Humana kräver skadestånd från staten

Förra året återkallade IVO Humanas tillstånd att bedriva personlig assistans. Efter att ha vunnit i Förvaltningsrätten kräver Humana nu ett skadestånd på drygt 225 miljoner kr.

Humana har lämnat in en begäran om skadestånd till Justitiekanslern på 225,5 miljoner kronor för kundbortfall och ersättning för rättegångskostnader på 14 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fick återkallat tillstånd men vann i Förvaltningsdomstol

Den 31 jan i 2023 återkallade IVO tillståndet för Humana Assistans AB med bland annat motiveringen att Försäkringskassan gjort 26 återkrav på cirka 100 miljoner från bolaget. Den 20 juni 2023 upphävde Förvaltningsrätten beslutet efter att Humana överklagat. IVO valde att inte gå vidare till högre instans.

"Många kunder valde att lämna Humana"

Beslutet att återkalla tillståndet fick enorma konsekvenser för Humanas kunder, anhöriga och medarbetare, säger Johanna Rastad, VD och koncernchef i pressmeddelandet.
- Vi lever fortsatt med de konsekvenserna och söker nu kompensation för delar av den ekonomiska skadan. Det handlar framför allt om att många kunder som är beroende av assistans för att klara av vardagen valde att lämna Humana i osäkerheten kring vår framtid som följde på beslutet. Vi bedömer att vi har goda chanser att få rättsligt gehör för våra ersättningskrav, säger Johanna Rastad.

Text: Kenneth Westberg 2024-05-27

Vidare läsning

Pressmeddelande från Humana


Skicka sidan till: