Aftonbladets ledarsida - "Inte klokt att regeringen förhandlar underlivsfrågor"

Regeringen försöker lura sina väljare säger Eva Franchell i en ledare på Aftonbladet. Om det skrivs in i lagtext att grundläggande behov är "av mycket privat och integritetskänslig karaktär” och tvåårsomprövningarna startar upp igen riskerar tusentals att förlora sin assistans.
– Sanningen är nog att socialministern förlorade den interna striden mot finansministern, säger Eva Franchell.

Eva Franchell på Aftonbladet är positiv till att regeringens promemoria föreslår att behov för andning och sondmatning som ofta rör barn ska vara assistansgrundande i sin helhet. Men regeringen föreslår samtidigt att grundläggande behov i övrigt måste vara ”av mycket privat och integritetskänslig karaktär”.
– Regeringen ger med den ena handen till andningsbarnen och tar med den andra från funktionsnedsatta som inte får kläder på kroppen. Grupperna har helt enkelt ställts mot varandra, säger Eva Franchell.

Hud mot hud tid

Att grundläggande behov ska vara ”av mycket privat och integritetskänslig karaktär” är rättspraxis sedan en regeringsrättsdom 2009. Det innebär enligt Eva Franchell att bara den tid assistenten rör vid brukarens hud räknas och genom att bara räkna hud-mot-hud-tid kan assistanstiden pressas till ett minimum.
– Lena Hallengren hävdar att hon bara följer praxis, men det var ju den hon skulle ändra. Hon skulle ju inte snåla på LSS. Sanningen är nog att socialministern förlorade den interna striden mot finansministern, säger Eva Franchell.


Tidigare artiklar på Assistanskoll

Skicka sidan till: