades senare, enligt kommunen, till ett tidsbegränsat beslut med motivering att man glömt att skriva in det i beslutet. Att ändra ett gynnande beslut till den enskildes nackdel, utan att några ändrade förhållanden vad gäller assistansbehovet föreligger som motiverar det, är inte i enlighet med Förvaltningslagen.

”Bryt kostnadsutvecklingen”

Utvecklingen mot dagens söndertrasade LSS inleddes med uppdelning av grundläggande behov i integritetsnära delar med domen RÅ 2009: 57, men tog fart hösten 2015 när dåvarande finansministern Magdalena Andersson talade om att spara pengar på assistansersättning och sjukersättning, säger Bo Gunnar Karlsson.
– Magdalena Andersson uttalande följdes upp i regleringsbrevet inför 2016 där Försäkringskassan fick ett konkret direktiv om att ”bryta kostnadsutvecklingen” för assistansersättningen. Därefter startade Försäkringskassan ett intensivt arbete med att leta fram domar, som tidigare inte ansetts vara av allmänt intresse för att på så vis skapa nya prejudikat.

”Vore ett dramatiskt ingrepp i demokratin”

Tror du att det skickas politiska signaler som påverkar domstolars, myndigheters och kommuners tillämpning av LSS?
Jag vill inte vara så konspiratorisk så att jag tror att det ges direkta, konkreta direktiv, det vore ju ett dramatiskt ingrepp i demokratin kring de funktionsnedsattas rättigheter, säger Bo Gunnar Karlsson.
Det råder dock ingen tvekan om att den situation vi befinner oss i är en direkt konsekvens av bristande politiskt ansvar från hela det politiska etablissemanget, säger Bo Gunnar Karlsson.
– Vi må ha åsikter om hur Försäkringskassan, kommuner och rättsväsende hanterat LSS, men vi kommer aldrig ifrån att ansvaret för att säkerställa att lagens syfte uppfylls till 100 procent ligger på politiken.
Vilka politiska partier anser du är ansvariga?
– Ansvaret ligger hos samtliga partier, men med största ansvar på regeringspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Bägge dessa partier har alltid haft, och har, en gemensam passiv och negativ hållning till att vidta nödvändiga lagändringar.

Eldsjälarna har lämnat politiken

Medan assistanshaveriet pågått har de funnits enskilda ledamöter i Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som försökt att driva dessa frågor i riksdagen, säger Bo Gunnar Karlsson.
– De starkaste rösterna har varit Bengt Eliasson i Liberalerna, Emma Henriksson och Pia Steensland i Kristdemokraterna. Tyvärr har de av olika anledningar valt att lämna aktiv partipolitik. Kan det möjligen bero på känslan att inte känner stöd från sitt parti i de frågor de drivit så hårt, frågar sig Bo Gunnar Karlsson.

Bo Gunnar Karlsson intervjuades av Kenneth Westberg 2024-01-24


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: