Försäkringskassan i Skåne anlitar vårdbolag för att avslöja fuskare

I det sk Hässleholmsförsöket har Försäkringskassan anlitat det privata vårdbolaget Bemce för att avslöja fusk med assistansersättning när utredningar gjorts på Hässleholms sjukhus. Detta avslöjar Sydsvenskan i ett reportage. Läs också om Ahmed Baticha som är en av dem som utretts på Hässleholms sjukhus. Läs också IfAs och DHR:s reaktioner.

I reportaget Hemligt vårdprojekt ska avslöja simulanter beskriver Sydsvenskan hur Försäkringskassan arbetar med en särskild diagnos, malingering, vilket betyder att någon medvetet ljuger om eller kraftigt överdriver sina symptom.

Det Malmöbaserade Beteendemedicinskt center, Bemce har anlitats av Försäkringskassan för att avslöja malingering.

När personer utreds för assistansersättning av Försäkringskassan läggs de ibland in ett drygt dygn på Hässleholms sjukhus och testas av arbetsterapeut, läkare och psykolog. Mellan undersökningarna observeras de av annan personal på sjukhuset för att se om de ljuger om eller överdriver sin funktionsnedsättning. Sydsvenskan här intervjuat Ahmed Baticha som är en av dem som utretts.

IfA och DHR mycket kritiska

Vilhelm Ekensteen, Ordförande i IfA säger sig vara chockad över metodiken i Hässleholmsförsöket. Rasmus Isaksson, Ordförande i DHR anser att det är vansinnigt att på detta sätt misstänkliggöra personer som söker assistansersättning.


Vidare läsning

HD- Sydsvenskan: Hemligt vårdprojekt ska avslöja simulanter

HD-Sydsvenskan: CP-skadad fuskutreddes i Hässleholmsförsöket

HD-Sydsvenskan: Vilhelm Ekensteen Ordförande i IfA - "Jag är chockad över metodiken"

HD-Sydsvenskan: DHR - "Vansinnigt att misstänkliggöra människor som söker stöd"


Försäkringskassan kommenterar avslöjandet om Hässleholmsförsöket


Skicka sidan till: