IVO återkallar Humanas tillstånd

Humana Assistans, Sveriges största assistansanordnare, fick idag sitt tillstånd att bedriva personlig assistans återkallat. Bolaget som har 1900 kunder och 9000 anställda assistenter, uppger att de ska överklaga domen till Förvaltningsrätten.

Uppdatering 3 februari: Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten. Humana Assistans AB har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Om Humana får inhibition kan de fortsätta verksamheten i väntan på dom i Förvaltningsrätten.

IVO drog in tillståndet 31 mars

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutade den 31 mars att dra tillbaka tillståndet, beslutet gäller omedelbart men verksamheten får bedrivas fram till 10 februari.
Humana kan dock få fortsätta driva sin verksamhet om det vid överklagande till Förvaltningsrätten får inhibition att driva verksamheten vidare i väntan på dom.

IVOs grund för beslutet

Enligt SVT Nyheter ska IVO sedan 2020 tagit emot ett flertal anmälningar från Försäkringskassan rörande felaktigt utbetald assistansersättning. Det rör sig om 26 återkrav som totalt omfattar cirka 100 miljoner kronor. 22 återkrav riktas direkt till Humana och fyra till assistansberättigade som är kunder hos Humana. Tre punkter på brister lyfts i IVOs beslut:

  • Återkommande brister avseende anmälningsskyldighet och förvaltning av allmänna medel.
  • Bristande förmåga att efterfölja tidigare beslut från Ivo om att utveckla och säkra verksamhetens kvalité.
  • Brister i seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft.

Humana ska överklaga beslutet

Beslutet grundar sig i att IVO anser att bolaget inte uppfyller kravet på lämplighet att inneha tillstånd att bedriva dessa verksamheter, skriver Humana i ett pressmeddelande. Bolagsledningen säger att beslutet ska överklagas och att de kommer att begära inhibition.
Humana Assistans kommer att arbeta intensivt med att tillgodose samtliga kunders och personliga assistenters behov under den kommande rättsliga processen”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Presskonferens med Humanas VD

Humana höll även en presskonferens där Humanas vd och koncernchef Johanna Rastad och Affärsområdeschef Personlig Assistans Andreas Westlund kommenterar den uppkomna situationen.

Uppdatering 3 februari: Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten.
Humana Assistans AB har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Om Humana får inhibition kan de fortsätta verksamheten i väntan på dom i Förvaltningsrätten.

1900 kunder och 9000 assistenter berörs

I sin profil på Assistanskoll uppger bolaget att det har 1900 kunder och 9000 anställda personliga assistenter. För att kunna visas på Assistanskoll behöver anordnaren ha tillstånd från IVO eller inhibition från Förvaltningsdomstol att driva personlig assistans i väntan på dom.

Text: Kenneth Westberg

Vidare läsning

Pressmeddelande från Humana

SVT: Humana mister tillstånd att bedriva hemtjänst och personlig assistans

Presskonferens med bland annat Humanas vd och koncernchef Johanna Rastad.

Skicka sidan till: