Två fällande domar i Örebro

Under onsdagen föll domen mot ett assistansbolag med säte i Örebro som misstänktes ha lurat till sig nära fem miljoner kronor för assistans som aldrig utförts. Vd:n för företaget dömdes till två års fängelse samt näringsförbud i tre år. En kvinna fick villkorlig dom och dagsböter. Allt som allt stod 17 personer åtalade men 15 friades.

Företaget misstänktes för systematiskt fusk med assistansersättningarna. De hade, enligt förundersökningen, angett utförd arbetstid utan att de namngivna assistenterna själva skrivit under rapporterna och på det viset fått 4,8 miljoner kronor från Försäkringskassan.

Vd:n för företaget dömdes under onsdagen i Örebro tingsrätt till två års fängelse samt näringsförbud i tre år för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. En kvinna fick villkorlig dom och dagsböter för medhjälp, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. De har friats från den allvarligaste åtalspunkten - grovt bidragsfusk. De själva har hävdat att andra personer har utfört arbetet, något åklagaren inte kunnat motbevisa. 15 personer som också stod åtalade friades helt.

Vidare läsning

Sveriges Radio: Intervju med huvudmannens advokat

Nerikes Allehanda: Fakta om bolaget

Dagens Nyheter: Intervju med domare och åklagare

Skicka sidan till: