läs skrivbordsversionen istället

Malin Danielsson, Liberalerna – ”Målet är att indexeringen av timbeloppet börjar 1 jan 2026”

Malin Danielsson, funktionsrättslig talesperson
Liberalerna

Det finns flera olösta frågor innan en proposition om statligt huvudmannaskap kan bli klar, bland annat gränsen för att få assistansersättning, säger Malin Danielsson.
– För oss är det viktigt att det blir en gräns som leder till att fler får assistans.

Timbeloppet höjs med 3,0 %, och ska sedan indexeras. Det framgick i budgeten från M-KD-L regeringen som stöd s av SD. Malin Danielsson, Liberalernas funktionsrättsliga talesperson, säger att det var en förhandlingsfråga.
– Vi landade på siffran 3 %.
Hade du velat ha en högre höjning?
– När vi lade en egen budget senast, landade vi på 5 %.
3 % är fortfarande under löneökningarna för personliga assistenter…
– Precis, därför är det viktigaste beskedet vi gav i budgeten att vi vill indexera timbeloppet kommande år.
Vad ska styra indexeringen? Löneökningar eller omsorgsprisindex?
– Det finns flera olika index i välfärden, får se vilket som träffar assistansen bäst, den är ju lite speciell, med så mycket lönekostnader.
SKR vill ha ”märket” i avtalsrörelsen som index…
– Ja, men det är inte lika förutsägbart, det kan gå upp och ner och det kan dröja innan det är klart vid avtalsförhandlingar.

Indexering startar 1 jan 2026

Målet är att indexeringen av assistansersättningen ska starta 1 jan 2026, och beskrivas i nästa statsbudget, säger Malin Danielsson.
Kommer funktionsrättsrörelsen vara delaktig i att utforma modellen?
– Jag kan inte svara för Socialdepartementet men jag har gärna en dialog om detta, för att lyssna in om vilka index som är lämpliga.
Många vill ha en större höjning innan indexeringen startar…
– Det ligger i kommande budgetförhandling och är inget vi tagit ställning till. Vi behöver se hur utvecklingen går med de tre procenten nu.

Varför togs inte hela föräldraavdraget bort?

I budgeten för 2024 ingick även en halvering av föräldraavdraget. Assistanskoll frågar Malin Danielsson om det var resultatet av den analys som regeringen skulle göra av föräldraavdraget efter tillkännagivandet i riksdagen i våras.
– Det är väl ett resultat av en politisk analys att detta inte blev som det var tänkt, säger Malin Danielsson.
Anser du att det idag görs dubbla avdrag för föräldraansvar?
– Ja det gör jag. Det är tydligt att lagstiftningen syftade till att ytterligare 400 barn skulle få assistans, det har vi inte sett.
Varför tog ni då inte bort hela föräldraavdraget?
– Kunskapsläget är fortfarande oklart, Försäkringskassan säger att föräldraavdraget inte är en avgörande faktor, medan flera kammarrätter säger att det är en avgörande faktor. Därför bedömde vi att en halvering bör göra skillnad och sedan får vi fortsätta följa rättsutvecklingen och analysera detta.
Halveringen görs väl genom en förändring i förordningen, när kommer den?
– Så snart som möjligt, jag antar 1 jan 2025.

Gräns för att få assistansersättning inte beslutad

Ambitionen är att en proposition om statligt huvudmannaskap ska komma under mandatperioden, men flera frågor är fortfarande olösta, bland annat gränsen för när assistansersättning ska beviljas, säger Malin Danielsson.
I utredningen beskrevs tre gränser, 7 tim grundläggande behov, 3 tim grundläggande behov och att fortsätta med samma bedömning som kommunerna har idag. Vi behöver ta ställning till vilket av de alternativen vi ska gå vidare med, detta bereds just nu inom regeringen.
Vilken gräns föredrar du och Liberalerna?.
– För oss är det viktigt att det blir en gräns som leder till att fler får assistans.
Finns det olika åsikter inom regeringen om vilken gräns som ska gälla för att få assistansersättning?
– Vi behöver hitta en lösning så att vi landar i att fler får assistans.

Ska besluten flyttas över oförändrade?

En annan fråga som bereds är om de kommunala besluten ska flyttas över oförändrade eller om det ska ske någon typ av omprövning vid överflyttningen.
– Även om besluten ska flyttas över oförändrade är många tidsbegränsade, det behöver bli klart hur vi ska hantera detta.
Hur vill du att besluten flyttas över från kommunerna?
– Den som idag har assistans via kommunen ska inte behöva vara orolig för att en flytt till Försäkringskassan ska leda till en omprövning som är till nackdel. Samtidigt kan det vid omprövning vara till den enskildes fördel om kommunen haft en mer restriktiv tillämpning. Vi måste hitta en balans här, men detta måste leda till att fler får assistans, det får inte bli som med föräldraavdraget att färre får assistans än vad avsikten var.
Kan propositionen dröja ett år till?
– Nja jag hoppas den kan komma ganska snart.

Driver på om utredning av behovsbedömningar

Funktionsrättsrörelsens vill även ha en utredning eller åtgärder mot dagens behovsbedömningar av grundläggande behov innan ett statligt huvudmannaskap genomförs. Malin Danielsson ser också det som önskvärt.
– Vi i Liberalerna driver på om en översyn av behovsbedömningarna som blivit begränsade av rättspraxis, det återstår att se om det kommer.
Är det hårda diskussioner mellan partierna i regeringen om assistansen?
– Vi driver frågan hårt, sedan får de andra svara för sig, men vi gör skillnad.

Hård rättspraxis gör att avsatta pengar inte används

I budgeten framgick det att statens kostnad för assistansersättning 2024 beräknas bli 730 miljoner lägre än budgeterat. Staten har alltså sparat in 730 miljoner. Malin Danielsson säger att problemet är de medel som avsätts inte utnyttjas på grund av hårda bedömningar i rättspraxis.
– Vi har lappat och lagat i många år nu, omprövningsstoppet 2018, andning och sondmatning, stärkt rätt till assistans, det känns som om vi kommit till vägs ände med att hålla emot och lappa och laga. Om vi ska nollställa rättspraxisen behövs en ny lagstiftning med en översyn av behovsbedömningarna.
Du beskriver att ni håller emot ett besparingstryck, varifrån kommer trycket?
– Jag tror det dels är diskussionen om för mycket fusk och outnyttjade resurser, dels att det ända sedan LSS infördes funnits en diskussion om det får kosta så här mycket. Jag anser ju det, det är en frihetsfråga, säger Malin Danielsson.

Malin Danielsson intervjuades av Kenneth Westberg 2024-09-22

Vidare läsning

Regeringens budget för 2025 (sid 158-162, sid 175 och sid 180 ) Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Se regingens presskonferens: Budgetsatsningar inom välfärden

Skicka sidan till: