annonser
annons Maxia Care
annons Humana Personlig assistans
annons Backup
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Rehab Sation Assistans
annons STIL
annons Assistansförmedling
annons JAG
annons Vivida Assistans
annons Nordica Assistans


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Assistans debatteras på SVT

I en debatt på Opinion Live på SVT berättade Karolina Hermansson om hur hennes son Olof inte får assistans. Katharina Haar berättade hur hon fått sin ledsagning indragen. De fick stöd av fd Folkpartiledaren Bengt Westerberg. Socialdemokraten Lars Stjernkvist beklagade situationen men sade samtidigt att pengar går till det som inte är tänkt. Nedan några röster i debatten...

Karolina Hermansson, mamma till Olof med hjärnskada och epilepsi och behöver andningshjälp. Försäkringskassan sade nej till assistansersättning.

Artiklar med samma tema: (215)

TEMA - Försäkringskassans hårdare bedömningar för assistansersättning

I november 2007 började Försäkringskassan hävda att enbart sk integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning, Försäkringskassan fick stöd i Regeringsrätten 2009. En ny dom 2015 begränsade det femte grundläggande behovet. 2016 sade ytterligare en dom att egenvård inte räknas som grundläggande behov. Hårdare bedömningar har gjort att alltfler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas.

”Jakten på fuskare kan inte gå ut över de allra sjukaste barnen”

Bengt Westerberg, fd partiledare för Liberalerna

”En person som behöver övervakning dygnet runt ska ha rätt till assistans”

"Det är allvarligt att man säger att man ska skära ner på assistans innan man vet vad kostnadsökningen beror på"

Katharina Haar har fått indragen ledsagning.

”Under de år jag hade ledsagning via LSS kunde jag bygga upp familj och arbete. Sedan togs det bort med ett penseldrag. Är det inte viktigt att vi också är med i samhället?

Lars Stjernkvist, Socialdemokraterna, kommunalråd i Norrköping

”Jag reagerar som alla andra, Olof och Katharina behöver hjälp och stöd” ”Som lekman blir jag lika upprörd som alla andra”

”Det finns också mycket som talar för att det finns pengar som går till det som det inte är tänkt” ”Varenda krona ska hamna rätt”


Se Debatt på Opinion Live på SVT (19 min in i programmet)

Skicka sidan till: