Namninsamling vill rädda dygnspassen

Från 1 okt 2023 kan EU-kommissionens hårdare krav på dygnsvila göra det omöjligt att arbeta dygnspass på 24 timmar i personlig assistans. Nu har 13 personliga assistenter startat en namninsamling för att rädda dygnspassen.

De nya reglerna från 1 oktober innebär att det inte längre ska gå att göra undantag från att att ha 13 timmars dygnsvila per dygn, det ska då inte gå att lägga två arbetspass intill varandra vilket bildar ett dygnspass. Detta påverkar många yrkesgrupper tex räddningstjänst, ambulanspersonal och personliga assistenter. Assistanskoll har intervjuat SKR om vad de nya reglerna innebär.

Personliga assistenter som har dygnspass arbetar vanligtvis 7 dygn på en månad. Skulle dygnspassen försvinna kan det istället innebära 5 arbetsdagar i veckan. De flesta kollektivavtal har ännu i förhandlats i denna fråga. För att få ha möjligheten kvar att jobba dygnspass krävs enligt de assistenter som startat uppropet att Kommunal skriver ett kollektivavtal som ger rätten till varje enskild arbetsgrupp att bestämma vad som fungerar bäst för dem.

Fördelarna med dygnspass enligt assistenterna som startat uppropet

  • Dygnspassen ger brukaren en lugnare tillvaro med färre personalbyten. Vi äger hela dygnet tillsammans, vilket är både fysiskt och psykiskt bra. Vi känner därför mindre stress på jobbet, eftersom man inte behöver avsluta vissa sysslor innan ett personalbyte.
  • Man kan vara iväg på aktiviteter, utan att behöva stressa hem till personalbyten eller att bryta mitt i en aktivitet. Brukarna mår inte bra av personalbyten, vilket detta med dygn eliminerar.
  • Man är mer utvilad, eftersom det är en otrolig återhämtning mellan passen. Småbarnsföräldrar har mer tid för sina barn och slipper lämna lika ofta på förskolan.
  • Storhelger som t.ex. jul jobbar vi inte mer än en av dagarna. Innan vi hade dygnspass kunde vi jobba både julafton, juldagen och annandagen. Nu har vi istället möjlighet att fira jul med nära och kära.
  • För varje arbetspass man jobbar så stjäl man av sin fritid. Man ska göra sig i ordning och man har körningar till och från jobbet, även leta parkering. Färre körningar sparar både drivmedel och miljö.
  • Dygnspassen genererar mindre smittorisk, eftersom man träffar färre personer per dag, för både brukarna och personalen och om brukaren är sjuk, så hinner denne oftast bli frisk innan man jobbar igen. Skulle brukaren vara fortsatt sjuk, så har man hunnit få en lång återhämtning och kommer tillbaka med nya friska tag.

    Vidare läsning

    Namninsamling: Rädda dygnspassen

    Dygnspass kan bli otillåtna i personlig assistans 1 okt 2023

Skicka sidan till: