läs skrivbordsversionen istället

Cecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Tre procent är positivt, men otillräckligt”

Cecilia Blanck, Föreningen JAG

Det är en mycket positiv nyhet att assistansersättningen ska indexeras, men föräldraavdraget borde slopats helt, säger Cecilia Blanck.
– En halvering är ett halvhjärtat försök atträtta till det som blev fel.

Regeringen meddelade på en presskonferens på onsdagsmorgonen dels att timbeloppet ska höjas med 3,0 % och därefter indexeras, dels att föräldraavdraget ska halveras. Cecilia Blanck är positiv till nyheten om att timbeloppet höjs med 3 %, men säger att det inte är tillräckligt.
– Det är mer än de senaste tre åren, så visst är det en positiv nyhet. Det vittnar om att regeringen förstått att urholkningen av assistansersättningen är ett problem. Men det är långt ifrån tillräckligt. Tio år med otillräckliga höjningar har satt sina spår, och 3% täcker inte ens årets höjningar. Urholkningen fortsätter alltså.

Indexering mycket positiv nyhet

Att regeringen ska inleda ett arbete med indexering av timbeloppet är en mycket positiv nyhet, säger Cecilia Blanck.
– Vi har länge påtalat det orimliga i att schablonhöjningen varje år ses som en satsning, när det egentligen handlar om att förvalta en reform som det togs beslut om för över 30 år sedan. Regeringen har lyssnat på oss och ska nu sätta igång ett arbete för att indexera ersättningen redan från kommande år. Mycket glädjande!
Hur vill du att en indexering ska se ut?
– Den måste innebära att ersättningen följer löneutvecklingen, det är det viktigaste. Den kan t ex knytas till omsorgsprisindex, men det kan finnas andra lösningar också.
Fick ni svar på ert brev till finansministern där ni krävde ett möte om timbeloppet?
– Nej, vi har inte hört något. Men kanske nådde vårt budskap fram ändå?

Hoppas få vara med och utforma modellen

Cecilia Blanck hoppas att de berörda i funktionsrättsrörelsen får vara med i arbetet med att utforma modellen för indexering.
– Sedan är det ett faktum att det först behövs en rejäl uppräkning av beloppet, minst tio procent. Annars riskerar den nuvarande situationen med låga ingångslöner och bristande resurser för kvalitet inom assistansen att cementeras.

Föräldraavdraget borde ha slopats helt

Att regeringen halverar föräldraavdraget ser Cecilia Blanck som ett halvhjärtat försök att rätta till det som blev fel.
– En reform som skulle ge stärkt assistans till barn resulterade i strypt assistans. Det rätta hade varit att helt slopa avdraget till dess att lagstiftningen rättats till.

Försämringen kvarstår för alltför många barn

Linda Lindberg, SD sade på presskonferensen att effekten av föräldraavdraget blivit den motsatta, det håller Cecilia Blanck med om.
– Ja, det är riktigt, Försäkringskassans egen rapport visade ju att 60 barn som skulle beviljats assistans innan reformen Stärkt assistans nu istället har fått avslag. Om 30 av dem tack vare ett halverat föräldraavdrag beviljas assistans är det såklart bra. Men det är 30 kvar. Och reformen skulle inte bli en försämring för någon, utan det skulle bli en förbättring för 400 nya barn, det var målet!
Vika fler åtgärder vill ni se?
– Lagstiftningen måste rättas till och fungera som det var tänkt. Det gamla avdraget för föräldraansvar måste upphöra. Då kan det nya föräldraavdraget fungera. Jag kan inte tro att Tidöpartierna är nöjda med denna nödlösning, säger Cecilia Blanck.

Cecilia Blanck intervjuades av Kenneth Westberg 2024-09-18

Skicka sidan till: