läs skrivbordsversionen istället

Försäkringskassan har analyserat ökning av assistanstimmar och assistansberättigade

Det saknas regler för vilka behov som ska ge assistans och gränser för hur många timmar det är rimligt att bevilja. Det säger Försäkringskassan i rapporten Assistansersättningens utveckling.
I den andra rapporten Assistansersättning - rättslig kvalitetsuppföljning sägs det samtidigt att handläggarna hellre friat än fällt i vissa ärenden.

Rapporten Assistansersättningens utveckling - orsaker till ökningen av antalet assistansmottagare och genomsnittligt antal timmar är ett svar på ett regeringsuppdrag. Den konstaterar att antalet assistansberättigade har ökat från 6 100 personer 1994 till 16 400 personer 2014. Det genomsnittliga antalet assistanstimmar/person har ökat från 67 timmar 1994 till 124 timmar 2014.

Orsaker till att antalet personer ökat

Orsaker till att antalet assistanstimmar ökat

Rättslig studie om beviljanden för vissa behov

Samtidigt släpper Försäkringskassan Assistansersättning - rättslig kvalitetsuppföljning (2015:7) som studerat beviljandet vid dubbelassistans, assistans för fritids/samhällsaktiviteter, tillsyn och assistans då den assistansberättigade deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet.

Resultat av rättslig studie

Vidare läsning

Assistansersättningens utveckling - orsaker till ökningen av antalet assistansmottagare och genomsnittligt antal timmar (2015:13)

Assistansersättning - rättslig kvalitetsuppföljning (2015:7)

Frågor och svar till Assistansersättningens utveckling 2015:13

Skicka sidan till: