Sophie Karlsson, IfA – ”Agera istället för att skylla på varandra”

Sophie Karlsson
Sophie Karlsson, ordförande, IfA

Politikerna verkar vara medvetna om problemet, men regeringen väljer att inte agera snabbt, säger Sophie Karlsson, ordförande i IfA, Intressegruppen för assistansberättigade. Hon säger att det intressanta nu är vilka partier som handlar.
– Att partier försöker skylla på varandra är inte intressant just nu.

1 jan 2023 infördes ett schablonavdrag för föräldraansvar. Försäkringskassan säger att de vid bedömningar hos barn först drar av behov de anser inte beror på funktionsnedsättningen, därefter föräldraavdraget. Cecilia Blanck, JAG, har med flera hävdat att det innebär dubbla avdrag för föräldraansvar.

Regeringen väljer att inte agera snabbt

Assistanskoll har frågat riksdagspartierna hur de ser på detta och vad de vill göra åt situationen. S, V, C, MP och SD vill se snabba åtgärder under våren. L och KD vill se åtgärder av regeringen medan M vill avvakta Försäkringskassans utredning till 2 sep. Sophie Karlsson tycker det är tydligt att politikerna är medvetna om tillämpningen av föräldraavdraget.
– Men regeringen väljer att inte agera snabbt, återstår att se vad Socialutskottet gör.
Hur ser du på situationen?
– Återigen får våra rättigheter stå åt sidan, denna gång barnens rättigheter. Barnen och deras familjer får ett sämre liv så länge detta pågår.

Två avdrag är idiotiskt

Att det görs dubbla avdrag är en skandal menar Sophie Karlsson, eftersom intentionen med lagstiftningen var att föräldraansvaret skulle minskas.
– Att man ens gör ETT avdrag till att börja med är illa nog, eftersom redan det beskär barnets rättigheter, att man dessutom gör TVÅ avdrag är rent idiotiskt. Det har gjort situationen ännu värre än den var innan utredningen. Av direktiven framgick att föräldraansvaret skulle smalnas av, istället har det blivit större. Det har alltså blivit motsatt effekt. Hur är det ens möjligt?!

"Agera istället för att skylla på varandra"

SD och M anser att S-regeringen är ansvarig för att det uppstod oklarheter i lagtexten om hur föräldraavdraget ska tolkas. Sophie Karlsson tycker inte det är en intressant diskussion.
– Att partier försöker skylla på varandra om varför det blivit som det blivit är inte intressant just nu. Det som är av intresse är vilka som skrider till handling. Även om politiken tycker att en fråga är svår, så kan man inte lämna den olöst, man måste agera snabbt när människor kommer i kläm och får ta stryk av hanteringen.

”Förväntar mig respekt för våra rättigheter”

Sophie Karlsson förväntar sig att politiken snarast tar tag i de brister som finns kring föräldraavdraget och andra delar som behöver åtgärdas i personlig assistans.
– Jag förväntar mig respekt för rättigheterna och att vi ska kunna leva som fullvärdiga medborgare omgående, säger Sophie Karlsson.

Sophie Karlsson intervjuades av Kenneth Westberg 2024-03-10

Vidare läsning

Vad vill riksdags­partierna göra med föräldraavdraget?

Skicka sidan till: