Socialdemokraterna lovar mer pengar, lagändringar och mer statlig assistans

Lena Hallengren
Lena Hallengren

Efter SVT-dokumentären ”Striden om assistansen” om Matilda och hennes familjs kamp för att få assistans lovar nu Socialdemokraterna lagändringar och att det kan behövas mer än 1,5 miljarder i tillskott.
Bengt Westerberg fd partiledare i Liberalerna frågar sig dock om denna omsvängning inför valet verkligen är trovärdig.

I SVT-dokumentären sade Barn, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren att hon ville invänta LSS- utredningen i december innan beslut kan tas om lagändringar för att tex andningshjälp ska vara ett grundläggande behov. Nu låter det dock annorlunda.

Kan skjuta till 1,5 miljarder eller mer

SVT rapporterade om att flera kommuner planerar bygga institutionsboenden för barn vars föräldrar inte längre klarar att ha dem boende hemma sedan assistansen dragits in. I en intervju med SVT säger Lena Hallengren att Socialdemokraterna anser att det kan få kosta mycket att ge stöd till barn i behov.
– Det kan kosta 700 miljoner, 1,5 miljard eller mer – vi är beredda att ta kostnaden. Tidigare har andra partier lagt fram förslag om högre kostnader för LSS, säger Lena Hallengren till SVT.

Vill ha en blocköverskridande uppgörelse

Liberalerna har tidigare sagt att de vill satsa en och en halv miljard mer per år. Centern säger nu på DN-debatt att de vill ge 700 miljoner mer. Miljöpartiet säger sig vilja satsa en miljard mer och att andningshjälp och sondmatning åter ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans. Socialdemokraterna vill nu ha blocköverskridande samtal om LSS direkt efter valet säger Lena Hallengren i en intervju med TT.
– Jag kommer direkt efter valet att bjuda in partierna till samtal. Då handlar det om att titta brett på frågan och att inte utesluta något som säkrar en assistans som ger trygghet, säger Lena Hallengren till TT.
Lena Hallengren säger till Assistanskoll att det är bra om många partier kommer överens efter valet.
– Om vi gjort det innan LSS-utredningen kan vi sedan snabbt när vi ser de förslagen lägga fram lagförslag.

Vill se lagändring för andningshjälp och sondmatning

I en pressbrief den 30 augusti säger Lena Hallengren, (12:30 min och framåt i videon)
– Vårt besked är att andning och sondmatning måste ge rätt till assistans. Därför vill vi socialdemokrater liksom Centern och Liberalerna ändra lagstiftningen.
Redan i april sade lena Hallengren till Hejaolika att hon såg andning och matning som grundläggande behov. Lena Hallengren säger nu till SVT att det blivit allt tydligare för henne vilka delar av lagen måste ändras.
– Det handlar om grundläggande behov som andningshjälp och sondmatning. Vi utesluter inte ett större statligt ansvar för assistansen med andra partier och samtal har redan påbörjats. Vi vill ändra lagen och det måste gå snabbt.
Till SVT sade Lena Hallengren att hon trodde att en positiv dom om sondmatning i Högsta förvaltningsdomstolen, skulle lösa ett stort problem. Men så blev det inte.
– Domen föll ut till fördel för brukaren, men uppenbarligen inte i verkligheten, säger Lena Hallengren till SVT.

Vill införa en Lex Nora

Bengt Westerberg
Bengt Westerberg

I en intervju med TT säger Lena Hallengren att Socialdemokraterna kan tänka sig ett större statligt ansvar för personlig assistans. Hon säger även att hon vill införa rätt för assistansanvändare att ta med sig sin personliga assistans när de flyttar från en kommun till en annan. Lena Hallengren säger att hon vill se en lex Nora (namngett efter Nora Eklöv som förlorade sin assistans när hon flyttade från Mörbylånga kommun till Stockholms stad) som ger personer med funktionshinder assistans rätt att ta med sig den när de flyttar från en kommun till en annan.
– De ska inte låsas fast på en ort, när de fått jobb på en annan till exempel, för att kommunen de flyttar till nekar dem eller inte vill ge samma stöd, säger Lena Hallengren till TT.

Är detta trovärdigt? undrar Bengt Westerberg

Socialdemokraternas utspel möter dock kritik från Bengt Westerberg, fd partildare i Liberalerna och socialminister då LSS och personlig assistans infördes. På Aftonbladet Debatt säger han under rubriken ”Stefan Löfven bluffar om assistanskrisen” att Socialdemokraterna har haft över 20 år på sig att tänka om i grunden.
– De har haft tre år på sig att lägga förslag om ändringar för att korrigera HD-domen 2015. De problem som man nu vill åtgärda har varit kända i flera år. Socialdemokraterna har varit iskalla när de påtalats.
Varför kommer dessa nya signaler nu några dagar inför valet undrar Bengt Westerberg.
– Det är en viktig fråga för väljarna att fundera över innan de lägger sin röst i det som sägs vara en folkomröstning om välfärden, säger Bengt Westerberg.

Text: Kenneth Westberg

Vidare läsning

Studio Ett i P1 kommenterar Lena Hallengrens löften

Skicka sidan till: