Lyssna

Finansministern intervjuas av Hejaolika

Elisabeth Svantesson
Elisabeth Svantesson, finansminister

I en intervju av Hejaolika ger Elisabeth Svantesson inga tydliga besked om regeringen kommer satsa mer pengar på assistansersättning i statsbudgeten 19 september. Läs hur hon svarade.

Hur finansministern svarade får tala för sig självt, nedan är citat på tre frågor från Hejaolika. I första frågan nämns det brev som IfA skickade till finansministern den 13 augusti med krav på åtgärder mot urholkningen av schablonbeloppet.


Detta sade finansministern till Hejaolika

IfA har bett om ett möte om assistansersättningen inför statsbudgeten, kommer du att hörsamma deras önskemål?
Jag vet inte om de skrivit just till mig, det är mycket möjligt de gjort, jag hoppas de får träffa någon hos mig om inte jag hinner. Framför allt tycker jag det är viktigt att ha med perspektivet i varje budget att de som behöver stöd och hjälp ska också få det

Vad tänker du om urholkningen av assistansersättningen, är det dags att ändra på det?
Vi återkommer i budgeten i den frågan. Det är en stor kostnad men det är också en stor utmaning när den urholkas, men vi kommer återkomma med besked i budgeten.

Har ni några funderingar på indexering av ersättningen?
Just nu har det pågått en diskussion om indexeringar av många olika typer av ersättningar. Vi återkommer även där, den är inte helt självklar, men jag förstår ju att funkisrörelsen vill se detta.

Vidare läsning

Hejaolika intervjuar finansminister Elisabeth Svantesson om assistansersättningens schablonbelopp i statsbudgeten som kommer den 19 september

Skicka sidan till: