Jamie Bolling ny verksamhetsledare på ILI

Jamie Bolling
Jamie Bolling

Sedan 1 oktober är Jamie Bolling verksamhetsledare på Independent Living Institute, ILI, där Assistanskoll är ett av de projekt som ingår. Jamie Bolling har tidigare varit engagerad i ENIL, European Network on Independent Living, SHIA (nuvarande MyRight) och DHR. Adolf Ratzka stannar dock i ILI:s styrelse.

Jamie Bolling – ”En utmaning och ära”

Det är en ära och utmaning att få efterträda Adolf som verksamhetsledare hos ILI. Jag träffade Adolf kort efter min olycka som var här i Sverige. Adolf blev direkt en rollmodell som lärde mig om Independent Living. Detta var 1993 när ILI höll på att formas. Adolf frågade mig då om jag kunde tänka mig att vara medlem i STIL:s styrelse. Jag var ovetande om vad det innebar men sa ja och min karriär inom det svenska civila samhället började.

Sedan 1993 har jag följt Adolfs arbete och sett hur han har kunnat förverkliga sina drömmar och vinna respekt från många runt omkring i världen. Idéerna och projekten har varit många liksom Adolfs främjande av Independent Living.

Idag som ny verksamhetsledare får jag ansvar att förvalta flera av Adolfs genomtänkta projekt. Det känns meningsfullt och spännande. Med min erfarenhet och kontakter hoppas jag dessutom kunna fortsätta den utveckling Adolf har åstadkommit med ILI. ILI är känt i Sverige men ännu mer ute i världen vilket gör arbetet till en utmaning som är intressant och spännande. Jag tror på en fortsatt utveckling av ILI i Sverige, Norden och världen med ett bra samarbete med Independent Living rörelsen och dess supportrar. Jag ser framemot att jobba med många av er!

Jamie Bolling, ILI:s verksamhetsledare från 1 oktober 2017

Adolf Ratzka – ”Dags för generationsskifte på Independent Living Institute”

Jamie Bolling och Adolf Ratzka
Jamie Bolling t.v. Adolf Ratzka t.h.

Nu fyller jag snart 74 år och har varit ILI:s verksamhetsledare sedan begynnelsen anno 1993. Men mina förebilder har inte varit Robert Mugabe, Fidel Castro och liknande långsittande äldre herrar. Länge har jag letat efter någon som vill och kan efterträda mig som verksamhetsledare på ILI, ett jobb där man förväntas skaffa pengar till sin egen lön. Nu, äntligen har jag hittat den rätta: Jamie Bolling.

I fall någon inte skulle känna till allt om Jamie, så har hon arbetat länge med internationella frågor, senast som verksamhetsledare för European Network on Independent Living, inom SHIA (nuvarande MyRight) och DHR. Hon har varit ordförande i STIL, varit politiker och suttit i Miljöpartiets styrelse. Hon har en forskarutbildning i Disability Studies från Örebro och ett ofantligt stort kontaktnät inom och framför allt utanför Sverige. Att hon är kvinna skadar verkligen inte efter den mångåriga gubbdominansen!

Jamie är inte enbart en erfaren administratör och ledare med en enorm arbetskapacitet. Hon är en mycket social, öppen och framför allt en fin kollega och medmänniska. Jag är stolt över en sådan efterträdare!

ILI har vuxit mycket under åren. Vi har blivit nästan 20 personer, de flesta deltidsarbetande. Sedan STIL och GIL i Göteborg stiftat organisationen på 90-talet har vi drivit dussintals intressanta, framgångsrika och ofta uppmärksammade projekt - med nästan enbart projektbaserad finansiering. Det är inte många civilsamhälleliga organisationer som klarat det. Jag är stolt över att lämna över en väldigt fin organisation med högkompetenta och motiverade medarbetare med bakgrund i ett dussin länder, en varm, hjärtlig arbetsgemenskap där det skrattas mycket och där vi umgås även privat.

Jag klarar inte av att lämna allt detta och sluta tvärt. Mitt engagemang för ILI har varit mycket mer för mig än ett arbete. Det har varit en central och berikande del av mitt liv, något som jag inte vill sluta med helt. Jag kommer att även fortsättningsvis ingå i ILI:s styrelse, hjälpa till med projektansökningar, delta vid möten och ge råd - vid efterfrågan. Det är ett stort privilegium att kunna fortsätta engagera mig - i min egen takt.

Tack till alla er som jag haft möjligheten att lära känna och arbeta med under mina år i ILI.

Adolf Ratzka, verksamhetsledare emeritus per 1 oktober 2017


Skicka sidan till: