Schablonbeloppet höjs 1,5 % de närmaste tre åren

mynthögVänsterpartiet hävdar att de kommit överens med regeringen om att schablonbeloppet ska höjas med 1,5 % per år de kommande tre åren. Detta skulle enligt Vänsterpartiet innebära en höjning med 4,40 istället för 3 kr jämfört med den senaste höjningen på 1,05 %.

Höjningen på 1,5 % kommer att vara en del av regeringens budgetproposition som läggs fram den 20 september. Ulla Andersson, Vänsterpartiets är ekonomiskpolitiska talesperson och nöjd med uppgörelsen.
– Med den här reformen ger vi förutsättningar för en förbättrad kvalitet både för dem som behöver personlig assistans och för dem som arbetar som personliga assistenter.

Nivån har tidigare sänkts kraftigt

Fram till 2013 följde uppräkningen i stort löneutvecklingen för assistenter. Alliansregeringen sänkte 2013 uppräkningen till 1,8 procent. Nuvarande regering sänkte 2014 ytterligare till 1,4 % och 2016 till 1,05 %. Nivån finns inskriven i Förordningen om assistansersättning.

Reaktioner från Vårdföretagarna och Kommunal

Vårdföretagarna säger i ett pressmeddelande att de välkomnar höjningen med att den är för låg.
Med Vänsterpartiets besked i dag kommer ersättningen för personlig assistans höjas med 4,05 procent under tre år. Arbetsmarknadens parter har tidigare i år kommit överens om det så kallade märket med löneökningar på 6,5 procent för motsvarande period, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Kommunal kommenterar höjningen i en intervju i Kommunalarbetaren.
– Vi har hela tiden krävt att de personliga assistenterna får löneökningar enligt märket och har ansett att det finns pengar i branschen för det. Men nu finns det ju ännu mer pengar, så vi förväntar oss nu ett bud, enligt märket, säger Margaretha Johansson.


Vidare läsning

Vänsterpartiet: Höjd ersättning för bättre kvalitet i personlig assistans

Statistik över schablonbeloppets utveckling

Skicka sidan till: