Hårda domar i ”assistansmålet” i Södertälje

Under tisdagen föll domarna i det så kallade assistansmålet kring ELMA assistans i Södertälje. Av 35 åtalade döms 34, de två ägarna till bolaget får 6 respektive 4 år och nio månaders fängelse. Se Pressmeddelande från Södertälje tingsrätt.

De två huvudåtalade, som är ägare i assistansbolaget har fällts för grova bedrägerier, grova bidragsbrott, grova bokföringsbrott samt grov urkundsförfalskning.

18 av de övriga får fängelse i mellan 1 år och 3 år och fyra månader för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. De resterande 14 personerna får samhällstjänst eller böter för grova bedrägerier, grova bidragsbrott, penninghäleri eller häleri.

En omfattande förfalskning av assistenternas tidrapporter ska ha skett. Flertalet av dem dömda har varit assistenter i bolaget, men de har antingen arbetat mindre än rapporterat eller inte utfört arbete alls. Detta har i vissa fall gjort det möjligt att få en vit inkomst, som kan visas upp för att få föräldraförsäkring eller sjukpenning.

Alla de dömda ska tillsammans med bolaget, som nu gått i konkurs, betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt 26 miljoner kronor.

Vidare läsning

Pressmeddelande från Södertälje tingsrätt – 34 av 35 fälls i det sk assistansmålet

Länstidningen (Södertälje): Många domar i assistanshärvan (06-17), Assistanskungens uppgång och fall (06-19)

SVT: 20 får fängelse i assistanshärvan

SR: Alla utom en fälls i assistansmålet

Intervju på Assistanskoll med Brottsförebyggande rådet:
Johanna Skinnari, Brå – ”Det har varit ett enkelt och lönsamt bedrägeri”

Skicka sidan till: