Linus Nordenskär, Försäkringskassan – ”Vi arbetar på att utveckla en elektronisk tidsredovisning”

Linus NordenskärFörsäkringskassan arbetar på ett förslag där någon form av GPS anslutning visar att assistent och assistansberättigad befinner sig på samma plats. Detta sade Linus Nordenskär i Kaliber i P1. Till Assistanskoll säger han att Försäkringskassan avser att lämna ett förslag till regeringen i höst.

I Kaliber i P1 (18:10 in i programmet) berättade Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare, att Försäkringskassan utreder ett förslag som kan innebära någon form av GPS anslutning visar att assistent och assistansberättigad befinner sig på samma plats. Detta för att motverka fusk och kriminalitet. För att införa detta krävs det dock både IT-utveckling och ny lagstiftning sade Linus Nordenskär till Kaliber.

Förslag presenteras i höst

Till Assistanskoll säger Linus Nordenskär att Försäkringskassan avser att lämna ett förslag till regeringen under hösten.
Vi håller just nu på att se över möjligheterna att utveckla en bättre och smidigare elektronisk tidsredovisning. Den ska på ett säkrare plan kunna redovisa och säkerställa att assistenter är på plats tillsammans med den assistansberättigade, det kommer bli tryggare både för anordnarna, de assistansberättigade och Försäkringskassan och minska felutbetalningarna och även återkraven.
Kommer förslaget att innebära någon typ av GPS kontroll som visar att assistent och assistansberättigad befinner sig på samma plats?
– Vi går inte in mer i detalj än så, då vi är mitt uppe i framtagandet av förslaget till departementet.
Vill du tillägga något mer om vad höstens förslag kan komma att innebära?
Förslaget är en del av en större översyn som vi gör inom olika förbättringsområden som vi behöver uppmärksamma lagstiftaren på. Vi planerar även att lämna förslag som bland annat innebär lättnader i sekretessen mellan Skatteverket och Försäkringskassan, en tydligare kontroll av arbetstillstånd för assistenter samt översyn av arbetstidslagstiftningen, säger Linus Nordenskär.

Linus Nordenskär intervjuades av Kenneth Westberg 2021-05-05

Kaliber i P1: Assistanshärvan - misstänkta bedrägerier för miljoner

Skicka sidan till: