läs skrivbordsversionen istället
Regeringsförklaringen visar att regeringen tänker fokusera på kriminalitet och inte på rättigheter, säger Sophie Karlsson. Och hon beklagar att IfA inte fått svar från finansministern på en begäran om ett möte om schablonbeloppet.
– Det är mycket respektlöst att inte hörsamma vår grupps röster, eller åtminstone ge oss ett svar.
I regeringsförklaringen sade statsminister Ulf Kristersson följande kortfattade budskap om LSS och personlig assistans:
Assistansen, som möjliggör ett friare liv för personer med funktionsnedsättning, ska värnas. Därför måste också det utbredda fusket bekämpas.
Sophie Karlsson tolkar detta som att regeringen endast tänker fokusera på att stoppa kriminaliteten, och glömmer bort det som verkligen behöver värnas – en fungerande personlig assistans.
– Samtidigt som de utreder hur kriminaliteten i assistansen ska stoppas, borde de satsa på utredning om behovsbedömningen, det dubbla föräldraavdraget, det statliga huvudmannaskapet och nivån på assistansersättningen som är central för att assistansen ska fungera.
Istället för att ta ställning för stärkta rättigheter uttalar sig regeringen utifrån ett paternalistiskt synsätt där assistansberättigade ska tas om hand, säger Sophie Karlsson.
– Ordet ”värnas” har börjat klinga illa i mina öron, det tycks snarare handla om att ignorera att det sker neddragningar och missleda folk till att tro att den stora faran är kriminaliteten, inte att människor förpassas till en bortglömd plats i samhället och måste leva med bristfälliga insatser eller inga alls.
Den 13 augusti skickade IfA ett brev till finansminister Elisabeth Svantesson med begäran om ett möte om att assistansersättningen måste höjas.
Har ni fått något svar från finansdepartementet?
– Nej, vi har inte fått något svar och jag ser inte med blida ögon på det. Det är mycket respektlöst att inte hörsamma vår grupps röster, eller åtminstone ge oss ett svar, även om det inte är ett svar vi skulle tycka om.
Hur ser du på regeringspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna, de har ju tidigare velat satsa på LSS och assistansen?
– Jag upplever fortfarande att Liberalerna verkar för våra frågor, men de har en prekär situation i Tidö-samarbetet där det finns starka viljor som drar åt andra håll. Kristdemokraterna har intagit en mer återhållsam ställning på senare tid och har tappat driv kring våra frågor.
Martin Klepke, ledarskribent i Tidningen Arbetet, skrev att regeringsförklaringen visar ett sorts förakt för svaghet. Sophie Karlsson instämmer och menar att politiken idag går mot en allt hårdare attityd gentemot människors rättigheter.
– Vi går mot att man måste vara stark och slå sig fram för att få sina rättigheter och möjligheter att leva ett liv med delaktighet och jämlikhet. Men assistansberättigade är inte svagare än andra, utan snarare starka individer som vet att det gäller att kämpa för att få till en fungerande vardag. Den kraften borde vi kunna lägga på annat, medan samhället borde se till att erbjuda de möjligheter som det är tänkt.
Håkan Ceder som skrev den ursprungliga LSS-propositionen med Bengt Westerberg sade i en intervju på Assistanskoll att det fanns en helt annan respekt för funktionshinderrörelsen på 80-90 talet. Sophie Karlsson säger att rörelsen kanske inte sticker ut på samma sätt som den gjorde då.
– Jag tror att rörelsen var mer revolutionär då, medan vi idag kanske blivit lite för diplomatiska eller inkorporerade i olika samverkansgrupper där arbetet går långsamt. Det är bra att det finns olika råd, dialoggrupper mm, men vi måste få praktisk handling så att de förändringar som behöver ske blir verklighet. När politiken hårdnar måste vi också bli hårdare så vi inte blir överkörda.
Anders Lindberg säger i en intervju att funktionshindrade måste protestera mer, håller du med honom?
– Ja, det verkar som det, säger Sophie Karlsson.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.