14 dömda till fängelse i assistansfuskdom

Den 12 augusti dömde Göteborgs tingsrätt 18 personer i en stor assistansfuskhärva, 14 personer fick fängelsestraff mellan sju år och tio månader. SVT rapporterar att domen B 4178-21 rör grova bidragsbrott och över 43 miljoner kr som betalats ut 2012-2020.

I april 2021 väcktes åtal mot personer kopplade till ett Göteborgsbaserat assistansföretag som misstänktes ha överdrivit eller hittat på behov hos vårdtagare. I ett fall ska närmare 20 miljoner kronor betalats ut felaktigt till en kvinnlig brukare. Assistansersättning ska ha använts till privat konsumtion och svarta löner. Så kallade pappersassistenter ska ha varit medgärningsmän när de inte arbetat som assistenter utan lämnat tillbaka utbetalade löner till huvudmännen. Andra assistenter har fått arbeta för låga löner plus mat och husrum, ofta personer som lockats till Sverige i förhoppning om uppehålls- och arbetstillstånd.
– Det är väldigt allvarlig brottslighet, man har under en längre tid vilselett Försäkringskassan och Göteborgs stad, säger domaren Eva Alsin till SVT.

Kluster av brottslighet

Fyra personer frikändes och 14 personer dömdes till fängelsestraff mellan sju år och tio månader. Brottsrubriceringarna är bland annat grovt penningtvättbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
– Brottsligheten är uppdelad på det sättet att brukarna har ett kluster av brottslighet omkring sig med assistenter och huvudpersonerna som organiserat upplägget, sade åklagaren Petter Lundgren tidigare till SVT Väst.

Bevis från filmer

Polisen har i över ett år kartlagt transaktioner, resor och journaler för flera olika brukare i assistansföretaget. Förundersökningen innehåller bilder och filmklipp på personer, som beviljats assistans men somska ha rört sig obehindrat i tex mataffärer.

Vidare läsning

SVT - 18 döms i Sveriges största assistanshärva

SR - Ligan lurade till sig miljoner - 18 döms i omtalade assistanshärvan.

Ärendet beskrivs i domen B 4178-21 i Göteborgs tingsrätt

Skicka sidan till: