Camilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister – ”Mina tankar går till alla brukare som drabbas och är oroliga”

Camilla Waltersson Grönvall
Camilla Waltersson Grönvall

Det måste finnas en väl avvägd balans mellan brukarnas integritet och möjligheten att kontrollera att skattepengarna går till dem som verkligen behöver det, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Om att Humana fått tillståndet återkallat

31 januari återkallade IVO tillståndet för Sveriges största assistansföretag Humana Assistans AB att bedriva personlig assistans. Camilla Waltersson Grönvall säger att hon tagit del av nyheten, men att hon inte kan kommentera enskilda fall.
– Mina tankar går nu till alla de brukare på Humana Assistans AB som drabbas och är oroliga.

Står upp för brukarnas rätt att välja

Camilla Waltersson Grönvall säger att skattepengar ska hanteras på rätt sätt, gå till verksamhet med hög kvalitet och till brukare som är i behov av dem.
– Regeringen accepterar inte välfärdskriminalitet. Med det sagt står jag upp för brukarnas rätt att själva få välja sina anordnare. Syftet med IVOs tillsyn är att värna brukarnas trygghet och säkerställa att verksamheterna har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter.

Ökad kontroll av assistansanvändarnas liv?

IfAs ordförande Sophie Karlsson har i en intervju på Assistanskoll uttryckt oro för att indragningen av Humanas tillstånd ska leda till alltmer kontroll av assistansanvändarnas liv.
Hur ser du på oron från IfA som befarar att detta leder till alltmer kontroll?
– Jag förstår oron. I det här fallet måste det finnas en väl avvägd balans mellan brukarnas integritet och möjligheten att kontrollera att skattepengarna går till dem som verkligen behöver det, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Camilla Waltersson Grönvall intervjuades av Kenneth Westberg 2023-02-02

Skicka sidan till: