läs skrivbordsversionen istället

Socialtjänstministern intervjuas av Hejaolika

Camilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister

Förslag om ett statligt huvudmannaskap står på tur efter att regeringen beslutat om halverat föräldraavdrag och höjd schablonersättning i budgeten. Det säger Camilla Waltersson Grönvall i en intervju av Hejaolika. Läs hur hon svarade.

Regeringen meddelade på en presskonferens förra veckan dels att timbeloppet ska höjas med 3,0 % och därefter indexeras, dels att föräldraavdraget ska halveras. Nedan är citat från en intervju med socialtjänstministern på Hejaolika.

Detta sade Socialtjänstministern

Varför händer det så lite?
– Jag tycker man ska se dagens presskonferens som en början på flera kraftfulla förslag när det gäller funktionshinderområdet. Det är viktiga satsningar som har presenterats idag som kommer att göra skillnad i människors vardag. Det handlar om en ökad schablonersättning, det handlar om ett halverat föräldraavdrag. Vi kommer i närtid att presentera fler områden där vi kommer att göra satsningar.

Föräldraavdraget halveras alltså, Försäkringskassan sade ju nyligen att det inte räcker att minska föräldraavdraget eller ens ta bort det. Behövs det andra förändringar också för att fler barn ska få assistans?
– Det här är en fråga vi följer väldigt noggrant. Den förra regeringen blev ju varnad för just den här lösningen. Tyvärr så får nu den här regeringen också rensa upp efter det som visade sig stämma i de farhågor. Men vi väntar också in en rapport och ett arbete som görs bland annat av Försäkringskassan. Så vi kommer återkomma när det gäller föräldraavdraget. Men här och nu gör vi den här viktiga satsningen för att komma tillrätta med en del av den felvridning som vi ser har blivit.

Men ni fick ju en rapport från Försäkringskassan för några veckor sedan som sa just det, att det inte räcker att ta bort föräldraavdraget…
– Och vi analyserar och för en dialog med Försäkringskassan som kommer att återkomma i den frågan.

Men varför tar ni inte bort föräldraavdraget helt enkelt?
– Vi utesluter ingenting men här och nu gör vi en halvering av detta.

Reformen Stärkt rätt till assistans i övrigt har ju inte heller gett vad som förväntades. Vad kommer ni att göra där för att det ska bli som det var tänkt?
– Just nu arbetar vi med förstatligandet av assistansen och det arbetet pågår i detta nu. Där kommer vi också att kunna komma vidare i närtid med en rad överväganden som arbetas med just nu i Socialdepartementet.

Kommer det en översyn av behovsbedömningarna också då?
– Jag får återkomma när det gäller ytterligare åtgärder på det här området.

Men kommer det att hända något under hösten nu?
– Det pågår ett intensivt arbete inom flera delar av funktionshinderområdet så vi kommer återkomma i närtid med fler förslag.

Vidare läsning

Hejaolika intervjuar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall om de förslag som berör personlig assistans i statsbudgeten

Skicka sidan till: