Krönika

Nora Eklöv

Nora Eklöv
Nora Eklöv är journaliststudent
och tjänstledig generalsekreterare för
Förbundet Unga Rörelsehindrade

Tveka inte – ta vaccinet!

Det faktum att över 13.000 personer har dött i covid-19 i Sverige gjorde beslutet enkelt. Jag och ett gäng sjuttioplussare hade samlats ihop på vårdcentralen för att ta vår första spruta. Det var blanketter att fylla i och en strikt turordning som skulle följas.

Stämningen var högtidlig och lite nervös. Vissa av de äldre satt på sina rullatorer eller i stolar och väntade. Andra sprang förvirrat omkring med blanketter och med munskydd som satt åt fel håll. Långhåriga, efter ett år utan frisör. Förvirrade, efter ett år utan att ha behövt följa köer och turordningar. Ovana i sina rörelser, som fjärilar som väckts ur vinterdvala. Med gnistrande, nyfikna ögon för ett kärt återseende av civilisationen, till synes lyckliga över att samhället faktiskt fanns kvar där utanför karantänen. Vi var en brokig skara med ett gemensamt mål – att ta vaccinsprutan och utrota viruset. Skydda inte bara oss själva utan också andra.

Sjuttio procent av Sveriges befolkning behöver vaccinera sig för att vi ska kunna leva som vanligt igen, det är rekommendationen från EU-kommissionen. Enligt den senaste mätningen från Yougov vill två av tre svenskar vaccinera sig, vilket är en tydlig ökning från i höstas.

Du kanske tänker: ”Är det verkligen viktigt att just jag vaccinerar mig? Jag är ju ändå så frisk!”. Ja, det är faktiskt viktigt eftersom alla, på grund av olika orsaker, inte kan vaccinera sig. Alla som kan borde vaccinera sig mot covid-19, för att skydda sig själv och andra från viruset. Den som kan men inte vaccinerar sig, tar heller inte ansvar för sina medmänniskor. Sprid inte smittan vidare.

Jag hade först tvekat. Tänkt att jag vill vänta med vaccinet för att se vilka biverkningar som uppstår eller att risken finns att få allvarliga komplikationer. Inte så konstigt att vara skeptisk och rädd för ett vaccin som inte är etablerat och kan ge biverkningar. Men en insikt hade infunnit sig: För att kunna återgå till normalläge, måste vi stoppa viruset och det går enbart att göra genom att vaccinera sig. Vi på vårdcentralen bar på en gemensam längtan om en framtid utan dagliga dödssiffror, 37, 23, 68, 121. Utan den där tanken att ”det hade kunnat vara jag” slår en i magen vid varje presskonferens.

Världshälsoorganisationen, WHO, menar ett av de största hoten för hälsa är skepticism mot vaccin. Antivaccinationsrörelser, som tusenmannamarschen i Stockholm, förekommer runt om i världen. Budskapen är splittrade men protesterna har sin grund i ett kollektivt vaccinationsmotstånd. Om de som protesterar får dig att tveka till att ta vaccinet, tänk så här: Alternativet till restriktioner och vaccination är att äldre och andra personer i riskgrupp skulle behöva isolera sig resten av sina liv. När det blir din tur för vaccination, ta sprutan. Ta ditt ansvar. Sprid inte smittan vidare och framför allt: rädda liv.

Nora Eklöv 2021-04-14

Skicka sidan till: