Lyssna

Lilly Key, IfA – ”Indexering av timbeloppet måste gynna kvalitet i personlig assistans”

Lilly Key
Lilly Key, verksamhetsansvarig, IfA

Regeringen tar ett steg i rätt riktning i statsbudgeten men det finns oerhört mycket mer att göra. Ökningen av timbeloppet är fortfarande lägre än assistenternas löneökningar, säger Lilly Key.
– Och staten sparar fortfarande pengar på att antalet assistansberättigade minskar.

Regeringen meddelade på en presskonferens på onsdagsmorgonen dels att timbeloppet ska höjas med 3,0 % och därefter indexeras, dels att föräldraavdraget ska halveras.

Löneökningar täcks fortfarande inte

Höjningen med 3 % är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt för att hålla god kvalitet på assistansen, säger Lilly Key, verksamhetsansvarig på IfA, Intressegruppen för assistansberättigade.
– Löneökningarna för 2024 och 2025 täcks fortfarande inte. Övriga kostnadsslag inom assistansen riskerar att inte kunna finansieras i nivå med de behov som finns för en kvalitativ personlig assistans, behov som utbildning, arbetsmiljö och omkostnader.

Indexering måste ta hänsyn till kvalitet

Regeringen sade också att de ska inleda ett arbete med att indexera uppräkningen av assistansersättningen. Detta är något IfA verkat för länge, säger Lilly Key.
– Vi vill vara delaktiga i utformandet av en modell för indexering.
Hur vill IfA att en indexering ska se ut?
– Vi förutsätter att en indexering tar hänsyn till det kvalitativa inslaget av den personliga assistansen och säkrar rimliga villkor.

Staten sparar in på färre assistansberättigade

Regeringen framställer sina åtgärder som en förbättring samtidigt som statens kostnad för assistansersättning beräknas bli 730 miljoner lägre än budgeterat för 2024. Staten sparar alltså fortfarande in eftersom antalet assistansberättigade minskat, säger Lilly Key.
– Detta sker samtidigt som vi vet att det finns personer som har behov som inte blir beviljade statlig och/eller kommunal personlig assistans. Det i sin tur innebär ökade kostnader i form av sämre hälsa för assistansberättigade och att närstående får avstå att arbeta utanför hemmet och/eller utbilda sig. För samhället som helhet blir det absolut inte en besparing.

Föräldraavdraget borde tagits bort helt

Regeringen sade även att de kommer att halvera föräldraavdraget. Lilly Key säger att IfA helst sett att det togs bort helt.
– Föräldraansvaret har tyvärr dubblerats med den tolkning som Försäkringskassan hittills gjort efter införandet år 2023, vilket går helt emot utredningens intentioner.

Åtgärder mot kriminalitet får inte ta bort rättigheter

Regeringen skriver också i budgeten att de vill vidta åtgärder för att förhindra en oskälig kostnadsutveckling, välfärdsbrottslighet och felaktiga utbetalningar. Lilly Key säger att IfA inte vill att det ska finnas kriminella aktörer, men jakten på kriminella får inte ske på bekostnad av assistansberättigades rätt till personlig assistans.
– Det får inte ske "besparingar" som innebär att de rättigheter som personer med stora funktionsnedsättningar har enligt LSS beskärs.

Ingen statligt huvudmannaskap utan förändrade behovsbedömningar

I budgeten sägs det också att regeringen kommer att vidta åtgärder för att införa statligt huvudmannaskap. Lilly Key säger att det inte går att göra detta förrän man har sett över behovsbedömningarna.
– Behovsbedömningarna måste ses över innan eller samtidigt som ett statligt huvudmannaskap förbereds. Det går inte att genomföra ett statligt huvudmannaskap först och sedan se över behovsbedömningen.

Behovsbedömningarna måste ses över

Behovsbedömningarna är en grundbult för att komma vidare i många frågor i assistansen. De senaste årens hårda bedömningar har gjort att många assistansanvändare fått kommunala beslut i stället för statliga, säger Lilly Key.
– Besluten saknar ibland helt anknytning till de enskilda personernas behov och det händer allt som oftast att de i stället erbjuds särskilda boenden. Institutionaliseringen är på väg tillbaka och gruppboenden växer sig allt större.
Vill ni se fler reformer av personlig assistans?
– IfA vill även att ålderbegränsningen tas bort när det gäller personlig assistans samt att alla ska ha rätt att ta med sig sin personliga assistans vid sjukhusvistelse, säger Lilly Key.

Lilly Key intervjuades av Kenneth Westberg 2024-09-18

Vidare läsning

Regeringens budget för 2025 (sid 158-162, sid 175 och sid 180 ) Hälsovård, sjukvård och social omsorg


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: