annonser
annons Vivida Assistans
annons JAG
annons Assistansförmedling
annons Nordica Assistans
annons Backup
annons Maxia Care
annons Humana Personlig assistans
annons STIL
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Rehab Sation Assistans


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Öppnar regeringen för lagändring i LSS?

Åsa RegnérBarn, Äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér sade i SR-Ekot att hon är öppen för en lagändring om rapporter från Försäkringskassan som kommer efter sommaren visar att lagens intentioner inte följs. Samtidigt sade Åsa Regnér att kommunerna ska tvingas ta mer ansvar för de som inte får assistansersättning.

Artiklar med samma tema: (215)

TEMA - Försäkringskassans hårdare bedömningar för assistansersättning

I november 2007 började Försäkringskassan hävda att enbart sk integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning, Försäkringskassan fick stöd i Regeringsrätten 2009. En ny dom 2015 begränsade det femte grundläggande behovet. 2016 sade ytterligare en dom att egenvård inte räknas som grundläggande behov. Hårdare bedömningar har gjort att alltfler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas.

Stark kritik mot att rekordmånga nekas assistans

Enligt SR är det nu rekordmånga som nekas assistansersättning, mamman till Oscar fyra år, berättar i SR om följderna av att sonen nekats assistansersättning. Regeringen får stark kritik mot att många nekas assistans, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet kräver en lagändring mot de allt hårdare bedömningarna.

Lagändring samtidigt som kommuner tvingas ta mer ansvar?

Åsa Regnér säger i SR att det kan bli aktuellt med en lagändring om de domar som begränsat beviljandet av assistansersättningen strider mot intentionerna i LSS. Samtidigt säger hon att kommuner måste ta större ansvar för de som nekas assistans. Frågan är vad som är regeringens målsättning?

Vidare läsning

SR-Ekot: Regeringen öppnar för ändring i LSS

SR-Ekot: Stark kritik mot att många nekas assistans

SR-Ekot: Rekordmånga nekas assistansersättning

SR-Ekot: Åsa Regnér - Kommuner måste ta större ansvar för de som nekas assistans

Skicka sidan till: