annonser
annons Backup
annons Maxia Care
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Nordica Assistans
annons Assistansförmedling
annons Rehab Sation Assistans
annons JAG
annons Humana Personlig assistans
annons Vivida Assistans
annons STIL


Annonsera du också
på Assistanskoll..

När hjälpen upphör...

I artikelserien När hjälpen upphör - Kampen för personlig assistans tar Aftonbladet upp de nedskärningar som pågår just nu. Här går det att läsa om 2-åriga Elvira som nekas assistans, och 4-åriga Cimon som fått minskad assistans.

Artiklar med samma tema: (215)

TEMA - Försäkringskassans hårdare bedömningar för assistansersättning

I november 2007 började Försäkringskassan hävda att enbart sk integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning, Försäkringskassan fick stöd i Regeringsrätten 2009. En ny dom 2015 begränsade det femte grundläggande behovet. 2016 sade ytterligare en dom att egenvård inte räknas som grundläggande behov. Hårdare bedömningar har gjort att alltfler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas.

I artiklarna beskrivs följder av att domar i Högsta Förvaltningsdomstolen begränsat rätten till assistansersättning. Dels att egenvård inte ska ingå i grundläggande behov (2012) dels att det femte grundläggande behovet bara ska beviljas vid psykisk funktionsnedsättning (2015). Domarna har bland annat lett till att barn med behov av tex övervakning vid epilepsi fått neddragen eller indragen assistansersättning.

Läs också om fd journalisten Katharina Haar som efter att ha förlorat sin LSS-ledsagning sitter isolerad i sitt hem.

Artiklar

Skicka sidan till: