läs skrivbordsversionen istället

Timbeloppet höjs med 3,0 %

Assistansersättningens timbelopp föreslås höjas med 3,0 % till 342,58 kr för 2025, och arbete påbörjas med att indexera assistansersättningen. Dessutom kommer föräldraavdraget att halveras. Det meddelades av M-KD-L-regeringen som stöds av SD på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Assistanserättningen ska indexeras

Malin Danielsson, Funktionsrättslig talesperson,
Liberalerna

Under presskoneferensen sade Liberalernas talesperson i funktionsrättsfrågor Malin Danielsson att höjningen av timbeloppet till 3 % ger en höjd utgift på 390 miljoner kr. Dessutom kommer assistansersättningen att indexeras.
– I framtiden, inför kommande år, kommer vi att införa en indexering av schablonbeloppet för att skapa förutsägbarhet, för kommuner, privata utförare och assistansmottagare, sade Malin Danielsson.

Föräldraavdraget halveras

Under presskoneferensen sade Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg att regeringen halverar det schabloniserade föräldraavdraget.
– Syftet har varit, enligt föregående regering, att fler ska få assistans, men effekten har blivit den motsatta. Vi är glada att vi kan halvera avdraget och får titta på lagstiftningen framöver, sade Linda Lindberg.

Inleder ett arbete mot indexering

Camilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister

På en fråga om hur indexeringen ska genomföras sade Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall att regeringen nu inleder ett arbete med säkerställa att man långsiktigt hållbart ska veta hur schablonen blir.
– Nu går vi in i ett arbete för hur vi ska gå mot en trygg och bra indexering, sade Camilla Waltersson Grönvall.

Text: Kenneth Westberg 2024-09-18

Se regingens presskonferens: Budgetsatsningar inom välfärden

Skicka sidan till: