Lyssna

Cecilia Blanck – ”Löftet om stärkt assistans är nu helt brutet”

Cecilia Blanck
Cecilia Blanck, Föreningen JAG

Försäkringskassans verklighetsfrämmande tolkning av föräldraavdraget och politikernas ovilja att rätta till felet är ett stort svek, säger Cecilia Blanck på Föreningen JAG.
– Och mitt i allt detta vill ISF införa mer omprövningar i assistansen.

I sin slutrapport om lagändringarna 1 jan 2023 konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen att stärkt assistans inte lett till den förväntade ökningen av assistansberättigade och att den troligen inte kommer att ske. Cecilia Blanck delar den synen och anser att sveket nu är totalt.
Det är ett stort svek både från politiker och Försäkringskassan. Stärkt assistans var ett efterlängtat löfte som nu får anses brutet.

Problemet är det dubbla föräldraavdraget

I propositionen 2021/22:214 som låg till grund för lagändringarna 1 jan 2023 talades det om 1 800 fler assistansberättigade varav 720 barn. ISF kan inte svara på varför ökningen inte skett. Cecilia Blanck har däremot sin uppfattning klar.
– Det beror dels på att ”förebyggande stöd” och ”motiveringsinsatser” beviljas restriktivt, men allra främst beror det på det dubbla föräldraavdraget.
Vad är problemet med det dubbla föräldraavdraget?
– Problemet är vilka behov föräldraavdraget görs från. Utredningens förslag var att det skulle göras från barnets ”totala hjälpbehov” inkluderat de behov som beror på barnets ålder. Därefter skulle ett schablonavdrag för föräldraansvar göras.
Det omformulerades ju i propositionstexten?
– Ja, regeringen rörde till det i sista minuten genom att ersätta barnets ”totala hjälpbehov” med barnets ”grundläggande och övriga personliga behov”. Det ledde till att Försäkringskassan först räknar bort de behov som beror på barnets ålder, och därefter gör schablonavdraget vilket innebär att behov som beror på barnets ålder räknas bort två gånger.

”Jag ser ingen oklarhet i propositionen”

Helena Poirier på ISF säger i en intervju på Assistanskoll att det finns en oklarhet i förarbetena till propositionen om föräldraavdraget ska dras ifrån barnets totala hjälpbehov eller inte. Cecilia Blanck anser tvärtom att det inte borde finnas någon oklarhet och hänvisar till prop 2021/22:214 (sid 40) där det sägs: Att avdragen ska göras från barnets samlade (totala) hjälpbehov ligger i sakens natur och gäller såvida inte något annat framgår av bestämmelsen i fråga. Ordet ”totala” är enligt regeringens mening överflödigt och riskerar snarare att leda till icke avsedda tolkningar. De nya bestämmelserna bör i stället ange att föräldraavdrag ska göras från barnets behov av hjälp med grundläggande behov och andra personliga behov.
– Jag kan inte se att det står något om att räkna bort behov som beror på barnets ålder. Regeringen skriver i proppen att deras ändrade text inte innebär en förändring av utredningens förslag, säger Cecilia Blanck.

Problemet är avdraget som görs på grund av ålder

ISF säger att föräldraavdraget inte påverkar så mycket om barn får assistans, utan att huvudorsaken är att barn inte beviljas tillräckligt med grundläggande behov. Detta visar tydligt grundproblemet, säger Cecilia Blanck.
– Problemet är att de behov som inte anses bero på funktionsnedsättningen utan på barnets ålder först räknas bort, därför kommer barnet inte upp i 20 timmar, och för det fåtal som gör det, räknar föräldraavdraget bort samma behov ytterligare en gång.
Vad kan regeringen göra om man vill att fler barn ska beviljas assistans?
– Nollställ föräldraavdraget tillfälligt, för att åtminstone inte ha kvar den nuvarande försämringen. Se därefter till att reformen tillämpas som det var tänkt, dvs att ett schabloniserat föräldraavdrag räknas bort från barnets totala hjälpbehov.

ISF verkar inte vilja kännas vid avdrag pga ålder

Helena Poirier säger i intervjun på Assistanskoll att det i princip inte gjorts några dubbla avdrag i ISF aktgranskning, men att det förekommer i något enstaka ärende. För Cecilia Blanck verkar det som att ISF inte räknar det som ett ”avdrag” när behov som beror på barnets ålder dragits bort från det totala hjälpbehovet.
– ISF för långa resonemang om hur svårt det är för handläggarna att avgöra om behovet beror på funktionsnedsättningen eller barnets ålder. Det sägs att behov som beror på barnets ålder behöver urskiljas från det totala behovet. Det går inte att tolka på annat sätt än att de tidigt i handläggningen tar bort - ”drar av” - behov som beror på barnets ålder, därefter görs schablonavdraget. Vad är det om inte dubbla avdrag?

Inga omprövningar utan en konsekvensanalys

Helena Poirier säger på Assistanskoll att ”det behövs större möjligheter att ompröva assistansersättning”. Cecilia Blanck är mycket kritisk till att ISF säger detta utan att beskriva vad omprövningarna skulle kunna innebära.
– Det går inte att diskutera frågan innan en konsekvensanalys gjorts. Hur många skulle drabbas av den praxis som var orsaken till att omprövningsstoppet infördes? Hur kommer kravet på att assistansen ska vara kvalificerad slå? Ska antalet assistansberättigade minska med en fjärdedel, hälften, eller mer?
Helena Poirier på ISF vill inte ha tvåårsomprövningar utan säger att omprövningar bör kunna göras utifrån individuellt anpassade tidsintervall…
– Det kan säkert vara en fin tanke. Men diskussionen om HUR omprövningarna ska göras är meningslös när vi inte har en ordentlig konsekvensanalys, säger Cecilia Blanck.

Häpnadsväckande resonemang

I ISF-rapporten (sid 72) förs ett resonemang om att det grundläggande behovet ”Att förebygga skada” skulle försvinna i 30-årsåldern, det sägs: ”Personer över 29 år verkar inte i lika stor utsträckning ha behov av hjälp med det grundläggande behovet förebygga skada som yngre personer. Eftersom väsentligt färre personer beviljas tid för förebygga skada över en viss ålder anser vi att det kan finnas skäl att utvidga möjligheterna till omprövning av rätten till assistansersättning”. Cecilia Blanck tycker resonemanget är häpnadsväckande och verklighetsfrämmande.
– Av de jag känner som har assistans för att förebygga skada, har ingen blivit av med funktionsnedsättningen i vuxen ålder. Som för de flesta andra blir behoven snarare större, med stigande ålder och ett mer självständigt liv.
Ser du någon förklaring till att få över 30 år söker för detta behov?
– Antingen man haft stöd för det sedan man var ung, eller så blev man istället placerad på institution och då har tåget redan gått. ISF har bara tittat på nybeviljanden, det är logiskt att medfödda funktionsnedsättningar dominerar i unga år, medan förvärvade funktionsnedsättningar dominerar i högre åldrar.

Hembesök borde vara huvudregeln

Cecilia Blanck håller slutligen med ISF om att det behövs mer hembesök och träffar mellan handläggarna och de som söker assistans.
– Hembesök borde vara huvudregeln. Medlemmarna i JAG vill väldigt gärna träffa sin handläggare när de söker assistans. Många har inte något talat språk och kan inte vara delaktiga i ett telefonsamtal. Om de möts på riktigt och deras behov syns i det verkliga livet kan handläggaren få en förståelse för behoven, säger Cecilia Blanck.

Cecilia Blanck intervjuades av Kenneth Westberg 2025-01-27

Skicka sidan till: