läs skrivbordsversionen istället

Sofia Frithioff, Vänsterpartiet – ”Detta försämrar möjligheterna till ett självbestämt liv”

Sofia Frithioff

Timersättningen för personlig assistans i Linköpings kommun sänks 1 okt från 332,60 kr till 303 kr. För närstående assistenter med kollektivavtal sänks den till 289 kronor. För assistenter utan kollektivavtal eller med PAN-anställning sänks den till 261 kronor. S och M står bakom beslutet som togs den 19 juni.

I tjänsteskrivelsen, dvs underlaget till beslutet sägs det att detta görs för att få ökad rättssäkerhet och tydlighet vid utbetalningar och att föreslagna villkor stämmer överens med rådande rättspraxis. Det sägs även att flera andra kommuner tex Borås och Norrköping har liknande nivåer.

Mycket kritisk mot beslutet

Sofia Frithioff, vice ordförande i vård-och äldreomsorgsnämnden och kommunalråd för Vänsterpartiet, är mycket kritisk till beslutet. Hon anser att Linköpings kommun ska fortsätta följa nivån i den statliga schablonersättningen.
– För oss i Vänsterpartiet är beslutet svagt motiverat. Det man anför är att det handlar om att komma åt felaktiga utbetalningar. Men för oss är det tydligt att det sker i ett läge där Social-och omsorgsnämnden har stora besparingskrav.
Vilka partier står bakom beslutet?
– De styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna. Som vi uppfattade det var alla partier i oppositionen mot förslaget att sänka ersättningen. Protokollet är dock inte tillgängligt ännu.

Drygt 100 assistansanvändare berörs

Sofia Frithioff berättar att beslutet berör drygt 100 personer som beviljats personlig assistans av Linköpings kommun. Hon säger att det sker i en kontext där den statliga schablonersättningens nivå redan är låg.
– Vi i Vänsterpartiet har legat på i riksdagen att det ska höjas. Nu försämras situationen ytterligare för de med kommunbeslut i Linköping att rekrytera personliga assistenter, upprätthålla god personalvård och hög kvalitét på assistansen. Det försämrar både möjligheterna till ett självbestämt liv för de assistansanvändare som berörs och vårt uppdrag som kommun att leva upp till Funktionsrättskonventionen.

Tror inte på möjligheten att söka mer ersättning

Det sägs i kommunens information att det kan gå att få högre ersättning upp till Försäkringskassans schablonbelopp om man kan visa att man har högre kostnader i sin assistans. Sofia Frithioff ser dock inte det som någon trygghet.
– Förslaget på ersättningsnivåer är en generell sänkning av assistansersättningen. Att skapa en situation där enskilda måste pröva en höjd ersättning skapar en absurd byråkratisk situation både för den enskilda och för kommunen. Vad blir en skälig anledning för en högre ersättning? Redan idag har de flesta svårt att klara assistansen med den statliga nivån på assistansersättning.

Vill se statligt huvudmannaskap

Sofia Frithioff vill för övrigt se ett statligt huvudmannaskap för all personlig assistans.
– Det skulle bidra till en ökad jämlikhet över landet. Beslutet i Linköpings kommun visar på behovet av ett statligt huvudmannaskap, säger Sofia Frithioff.

Sofia Frithioff intervjuades av Kenneth Westberg 2024-08-16

Vidare läsning

Tjänsteskrivelse, underlag till beslutet i Vård och äldreomsorgsnämnden

Villkor för utbetalning av ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för personlig assistent i Linköpings kommun

Skicka sidan till: