annonser
annons Humana Personlig assistans
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons STIL
annons Vivida Assistans
annons Backup
annons JAG
annons Rehab Sation Assistans
annons Maxia Care
annons Assistansförmedling
annons Nordica Assistans


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Hårda domar i ”assistansmålet” i Södertälje

Under tisdagen föll domarna i det så kallade assistansmålet kring ELMA assistans i Södertälje. Av 35 åtalade döms 34, de två ägarna till bolaget får 6 respektive 4 år och nio månaders fängelse. Se Pressmeddelande från Södertälje tingsrätt.

Artiklar med samma tema: (52)

TEMA - Bidragsbrott, fusk och kriminalitet i personlig assistans

Under 2010 började fusk och kriminalitet i Halland att uppmärksammas, där personer låtsats ha funktionsnedsättningar för att få assistansersättning, och vissa assistansföretag medverkat. Försäkringskassan hävdar också att det förekommer att behov överdrivs vid biståndsbedömningar. I media florerar fördomar kring fusk och personlig assistans . Assistanskoll intervjuar alla berörda...

De två huvudåtalade, som är ägare i assistansbolaget har fällts för grova bedrägerier, grova bidragsbrott, grova bokföringsbrott samt grov urkundsförfalskning.

18 av de övriga får fängelse i mellan 1 år och 3 år och fyra månader för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. De resterande 14 personerna får samhällstjänst eller böter för grova bedrägerier, grova bidragsbrott, penninghäleri eller häleri.

En omfattande förfalskning av assistenternas tidrapporter ska ha skett. Flertalet av dem dömda har varit assistenter i bolaget, men de har antingen arbetat mindre än rapporterat eller inte utfört arbete alls. Detta har i vissa fall gjort det möjligt att få en vit inkomst, som kan visas upp för att få föräldraförsäkring eller sjukpenning.

Alla de dömda ska tillsammans med bolaget, som nu gått i konkurs, betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt 26 miljoner kronor.

Vidare läsning

Pressmeddelande från Södertälje tingsrätt – 34 av 35 fälls i det sk assistansmålet

Länstidningen (Södertälje): Många domar i assistanshärvan (06-17), Assistanskungens uppgång och fall (06-19)

SVT: 20 får fängelse i assistanshärvan

SR: Alla utom en fälls i assistansmålet

Intervju på Assistanskoll med Brottsförebyggande rådet:
Johanna Skinnari, Brå – ”Det har varit ett enkelt och lönsamt bedrägeri”

Skicka sidan till: