Ann-Marie Begler får sparken av regeringen

Ann Marie Begler
Ann-Marie Begler

Regeringen meddelade idag att Ann Marie Begler avsätts som generaldirektör för Försäkringskassan. Ny tillförordnad generaldirektör blir Maria Hemström-Hemmingsson, tidigare generaldirektör på ISF, Inspektionen för Socialförsäkringen. Mats Knutsson på SVT säger att kritik mot hantering av assistansersättning och sjukpenning spelat roll. Maria Persdotter på RBU säger att Ann Marie Begler utfört regeringens order och nu offras inför valrörelsen.

Anna Marie Begler säger i en kommentar till DN att hon hade velat fortsätta sitt sexåriga förordnande som tidigare planerat till 2021.
Enligt Expressen har hon i en intern film på Försäkringskassan sagt att "Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan, det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara"

Dagen innan - rättschefen går i pension

Igår kom beskedet Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan efter sommaren går i pension och ersätts av Mikael Westberg, idag rättschef på Pensionsmyndigheten. Detta innebär att två personer som är starkt förknippade med de hårdare bedömningarna av assistanserättning nu slutar.

Bara några dagar innan, den 23 april, sade Eva Nordqvist i en intervju på Assistanskoll att den nya HFD-domen som säger att sondmatning och annan egenvård kan räknas som grundläggande behov inte alls behöver innebära att tid för detta ger rätt till assistanserättning. Sondmatning och egenvård måste också bedömas som integritetskänsligt, vilket det kanske inte är enligt Eva Nordqvist.

Analys av varför regeringen avsätter Begler


Maria Hemström-Hemmingsson

Mats Knutsson, analytiker på SVT säger att Anna Marie Begler offras av regeringen för att undvika debatt i valrörelsen om alltför hårda bedömningar av assistansersättning och sjukpenning. Även Maria Persdotter på RBU säger i ett pressmeddelande att regeringen avsätter Anna Marie Begler får att få bort frågan inför valrörelsen.
- Det är uppenbart att regeringen inför valrörelsen försöker desarmera kritiken mot den brutala hanteringen av människor med omfattande funktionsnedsättning. Men fortfarande jobbar regeringens LSS-utredare med direktiv om att göra ytterligare nedskärningar. Besparingsdirektiven måste bort om regeringen verkligen vill göra något bra med LSS, säger Maria Persdotter.

Ord från nya generaldirektören..

Den nye tillfördnade generaldirektören Maria Emström-Hemmingson är bara tillförordnad i väntan på att en ordinarie ska rekryteras. På regeringens presskonferens sade Maria Emström-Hemmingson att hon anser att i det grundläggande samhällskontraktet ingår flera bitar,

"den ena biten är att vi som kan arbeta också gör det och att vi betalar skatt, den andra biten är att de som är för sjuka för att arbeta ska få den ersättning och det stöd som lagen ger de rätt till och som de behöver, den tredje biten är att vi minimerar fusk, överutnyttjande och missbruk av försäkringen och det går inte att bryta ut en av de här bitarna om vi vill ha en hållbar socialförsäkring och om vi vill ha en hållbar välfärdsstat. Går vi för långt åt det ena eller det andra hållet trillar vi i diket"

Vidare läsning

Regeringens presskonferens bytet av generaldirektör på Försäkringskassan

RBU - Begler lydde order sparkas av regeringen

Mats Knutsson, SVT: Hon offras av regeringen inför valrörelsen

DN: Begler ville fortsätta men sparkades av regeringen

Skicka sidan till: