Dom mot ägare till assistansföretag i Halland

Idag föll domarna mot ägarna till ett större assistansföretag med över 100 kunder. VD:n fick 16 månaders fängelse och näringsförbud i tre år för grovt bokföringsbrott och grovt bidragsbrott. En annan ägare fick villkorlig dom för samma brott. Se Pressmeddelande från Halmstad tingsrätt. Assistanskoll har tidigare intervjuat Hallandspolisen om åtalet mot assistansföretaget.

En assistansmottagare, som fått ersättning när han varit utomlands och lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan, döms för bland annat grovt bedrägeri till villkorlig dom och böter. Fyra assistenter har dömts till villkorlig dom och böter bland annat för grovt bidragsbrott i form av felaktiga uppgifter till Försäkringskassan. Den summa som bedömts ha betalats ut felaktigt var 2,4 miljoner kr.

Sju personer frikändes dock och stora delar av åtalet ogillades även pga bristande bevisning. Det fanns då tex inte bevis att den åtalade ägaren till assistansföretaget kände till felaktiga uppgifter som lett till oriktiga utbetalningar.

Vidare läsning

Pressmeddelande från Halmstad tingsrätt

Karl Arne Ockell, Hallandspolisen intervjuas av Assistanskoll om utredningen mot företaget

Hallandsposten: 16 månaders fängelse för assistans-VD

SVT: 16 månader för assistansfusk

SR: Fängelse för grovt bidragsbrott

P1 STUDIO ETT - Allvarligt fusk med personlig assistans


Skicka sidan till: