Lyssna

Regeringsförklaringen skapar oro

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson: "Assistansen, som möjliggör ett friare liv för
personer med funktionsnedsättning, ska värnas. Därför måste
också det utbredda fusket bekämpas"
Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Funktionsrättsorganisationer, ledarskribenter och politiker har reagerat på vad regeringen sade, eller snarare inte sade, om personlig assistans i regeringsförklaringen.

I regeringsförklaringen den 10 sep 2024 sade statsminister Ulf Kristersson följande, mycket kortfattat, om funktionshinder och personlig assistans:

Assistansen, som möjliggör ett friare liv för personer med funktionsnedsättning, ska värnas. Därför måste också det utbredda fusket bekämpas. (sid 8)

Reaktioner på Regeringsförklaringen

Ifa- Intressegruppen för assistansberättigade

IfA skriver på sin hemsida:

Inget nämndes om att assistansen måste förbättras, stärkas eller utvecklas. Detta bådar inte gott för det nu påbörjade riksmötesåret. Hittills har IfAs begäran om möte med finansministern bemötts med tystnad, våra påtryckningar om förändringar som behövs kring bland annat behovsbedömningen, föräldraavdrag och statligt huvudmannaskap har inte lett till någon aktiv politisk handling.

Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet

I Tidningen Arbetet, skriver ledarskribenten Martin Klepke bland annat:

Med denna enda mening berörde Ulf Kristersson den livsviktiga lagen om stöd och hjälp till vissa funktionshindrade (LSS). Tyvärr kan meningen inte tolkas som annat än en kod för fortsatta neddragningar. Trollerimanteln dras återigen fram. Föraktet för svaghet lyser igenom.

Christofer Bergenblock, Centerpartiet

På Hejaolika säger Christofer Bergenblock, Centerpartiet följande:

Självklart ska eventuellt fusk bekämpas, men jag blir oerhört trött på all den energi som regeringspartierna lägger på att prata om fusk inom assistansen istället för att prata om hur innehållet kan förbättras.

Text: Kenneth Westberg 2024-09-12

Skicka sidan till: