Lyssna

Anders Lindberg, Aftonbladet – ”Tillkännagivanden är som att sätta upp lappar i skogen”

Anders Lindberg
Anders Lindberg,
politisk chefredaktör, Aftonbladet

Regeringen skjuter upp åtgärder mot ”dubbla föräldraavdrag” i assistansen och kommer troligen prioritera skattesänkningar framför schablonbeloppet i budgeten, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.
– Jag säger det igen, funktionshindrade måste protestera mot det som sker.

En majoritet i form av S, V, MP, C och SD uppmanade i ett tillkännagivande den 12 juni regeringen att redovisa hur schablonbeloppet räknas fram och göra en översyn av modellen för uppräkning av assistansersättningen. Anders Lindberg tror inte detta kommer leda till någon förändring.
– En riksdagsledamot jag tidigare talat med jämförde tillkännagivanden med att sätta upp lappar i skogen, det ligger en del i det tyvärr. De är inte bindande och leder ingenstans om inte regeringen själv vill.

Inre kabinettet nytt maktcentrum

Ifa, Intressegruppen för assistansberättigade, har skrivit direkt till finansministern och krävt åtgärder för schablonbeloppet, eftersom ”det är ju ändå de som bestämmer”, Det ligger mycket i det säger Anders Lindberg.
– Finansdepartementet har oftast sista ordet gentemot Socialdepartementet. Statsrådsberedningen dömer normalt 90 % till finansens fördel. Men nu finns det ett nytt maktcentrum som inte fanns tidigare, det ”inre kabinettet”.
Vad är det Inre kabinettet?
– Partiledarna för de fyra partierna i Tidöavtalet, de har ett samordningskansli i Statsrådsberedningen, det har minskat finansens makt, säger Anders Lindberg.

SD borde ta upp frågan inom Tidösamarbetet

SD ställde sig bakom tillkännagivandet om schablonbeloppet, men om de verkligen vill ändra detta borde de inför budgeten ställa krav via ”inre kabinettet” och Tidösamarbetet.
– Att de tog detta via riksdagen betyder att de inte tänker göra något åt det. Nu låter jag cynisk men det är så maktbalansen ser ut. Vill SD verkligen hjälpa funktionshindrade tar de upp det inom Tidösamarbetet inför budgeten, tillkännagivanden är mer ett sätt att få uppmärksamhet.

”Skattesänkningar går före timbeloppet”

Anders Lindberg tror inte regeringen kommer ha pengar till att höja schablonbeloppet mer än tidigare när budgeten presenteras den 19 september.
– Jag tror de kommer att säga att det inte finns pengar. Moderaterna har lovat att leverera skattesänkningar. Det kan komma jobbskatteavdrag och borttagen flygskatt och då finns inga pengar, men jag kan ha fel.

Fokus ligger på brottslighet, energipolitik och försvar

M-KD-L-Regeringen röstade den 13 mars tillsammans med SD ner ett tillkännagivande i socialutskottet om snabba åtgärder mot de sk ”dubbla föräldraavdrag” som sedan lagändringen 1 jan 2023 lett till att barn beviljas färre assistanstimmar. Regeringen har sagt att de ska göra en egen analys och ev göra åtgärder men inget har hänt. Anders Lindberg ser det som en förväntad utveckling.
– Om ser du på regeringens socialpolitik generellt är det mesta uppskjutet.
Ser du samma mönster på andra områden?
– Ja regeringen har haft fokus på vissa områden i Tidöavtalet, de gick till val med fokus på brottslighet, energipolitik och försvar. Jag tror man ska tolka det exkluderande, att andra områden inte prioriteras.

Ser föräldraavdraget som S-politik

Även Johan Klinthammar i RBU säger att regeringen troligen inte prioriterar frågan om ”dubbla föräldraavdrag”. Anders Lindberg ser en annan orsak i att utredningen Stärkt assistans tillsattes av S-regeringen och att propositionerna skrevs förra S-ministern Lena Hallengren.
– Regeringen är tämligen ointresserad av att följa upp något som de ser som S-regeringens politik och något S lade mer pengar på. Jag tror vi ska räkna med att det mesta som förbättrar situationen för funktionshindrade inte kommer genomföras denna mandatperiod, annat än uppenbara systemfel.
Hur ser du på att L och KD sitter i en regering som agerar så?
– Sanningen är att KD och L viker sig för Moderaterna och inte levt upp till vad som förväntas av dem, de borde verkligen tänka efter hur deras trovärdighet påverkas.

Statligt huvudmannaskap dröjer

Det enda som nämndes i Tidöavtalet var att införa statligt huvudmannaskap för personlig assistans, men även detta dröjer, konstaterar Anders Lindberg.
– Jag har tolkat socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall som en person med god vilja som säger bra saker, men det händer inget. Men här handlar det nog mer att det är besvärligt att flytta mellan stat och kommun, men det borde gå eftersom både SKR och alla riksdagspartier är positiva till detta.
Regeringen kanske är rädda att det ska leda till mer kostnader?
– Då hade de nog sagt något när utredningen kom. Jag tror helt enkelt det handlar om att det är komplicerat att flytta mellan olika nivåer i svensk förvaltning.

Undviker specialiserade medier

Jag berättar för Anders Lindberg att vi märker är ibland är svårt att intervjua socialdepartementet om assistansfrågan, medan det går lättare med tex KD och L. Han svarar att detta har fler råkat ut för.
Miljöministern Romina Pourmokthari har aktivt undvikit medier specialiserade på miljöfrågor. Det är ett mönster i regeringens sätt att hantera media, att helst inte prata med specialkunniga journalister, säger Anders Lindberg.
Det var tidigare på ett liknande sätt med S-ministern Åsa Regnér, men lättare med Lena Hallengren…
– Det förvånar mig inte, Lena Hallengren hade personligt engagemang i dessa frågor, Åsa Regnér var mer engagerad i jämställdhet.

Protestera! Organisera er!

Anders Lindberg vill se mer protester från individer och civilsamhället mot den nedmontering av rättigheter som pågått en längre tid.
– Det är så man förändrar i en demokrati, det måste komma underifrån.
Sist sade du också att funktionshindrade måste protestera. Vissa höll med, andra tog illa vid sig av uttalandet, typ vad mer kan vi göra än att säga ifrån, andra i samhället inklusive du måste driva detta. Vad säger du om det?
– Jag kan förstå det, men man kan göra mycket. Man kan organisera sig, skriva i lokaltidningen, göra inlägg på Facebook, gå med i en lokalförening, demonstrera, skriva under ett upprop, hjälpa till och koka kaffe. Om ingen protesterar, tänker dem som inte vill betala att hälsan tiger still, inte att folk knyter näven i byxfickan.
Många känner kanske att ingen tar deras parti längre…
– Så är det nog i hög utsträckning nu, men det kommer en tid när oppositionen organiserar sig. Då behöver man prata med de innan, så att de här frågorna blir en del av oppositionens kommande politik.

En toxisk blandning

Anders Lindberg anser att regeringens politik idag domineras av nyliberala tankar med skattesänkningar, i kombination med en nationalistisk politik med visst förakt för svaghet, säger Anders Lindberg.
– Tillsammans blir det en toxisk blandning som är mycket farlig för funktionshindrades rättigheter. Det är skrämmande hur regeringen drar undan medel från civilsamhället, tex i folkbildning och biståndsverksamhet och att man talar om att återinföra kusinarv och lägga ner allmänna arvsfonden.
Detta är inget som traditionellt gjorts i Sverige som tvärtom byggts upp av folkrörelser, fortsätter Anders Lindberg.
– Jag tror inte de kommer vinna nästa val om de håller på så här. I EU-valet vann vänsterkrafterna i Sverige och i de nordiska länderna. KD och L måste verkligen sätta sig ner och fundera, det är ju partier med ett socialt samvete, säger Anders Lindberg.

Anders Lindberg intervjuades av Kenneth Westberg 2024-08-23


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: