läs skrivbordsversionen istället

Camilla Waltersson Grönvall – ”3 % uppräkning är rätt nivå i rådande läge”

Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister

Det kommer en proposition om förstatligande av personlig assistans under mandatperioden men det återstår svåra avvägningar om tex var gränsen ska gå för att beviljas personlig assistans, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

3 % var rätt nivå i rådande läge

Regeringen höjde assistansersättningens timbelopp med 3 % i årets budget. Det kan jämföras med att personliga assistenters löneökningar som ligger över 3,5 %. Camilla Waltersson Grönvall säger att regeringen gjort en bedömning av läget.
– Regeringen har gjort bedömningen att 3 % uppräkning är rätt nivå i rådande läge.

Återkommer om indexering av timbeloppet

Malin Danielsson, Liberalernas talesperson i funktionsrättsfrågor, sade i en intervju på Assistanskoll att målet är att det finns en modell klar för indexering för timbeloppet till nästa års budget som kan börja gälla för 1 jan 2026. Camilla Waltersson Grönvall vill inte lova något men säger att regeringen undersöker införandet.
– Regeringen ska undersöka hur en sådan indexering kan utformas men jag kan ännu inte ge några närmare besked kring hur det ska göras, vi kommer att återkomma i frågan.
Vilka fördelar anser du att en indexeringen skulle ha?
Regeringen anser att en indexering skulle innebära större förutsägbarhet för kommuner, privata utförare och för assistansmottagare och därmed göra det enklare att planera och utföra en personlig assistans av hög kvalitet.

Föräldraavdraget ska halveras

Malin Danielsson sade i en intervju på Assistanskoll hon antar att det halverade föräldraavdraget genomförs genom en förändring i Förordningen om Assistansersättning från 1 jan 2025. Camilla Waltersson Grönvall säger att regeringen just nu jobbar med frågan.
– Men jag kan inte ge något besked i nuläget om när förändringen kan komma att träda i kraft. Vi kommer att återkomma med besked om detta.
Kan det hända att regeringen längre fram överväger att helt ta bort föräldraavdraget?
Det är inget jag kan uttala mig om i dagsläget. Utifrån hur många barn som har beviljats personlig assistans efter lagändringen bedömer dock regeringen att avdragen är för stora. Det är sannolikt att en minskning av schablonen kommer att leda till att fler barn kommer att beviljas personlig assistans från kommunen. Detta är en relativt snabb åtgärd som inte kräver lagändringar.
Vilka uppgifter skulle kunna leda till att hela avdraget tas bort?
– Regeringen följer utvecklingen noga och kommer även att följa upp effekterna av minskningen av föräldraavdraget.

Statligt huvudmannaskap

Malin Danielsson sade i en intervju på Assistanskoll att regeringen fortfarande diskuterar olösta frågor om huvudmannaskapet, tex gränsen för att bevilja assistans. Camilla Waltersson Grönvall säger att regeringen avser att under mandatperioden introducera åtgärder med målsättningen om ett statligt huvudmannaskap för den personliga assistansen.
– Det är och kommer att vara ett omfattande och komplicerat arbete med många svåra avvägningar som behöver göras. En av dessa är frågan om kvalifikationen för att beviljas personlig assistans.
Är målsättningen att de kommunala besluten ska flyttas över oförändrade vid införandet av ett statligt huvudmannaskap och att införandet inte ska leda till att färre får assistans?
– Utgångspunkten för utredningen var att personer som idag har beslut om personlig assistans enligt LSS ska behålla sin rätt till personlig assistans i ett statligt huvudmannaskap. Det framkom också i utredningens direktiv att det är viktigt att de förslag som lämnas utformas på ett sådant sätt att de som omfattas av förändringen i så liten utsträckning som möjligt påverkas negativt vid övergången.

Åtgärder mot fusk och kriminalitet

I statsbudgeten sades det att regeringen planerar kommande åtgärder mot oskälig kostnadsutveckling, välfärdsbrottslighet och felaktiga utbetalningar. Camilla Waltersson säger att detta görs för att värna assistansen,
Systemet måste skyddas mot brottsligt utnyttjande. Den personliga assistansen behöver vara utformad på ett sådant sätt att den motstår välfärdsbrottslighet, är förutsägbar för den assistansberättigade samt säkerställer att den assistansberättigade får sina behov tillgodosedda.

Fler förslag på gång?

Camilla Waltersson Grönvall sade på Hejaolika att regeringen kommer lägga fler kraftfulla förslag på funktionshinderområdet. Till Assistanskoll säger hon att detta inte bara handlar inte bara om assistansen utan även insatser som rör den generella funktionshinderpolitiken.
– Regeringen föreslår bland annat ökade medel till funktionshindersorganisationerna, inrättandet av en nationell funktion för samordning av tolktjänsten samt inrättandet av ett nationellt kunskapscentrum för frågor om intellektuell funktionsnedsättning och autism. Vi kommer påbörja beredningen av en ny nationell handlingsplan för funktionshinderspolitiken. Vi bereder även de slutsatser och rekommendationer som FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning gett till Sverige, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Camilla Waltersson Grönvall intervjuades av Kenneth Westberg 2024-10-15

Skicka sidan till: