Lyssna

Hur mycket höjs timbeloppet?

mynthögSenast 19 sep ger regeringen besked om hur mycket assistansersättningens timbelopp räknas upp. Förra årets uppräkning var 2,5 %. Fremia, Bengt Westerberg och SKR har krävt att det ska höjas rejält och därefter följa assistenternas löneökningar. IfA och JAG har krävt möte med finansministern.

Den 19 sep Kl 15-16 har Hejaolika ett webbinarium om budgeten

Assistansersättningens timbelopp är en del statsbudgeten för 2025 som blir offentlig den 19 september. Förra årets uppräkning var 2,5 %, vilket många inom funktionshinderrörelsen tycker var för lite.

Fremia: "Indexreglera innan det är försent"

Fremia säger i en intervju på Assistanskoll att det krävs en rejäl förstärkning och därefter en indexreglering så att timbeloppet följer assistenternas löneökningar, vilka för Fremia ligger på cirka 3,7 % för åren 2024 0ch 2025.
– Rätten till personlig assistans är fastslagen i lag och det är varje regerings ansvar att budgetera det som krävs för att upprätthålla lagen, det är inte något som kan prioriteras bort, säger Henrik Petrén.

IfA och JAG har krävt möte med finansministern

IfA och JAG har krävt möte med finansministern om att timbeloppet måste räknas upp rejält och därefter indexregleras. Båda säger att de vänder sig till finansministern eftersom det är där beslutet tas om uppräkningen av timbeloppet.
– Budgetprocessen styrs helt av Finansdepartementet, och de senaste åren har regeringarna sett till att schablonhöjningen är del av den processen, säger Cecilia Blanck i en intervju på Assistanskoll.

SKR: Timbeloppet bör följa "märket" på arbetsmarknaden

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner säger i en intervju på Assistanskoll att timbeloppet behöver höjas rejält den 19 september och sedan indexeras i nivå med "märket som idag ligger på 3,3%.
– Kommunerna gör detta på uppdrag av Försäkringskassan men får inte kostnadstäckning, säger Annika Wallenskog.

Bengt Westerberg: "Löneutvecklingen är den enda rimliga utgångspunkten"

Eftersom 90 % är lönekostnader är det enda rimliga att schablonbeloppet följer assistenternas löneutveckling, säger Bengt Westerberg i en intervju på Assistanskoll.

Kampanjen Rimliga villkor

I kampanjen Rimliga villkor kräver en rad funktionsrättsorganisationer och arbetsgivarorganisationen Fremia att timbeloppet indexregleras.

Text: Kenneth Westberg


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: