Adolf Ratzka har avlidit

Adolf Ratzka
Adolf Ratzka, 1943-2024

Adolf Ratzka grundade Independent Living Institute, ILI, och startade projektet Assistanskoll. Han startade även STIL-projektet på 80-talet som blev en modell för lagstiftningen för personlig assistans i Sverige.

Adolf Ratzka har avlidit den 21 juli i en olycka under en skogspromenad i Vårberg i Stockholm där han bodde. Han skulle ha fyllt 81 år den 20 november.

Adolf Ratzka har regelbundet skrivit på Assistanskoll och i intervjun Trettio år av personlig assistans i Sverige blickar han tillbaka på hur personlig assistans infördes, sitt eget arbete och att han under senare år såg en tillbakagång för rätten till personlig assistans.

Jamie Bolling, verksamhetschef på Independent Living Institute har skrivit följande minnesord på ILI:s facebooksida.

En chock. Adolf Ratzka som har kämpat med sin hälsa i över ett år har nu lämnat oss på grund av en olycka. Söndagen den 21 juli på en promenad med Doro, hans fru, tappade Adolf kontrollen över sin rullstol och åkte över en kant i skogen. Han rasade nära 4 meter och låg på sjöstrand. En chock som kan ha lett till hans hjärtstillestånd och död i ambulansen. Independent Living Institute är i sorg. Våra tankar och önskan av kärlek och frid går till Adolfs fru Doro Riedel, dotter Katharina Ratzka med partner och alla andra familjemedlemmar i Tyskland och andra länder. Till alla vi i rörelsen runt om i världen som stod Adolf nära, som såg Adolf som en mentor, som respekterade honom för allt han har åstadkommit, vi är tyvärr tvungna att ta avsked av Adolf, en av våra allra starkaste ledare. Det finns så oändligt mycket att berätta om Adolf som person och allt som han har åstadkommit. Det låter sig inte göras här och nu. Bara kärlek och sorg just nu.

Adolf, med dina visioner, din passion och din kraft kommer vi att sakna dig, som vän och arbetskamrat. Rest in power Adolf.

2024-07-22

Minnestexter över Adolf Ratzka

Jonas Franksson, ordförande STIL: Vår grundare Adolf Ratzka har gått bort!

Film/poddar med Adolf Ratzka

SR Funk i P1: Man måste riskera något för att kunna leva

Introduction to Independent Living med Adolf Rtatzka

Adolf Ratzka at University. of California, 1970

Personal Assistance: True Personal Assistance vs Fake Versions


Skicka sidan till: