"Det finns ingen kris i assistansen"

I en artikel på DN-debatt säger Försäkringskassans generaldirektör att krisen i assistansen inte finns. Tvärtom ökar utgifterna och antalet timmar. Det sägs också att brottsligheten tyder på stora problem i försäkringens konstruktion. Artikeln får hård kritik av STIL/JAG, RBU och Vårdföretagarna.

Debattartikeln är skriven av generaldirektör Ann Marie Begler och Adriana Lender på avdelningen för funktionsnedsättning. De skriver att Försäkringskassan följer det regelverk som beslutats av riksdagen. Det sägs att manipulationer och brottslighet inom personlig assistans tyder på stora problem i försäkringens konstruktion. Att bara små belopp återkrävts tyder inte på låg brottslighet enligt författarna som jämför med hur många som åker fast för fortkörning.

Författarna säger sig vilja utveckla dialogen med brukarna för att kunna förklara Försäkringskassans ställningstaganden bättre. Men för att kunna samtala sägs det vara viktigt att utgå från den faktiska situationen, vilket är att det inte är kris i assistansen.

Hård kritik från STIL/JAG, RBU och Vårdföretagarna

RBU säger i repliken ”Grundlös demagogi” att det är dystert att tvingas konstatera att Begler ännu en gång sprider desinformation om denna viktiga frihetsreform. STIL/JAG undrar i repliken ”Viftar bort personliga tragedier” om Begler förstår att katastrofen för de som förlorar sin assistans är verklig. Vårföretagarna säger i repliken ”Arrogans av sällan skådat slag” att arrogansen hos Begler är häpnadsväckande och visar på en okunskap.

Vidare läsning

Ann-Marie Begler och Adriana Lender, Försäkringskassan:
”Bolag och brukare har fel om kris i assistansen”

Företrädare för RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar
”Grundlös demagogi”

Företrädare för Vårdföretagarna:
”Arrogans av sällan skådat slag”

Företrädare för assistanssamordnarna Jag och Stil:
”Viftar bort personliga tragedier”

Skicka sidan till: