läs skrivbordsversionen istället
Centerpartiet vill att regeringen lägger fram en proposition för införande av ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans och säkerställer att övergången görs så att inga försämringar sker. De vill att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans och stärka rätt till personlig assistans i skola/daglig verksamhet och vid sjukhusvistelse. De vill tillsätta en statlig utredning om funktionsnedsättning och åldrande som bl.a. ser över 66-årsgränsen för personlig assistans. Regeringen bör tillsätta en utredning med målet att ta fram en långsiktigt hållbar finansieringsmodell för assistansersättningen, som bättre tar hänsyn till olika utförares faktiska kostnader. Det schabloniserade föräldraavdraget bör nollställas eller minimeras.
Miljöpartiet vill höja schablonbeloppet, med minst 5 procent och utreda hur uppräkningsmodellen ska kunna indexregleras så att den bättre tar hänsyn till faktiska kostnader. De grundläggande behoven ska bedömas i sin helhet som grund för assistansersättning och efter att behovsbedömningarna åtgärdats bör ett statligt huvudmannaskap införas. De vill utreda 66-årsgränsen för personlig assistans och att rätten till personlig assistans stärks i skola/daglig verksamhet och under sjukhusvistelse. De vill inrätta en LSS-inspektion som tex kan utreda anmälningar från privatpersoner, ge ökad rättssäkerhet för enskilda och utöva tillsyn över kommunernas tillämpning av LSS.
Vänsterpartiet vill utreda de samhällsekonomiska konsekvenser som det ökade antalet avslag av personlig assistans leder till. De vill att regeringen lägger fram en proposition för införande av ett statligt huvudmannaskap och lagförslag som gör att samtliga grundläggande behov är assistansgrundande i sin helhet. Assistansersättningens timbelopp bör indexeras men differentieras så att stora koncerner inte kan ta ut mer vinst när timbeloppet höjs. Det bör ske en översyn av Försäkringskassans arbete mot fusk med analys av konsekvenserna för assistansberättigade och assistansanordnare. Assistansersättning bör i större utsträckning beviljas i skola/barnomsorg/daglig verksamhet. Det schabloniserade föräldraavdraget bör nollställas. Omprövningar av assistanserättning bör inte utvidgas jämfört med idag.
Sverigedemokraterna vill att de samhällsekonomiska effekterna av LSS-insatserna utreds, särskilt konsekvenserna för andra stödsystem, den enskilde och anhöriga. Regeringen bör varje år redovisa hur det föreslagna schablonbeloppet räknats fram. En indexerad finansieringsmodell för assistansersättningen bör vara på plats senast i budgetpropositionen 2026. De vill ta bort den 66-årsgränsen för rätt till assistans för funktionsnedsättning som inte uppenbart beror på normalt åldrande.
Sverigedemokraterna vill att regeringen förtydligar i lag när schabloniserat när föräldraavdrag ska göras. Regeringen bör ta initiativ för att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans.
Socialdemokraterna vill att regeringen redovisar hur schablonbeloppet har räknats fram och göra en översyn av modellen för uppräkning av assistansersättning. En del av timbeloppet bör vara öronmärkt för kompetensutvecklings med krav på redovisning. De vill att regeringen genomför huvudmannaskapsutredningens förslag och införa ett statligt huvudmannaskap och tar beslut om att ändra föräldraavdragets omfattning i förordningen om assistansersättning.
Miljöpartisten Ulrika Westerlund m. fl. vill att regeringen tillsätter en utredning med målet att ta fram en långsiktigt hållbar finansieringsmodell för assistansersättningen som bättre tar hänsyn till olika utförares faktiska kostnader.
Sverigedemokraten Daniel Persson vill slopa 66-årsgränsen så att man kan söka assistans livet ut och ansöka om utökade assistanstimmar vid behov. Detta för att man annars riskerar att hamna på ett äldreboende, eller ett så kallat särskilt boende, där man egentligen inte hör hemma.
Moderaten Marlene Lund Kopparklint vill utreda och ändra kravet på särskilda skäl för rätt till personlig assistans i skola och daglig verksamhet. Hon anser att detta skulle förbättra möjligheten att ta till sig kunskap i skolan, skapa bättre arbetsmöjligheter efter skoltiden och bevara personliga integritet.
Sverigedemokraten Carina Ståhl Herrstedt m. fl. vill att reglerna för personlig assistans unde sjukhusvistelse ses över så att fler kan ha sina assistenter med sig. Sjukhuspersonal har ofta alldeles för många patienter och för mycket att göra, och det är inte alltid de har tid att hjälpa till med till exempel måltider, toalettbesök, förflyttningar eller övriga tidskrävande behov som kan finnas.
Moderaten Ann-Sofie Lifvenhage vill sätta upp riktlinjer för systematiska kontroller av assistansersättning med granskning av professionella utredare, samarbete mellan myndigheter och ett digitalt system med inbyggda kontrollfunktioner.
Socialdemokraten Mirja Räihä m.fl. vill se till att skyddsombud får tillträde till alla arbetsplatser, även de som finns i hemmen. Den som har fått en biståndsbedömning på hemtjänst eller personlig assistans, ska inte kunna neka ett skyddsombud tillträde till arbetsplatsen.
Kristdemokraten Gudrun Brunegård vill utreda möjligheten att kvalitetssäkra yrkestiteln personlig assistent med viss grundläggande utbildning inom vård och omsorg, för att höja yrkets status. Hon skriver att i kontakter med medborgare möter man ibland berättelser om gravt olämpliga personliga assistenter, som själva tycks vara i stort behov av vård.
Socialdemokraten Magnus Manhammar vill göra funktionsrättskonventionen till lag i Sverige. Alla personer med funktionsvariation ska ha rätt till det personella stöd, däribland personlig assistans, som krävs för att leva ett fullt delaktigt och inkluderat liv i samhället, helt fritt från isolering.
Sverigedemokraten Angelika Bengtsson vill förändra reglerna så att personlig assistans kan användas vid idrottsutövande. Genom att tillåta personlig assistans vid idrottsaktiviteter kan personer med funktionsnedsättningar få den hjälp de behöver för att delta i sport och motion på lika villkor som alla andra.
Miljöpartisten Annika Hirvonen m. fl. vill att flyktingar och andra som flyttar till Sverige ska ha samma rätt till personlig assistans och andra bosättningsbaserade förmåner som andra.
Förstärkt personlig assistans
Motion 2024/25:3054 av Ulrika Westerlund m.fl. (MP)
Familjerätt, socialtjänst, hbtqi-frågor och funktionsrätt
Motion 2024/25:2951 av Martina Johansson m.fl. (C)
En funktionsrättspolitik för trygghet och delaktighet
Motion 2024/25:1922 av Nadja Awad m.fl. (V)
Långsiktigt hållbar LSS
Motion 2024/25:1740 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD)
Långsiktiga förutsättningar för mänskliga rättigheter
Motion 2024/25:2006 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD)
Främjande av hälsa – förebyggande av sjukdom och ohälsa
Motion 2024/25:3055 av Ulrika Westerlund m.fl. (MP)
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Motion 2024/25:3022 av Fredrik Lundh Sammeli m.fl. (S)
Slopande av den övre åldersgränsen inom LSS
Motion 2024/25:717 av Daniel Persson (SD)
Kravet på särskilda skäl för assistans i skola och daglig verksamhet
Motion 2024/25:1114 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Jämlika villkor
Motion 2024/25:3029 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD)
Förhindra felaktiga utbetalningar inom assistansersättning
Motion 2024/25:2849 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Skyddsombudens tillträde till alla arbetsplatser
Motion 2024/25:2512 av Mirja Räihä m.fl. (S)
Kvalitetssäkring av personlig assistans
Motion 2024/25:102 av Gudrun Brunegård (KD)
Stärkta rättigheter för människor på flykt
Motion 2024/25:3052 av Annika Hirvonen m.fl. (MP)
Idrottspolitiska frågor
Motion 2024/25:1340 av Angelika Bengtsson m.fl. (SD)
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.