läs skrivbordsversionen istället

Utredning föreslår bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan


Lars Erik Lövdén

Försäkringskassan bör få en bidragsbrottsenhet som leder förundersökningar, utreder brott och medverkar vid husrannsakningar. Det sägs i utredningen Kvalificerad välfärdsbrottslighet– förebygga, förhindra, upptäcka och beivra som letts av Lars Erik Lövdén. Utredningen vill också se fler försäkringsmedicinska utredningar vid beslut om assistansersättning.

Välfärdsutredningens slutsatser

Förslag till åtgärder

Om omfattningen av brottsligheten

Utredningen gör ingen uppskattning av brottslighetens omfattning utan säger att det är en mycket svår uppgift och ser problem med tidigare uppskattningar. Det belopp som anmälts under de granskade perioderna var 608,7 miljoner varav 508,9 miljoner kvalificerad välfärdsbrottslighet. Utredningen konstaterar att det avviker markant (lägre) från tidigare bedömningar, men tror att skillnaderna beror på ett stort mörkertal och att brott inte anmäls.

Simulantfall och utnyttjandefall

Brottslighet inom personlig assistans beskrivs på sid 215 – 219 i utredningen och utgår i stort från åklagarmyndighetens rättspm, Bedrägeri och Bidragsbrott med Assistansersättning från 2015 och Susanne Billums utredning Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning. Brottsligheten delas upp i dels simulantfall där enskilda individer tillsammans med anhöriga lurar myndigheter, dels utnyttjandefall där organiserade kriminella driver assistansföretag och inte utför beviljade assistanstimmar utan istället har falska tidrapporter och fiktiva assistenter.

Vidare läsning

Kvalificerad välfärdsbrottslighet– förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (2017:37)

Skicka sidan till: