läs skrivbordsversionen istället

Sophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Vi har inget annat val än att vända oss till finansministern”

Sophie Karlsson, ordförande, IfA

IfA har skickat ett brev till finansminister Elisabeth Svantesson med en begäran om ett möte och ett tydligt krav – Assistansersättningen måste höjas.
– Det är uppenbart att det ytterst är finansdepartementet som avgör om det blir några förbättringar, säger Sophie Karlsson.

Sophie Karlsson, ordförande i IfA - Intressegruppen för Assistansberättigade, säger att situationen blir mer och mer ohållbar när assistententerans löner hela tiden ökar mer än assistansersättningen räknas upp.
– Allt fler assistansberättigade kan inte täcka sina kostnader kring assistansen, och det går inte att rekrytera bra personliga assistenter.
Vad leder detta till?
– Allt fler assistansanordnare får lägga ner och vår valfrihet minskar. Kostnaderna i de assistansverksamheter som finns kvar skärs ner och det införs begränsningar kring tex omkostnader för assistansberättigade.
Vilka åtgärder vill ni ha från regeringen?
– Höj assistansersättningen och indexreglera den så att den följer kostnadsutvecklingen.
Vad kommer ske om regeringen inte agerar?
– Då har vi snart ingen assistans kvar att tala om.

”Finansen håller i trådarna”

Sophie Karlsson förväntar sig ett ja på IfAs förfrågan om möte med finansministern. Sedan måste det leda till att det införs en indexreglering av assistansersättningen.
Räcker det inte att ha kontakt med Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall och Socialdepartementet?
– Nej, det händer inget, så uppenbart räcker det inte. För tillfället fokuserar de mer på att jaga de kriminella än att se till att assistansen fungerar för oss som behöver den.
Varför vänder ni er till Finansministern?
– Vi blir ständigt varse om att det är finansen som håller i trådarna för om det ska bli några förbättringar i assistansen. Så är det även i utredningar kring den personliga assistansen. Det är alltid med hänsyn till finansen som förslagen läggs.

”Även huvudmannaskapet avgörs av finansdepartementet”

Sophie Karlsson är också kritisk till att regeringen inte agerat om föräldraavdraget vilket de under våren sagt de skulle göra en egen analys om.
– Det tycks som att inte klarar att ta ett beslut här och tycker att frågan är för komplicerad, de fastnar istället för att skrida till handling.
Det har inte heller kommit någon proposition om statligt huvudmannaskap?
– Även den har fastnat, vad jag förstår så handlar det delvis om hur besluten från kommunen ska kunna föras över till staten. Men såsom behovsbedömningen ser ut just nu, är det bra att man inte hals över huvud inför ett statligt huvudmannaskap, då skulle många förlora assistansen.
Vad behöver bestämmas innan förslaget läggs?
– Regeringen måste ta beslut om lägstanivån för rätten till personlig assistans i ett statligt huvudmannaskap, där kommer finansen in igen, de måste godkänna detta.

Kräver mer respekt för funktionshindrades rättigheter

Sophie Karlsson säger sig vara trött på hur regeringen hanterar rättigheterna, och vill se mer respekt för funktionshindrade som medborgare.
– Vi tänker inte tigga och be för något som vi har rätt till. Sverige kan inte leva på gamla meriter om att vara bra på dessa frågor då man uppenbarligen inte prioriterar oss i dagsläget. Vi är tillbaka i gamla fåror där vi förväntas vara nöjda om vi med nöd och näppe kan överleva. Jag förväntar mig bättre från regeringen.

Oacceptabelt av Linköpings kommun

Linköpings kommun har nyligen tagit beslutet att sänka ersättningen per assistanstimme med 10 % från 1 okt. Det är helt fel och går i totalt motsatt riktning, säger Sophie Karlsson.
– Kommuner ska ersätta verkliga kostnader om de bedöms som skäliga, enligt avgörande i domstol, det innebär inte en fast "kommunschablon".
Vad innebär detta för de assistansberättigade som berörs?
– Det är förödande för den assistansberättigade, man får mindre pengar till löner, till omkostnader, till utbildning osv, kostnader som ersättningen är avsedd att täcka. En del anordnare tar inte på sig att utföra assistansen till dessa lägre schabloner, eftersom de inte anser att det går att hålla en bra kvalitet på assistansen. Den enskildes valfrihet begränsas, men det är kanske så kommunen vill ha det, säger Sophie Karlsson.

Sophie Karlsson intervjuades av Kenneth Westberg 2024-08-16


Vidare läsning

IfA:s brev till finansminister Elisabeth Svantesson

Skicka sidan till: