Cecilia Blanck, JAG – ”Partierna verkar tycka olika om hur bråttom det är att åtgärda föräldraavdraget”

Cecilia Blanck
Cecilia Blanck

Riksdagspartierna verkar vara överens om att Försäkringskassans tolkning går emot LSS intentioner, men de verkar tycka olika i hur bråttom det är att rätta till det, säger Cecilia Blanck som har ett kort budskap.
– Nollställ föräldraavdraget snabbt och ta initiativ till lagändring.

1 jan 2023 infördes ett schablonavdrag för föräldraansvar. Försäkringskassan säger att de vid bedömningar hos barn först drar av behov de anser inte beror på funktionsnedsättningen, därefter föräldraavdraget. Cecilia Blanck, JAG, har med flera hävdat att det innebär dubbla avdrag för föräldraansvar. Assistanskoll har frågat riksdagspartierna om hur de ser på detta och vilka åtgärder de vill se.

Partierna verkar tycka olika om hur bråttom det är

Cecilia Blanck säger att alla partier tycks vara överens om att Försäkringskassans tolkning av lagen går emot lagstiftarens intentioner, men de verkar tycka olika i hur bråttom det är att rätta till det.
– Flera partier lyfter domen från kammarrätten i Sundsvall. Försäkringskassan har inte (såvitt jag sett) kommenterat den, och den berörda kommunen överklagade inte, så vi vet inte hur stor betydelse den får. Men den stärker bilden som kommer från många håll, att Kassans tolkning av föräldraavdraget är felaktig.

Om partiernas hållning

S, V, MP, C och SD talar tydligt att åtgärder måste ske snabbt redan under våren, vilket Cecilia Blanck anser är rätt väg att gå.
– Jag anser att de har rätt. De barn som idag inte får sina behov tillgodosedda far oerhört illa. Familjer går på knäna, barnen och deras syskon berövas livskvalitet. Kanske placeras några barn istället på institution under denna period, helt emot både FN-konventionen och all samlad kunskap om barns behov.
L och KD vill också se åtgärder men anser att regeringen isåfall måste agera, hur ser du på det?
– Jag tycker att det är en alldeles för låg ambition. Stärkt Assistans tillkom på Ls initiativ och KD har varit drivande för förbättringar. De borde kunna kämpa hårdare i regeringen, och inte vika ner sig så lätt.
M vill vänta till Försäkringskassans utredning gjorts 2 sep, hur ser du på det?
– Det tar för lång tid för de drabbade barnen, och det finns egentligen inga oklarheter att utreda. Försäkringskassan har ju erkänt att de gör dubbla avdrag, alla kan se konsekvenserna i statistiken, och det strider mot lagstiftarens intentioner. Vad behöver regeringen mer? Vi får hoppas att det inte är för att de vill spara pengarna så länge som möjligt…

”Nollställ snabbt och ta initiativ till lagändring”

M, L, KD och SD röstade ner ett utskottsinitiativ från Centerpertiet om att nollställa föräldraavdraget den 30 jan, S, V, MP och C röstade för, Cecilia Blanck beklagar detta.
– Tråkigt att förslaget inte gick igenom, det är vad som skulle behövas på kort sikt.
Vilka åtgärder vill du se från regeringen om föräldraavdraget?
– Nollställ avdraget snabbt, ta därefter initiativ till en lagändring så att avdraget kan användas på rätt sätt.

”Det var inte oklart vad lagstiftaren ville”

SD och M anser att S-regeringen är ansvarig för att det uppstod oklarheter i lagtexten om hur föräldraavdraget ska tolkas. Cecilia Blanck tycker dock inte att det var oklart vad lagstiftaren ville.
– Fler barn skulle få assistans. Det går alltid att vrida och vända på orden och påstå att en bokstavstolkning på något vis är oklar. Men här borde det inte vara svårt att förstå hur lagen var tänkt att uppnå resultatet och göra tolkningen därefter, säger Cecilia Blanck.

Cecilia Blanck intervjuades av Kenneth Westberg 2024-02-29

Vidare läsning

Vad vill riksdagspartierna göra med föräldraavdraget?

Skicka sidan till: